媽媽會所

跳至

首頁

尾頁

民房

Re: 荃葵青媽咪會

DEAR 肥媽:
你好~ 我都係住大窩口(富榮樓)的..
我仔仔叫傑傑, 佢今年 3歲 , 起大窩口救世軍幼稚園讀 K1
你呢???
我是新會員..希望能與bk所有媽咪..做朋友
以後請多多指教 ~~
俊傑媽咪 (tracy) 上

民房

Dear Irene:
好高興認識你..
真係街坊喎~~咁你現在搬左去邊呀?
咁你D小孩幾大呀?
平時喜歡去邊到玩呀..??

民房

荃灣:
gordonma (Gordon) - March, 2002
jade (mui mui) - 11 May, 02
micky (紀賢) - 19 Oct., 02 (瑪麗出世)
melody choi(Othilia) -24 Dec., 02 (瑪加烈出世)
Winnie (Franco 7 yrs & Francesca) - 囡囡 22 Apr 2002 (浸會出世)
白素 -蕊b 15個月(法國出世)
irene828(俊瑋) - 15 Sep,00 (QE出世)
hhma (兩個囝囝) - 18 Mar 97 & 02 Nov 99 (浸會出世)
Goodbaby - 24.4.2002 (Princes Margaret Hospital)

葵涌:
leon (Jason, ching ching & zhung zhung) - 細孖10 July, 02 (廣華出世)
大窩口肥媽
俊傑媽咪(俊傑) - 04 July 99 (瑪嘉烈)
莎樂美(桐桐) - 26 June, 02 (仁安出世)
babysummer (琛琛) - 13 Nov 2000 (廣華)

珮珮媽咪(樂浠)---25,3,2002(瑪嘉烈)

青衣:
Ah Yiu (嬈嬈) - 23 March, 02 (廣華出世)
Jennie (Chloe) - 2 May, 02 (廣華出世)
Kimmy(Cheuk Yin) - 12 Jul, 02 (浸會出世)
chieko - Nov., 2000 (囡)
sara - 瑤瑤 26 Aug., 2002 (港安出世)
Ronnie (Yan Chak) - 19Sep2002 (瑪麗出世)
karen - 將會24 April, 2003 (廣華出世)
coming soon

民房

dear irene:
唔好講唔好意思啦..大家做朋友嘛~~ 唔好咁陌生啦..

我個仔仔現在起大窩口救世軍富強幼稚園讀 k1..
方便我奶奶湊佢放學~~
佢起屋企好"百厭"..開頭我都唔知幾驚佢成日起學校見家長..
好彩..比我預期中好~~老師話佢表現都算係乖個種~~
囝囝都好鐘意返學架~因為學校生活多姿多彩..好多活動
課外時間都有一d親子活動..例如設計花燈及
最近有個新年吊飾比賽..我同老公放工後 一起整吊飾
都好開心架..遲d你就會感受到個種感受..
我們一起研究研究啦~~

俊傑媽咪(tracy)
irene828 寫道:
Dear俊傑媽咪,
你好呀,我而家搬o左去荃灣中心,之前o係大窩口住了約4年,其實大窩口都幾好住,可能住慣o左,我個囝囝今年9月番幼兒園了,我好期待快D,因為想佢學多Do野,你囝囝3歲年多了,番緊幾多年級呀?o係邊間學校呢?唔好意思,好奇想知道o下咋!

民房

dear irene:
唔好講唔好意思啦..大家做朋友嘛~~ 唔好咁陌生啦..

我個仔仔現在起大窩口救世軍富強幼稚園讀 k1..
方便我奶奶湊佢放學~~
佢起屋企好"百厭"..開頭我都唔知幾驚佢成日起學校見家長..
好彩..比我預期中好~~老師話佢表現都算係乖個種~~
囝囝都好鐘意返學架~因為學校生活多姿多彩..好多活動
課外時間都有一d親子活動..例如設計花燈及
最近有個新年吊飾比賽..我同老公放工後 一起整吊飾
都好開心架..遲d你就會感受到個種感受..
我們一起研究研究啦~~

俊傑媽咪(tracy)
irene828 寫道:
Dear俊傑媽咪,
你好呀,我而家搬o左去荃灣中心,之前o係大窩口住了約4年,其實大窩口都幾好住,可能住慣o左,我個囝囝今年9月番幼兒園了,我好期待快D,因為想佢學多Do野,你囝囝3歲年多了,番緊幾多年級呀?o係邊間學校呢?唔好意思,好奇想知道o下咋!

民房

Dear Irene:
我都係..經常帶囝囝去吉之島平台遊樂場同葵芳新都會
的平台遊樂場架!! 我囝囝都好鐘意去的
下次有機會一起去玩呀~~順便飲茶、睇衫仔!!
講起都想立即去呀..!!

俊傑媽咪(TRACY)

民房

dear 肥媽:
你好嗎..好高興認識你..
你都係~住起大窩口架?? ..我住起富榮樓..你呢?
你有幾多個小孩呀? 佢地幾大呀??
我個囝囝叫俊傑 ~ 今年3歲 讀k1
起 ~ 救世軍幼稚園 ~ 讀書
我係全職媽咪來的 ~ 有時間落樓下公園傾下計啦 ~~

民房

dear irene :
我有樣野好開心..想講比你知呀??
我同傑傑(仲有傑傑爸爸)一起做的新春吊飾比賽
取得冠軍呀...好開心呀~~~

民房

dear irene:
多謝你~~
我相信你囝囝返學返你都會取得好多獎的~~
你都係 full time mama~~
我公司係做公仔的..你呢?
起邊到返工呀??+

肥媽:
你講的平台係唔係講緊~南興~呀
我有時都會起那裡食飯架~~那處煮的~小菜~真係好好食!!
你有幾多個小朋友呀??有幾大呀??
得閒一起落公園..百佳對出o個個..

民房

Dear 肥媽 :
你個女女芍宜,好得意呀~~
佢有 8.6 磅 呀..
我個仔就真係超級大bb月啦..出世有3.99kg 即是8.9 磅
係唔係好勁呀..我都係起瑪嘉烈生佢出來的
我由穿水出始等左21小時才生出佢出來..仲係要吸佢出來添!!

民房

dear irene , 肥媽 及各位媽咪:
我呢排好唔開心呀..突然覺得自己好似好大壓力咁,
最嚴重的~ 自己坐起到時就想喊,d眼淚真係會流出來的~

原因係個囝囝呢排食飯唔聽話,又唔肯食...硬功,軟功都出晒
都係唔食,真係好擔心的
我個囝囝佢好硬頸..我講的說話又唔聽..叫佢唔好做的事
又或者佢要做的事..佢偏偏唔會聽..真係好激氣
真係無佢收..日日放工就要煩佢,真係好辛苦..
可能係咁,所以我覺得我好大壓力,
但佢又唔係一個好唔愛我的小孩,佢好錫我,
好似食萍果佢都會分給我食~~好感動

我都好矛盾..唔知點做..係唔係得我一個小朋友係咁硬頸架
我點樣做才好呢? 有冇人可以幫到我??

民房

Dear Jennie :
好多謝你比我的意見呀!!
其實我個bb 唔會係出牙仔的問題~ 因為佢已經3歲啦!!
每當佢要食飯的時候..佢就會有好多藉口唔想食..
用最多的藉口係..肚痛..日日都痛..餐餐都痛..比佢激死
每當放工返到屋企,又要勞氣佢食飯..真係好慘..
我都發覺我唔係一個好媽媽..我都唔識點做..
好煩惱呀??

我同意你的講法,比人湊有時係好難開聲的:
上午我bb係由我奶奶湊佢..有時我周奶奶的做法周想法都唔同
好似..好近我囝囝要做功課..佢係讀上午班
我要求(想)囝囝食完午餐跟做功課..之後就算午睡或睇電視又或者玩玩具都好..但我奶奶要佢午睡後先做..但每次都功課的時間都好好緊迫,因為那個時段好多電視睇,又要沖涼..
但我叫佢用我的方法,佢由唔多開心..都唔知點好???

民房

dear 肥媽 / irene :
今日係星期日,我決定左會試下同仔仔一起整晚餐,
睇下呢個方法得唔得~~
好多謝們給我的支持..多謝~

俊傑 媽咪 ~^.^~

民房

各位全葵青媽咪:

起....自由講場...我有個新主題~

各位BK媽咪,不如大家入來講底自己的生日日期,等你生日時,我們一起祝賀你!!

就算你係媽咪又好,已婚未有小朋友又好,又或者係單身都好..
都可以寫下來..
仲可以睇下你自己有無會員同你同月同日生嘛~~

請各位比下面入去講底..留個名字同生日日期好嗎??
多多幫忙..比下面!!

俊傑媽咪~TRACY

民房

各位媽咪..我想加返傑傑的出生日期落個list 到呀

荃灣:
gordonma (Gordon) - March, 2002
jade (mui mui) - 11 May, 02
micky (紀賢) - 19 Oct., 02 (瑪麗出世)
melody choi(Othilia) -24 Dec., 02 (瑪加烈出世)
Winnie (Franco 7 yrs & Francesca) - 囡囡 22 Apr 2002 (浸會出世)
白素 -蕊b 15個月(法國出世)
irene828(俊瑋) - 15 Sep,00 (QE出世)
hhma (兩個囝囝) - 18 Mar 97 & 02 Nov 99 (浸會出世)
大碼BB媽媽 - 13 Feb 02 (瑪加烈出世)
Crazycat(hang hang) - 16 May.,01(QE出世)
Edith (baby boy - Karsten) - 16, Aug.,02(QE出世)
Christina (KEI TING- GIRL) - 27 JAN, 01 (QE出世)

葵涌:
leon (Jason, ching ching & zhung zhung) - 細孖10 July, 02 (廣華出世)
大窩口肥媽
俊傑媽咪(俊傑) - 04 July 1999 (瑪嘉烈出世)
莎樂美(桐桐) - 26 June, 02 (仁安出世)
babysummer (琛琛) - 13 Nov 2000 (廣華)
kobemumm 仔仔叫Kobe May 02, 2002 (瑪麗出世)
珮珮媽咪(樂浠)---25,3,2002(瑪嘉烈)

青衣:
Ah Yiu (嬈嬈) - 23 March, 02 (廣華出世)
Jennie (Chloe) - 2 May, 02 (廣華出世)
Kimmy(Cheuk Yin) - 12 Jul, 02 (浸會出世)
chieko - Nov., 2000 (囡)
sara - 瑤瑤 26 Aug., 2002 (港安出世)
Ronnie (Yan Chak) - 19Sep2002 (瑪麗出世)
karen - 將會24 April, 2003 (廣華出世)
coming soon
海桐媽咪 (海桐) - 9/March, 2001 (養和出世)
Littlebaby (君澄Chloe) - 6 June 2002(瑪麗出世)
Florence (嵐嵐),囡 - 6 July 2002 (QE出世)
LOOLOO (家愿)仔仔 - 03 DEC 2000 (廣華出世)
SzeLam (霖霖),囡 - 20 DEC 2000 (廣華出世)
GraceMami (Grace) 囡囡 - 18 Sep 2001 (聖德肋撒)

民房

dear 肥媽, jennie :
昨天都算成功一半啦~
因為佢昨天要求打邊爐..
我們便去百佳買材料..佢選的是數碼爆龍公仔麵..比佢激死
但佢仲有選魚蛋,墨魚丸同蟹柳..佢選的全部都有食
佢都有坐定定起到食..不過係 15 分鐘..
跟又走左佢..玩玩具
不過都算好啦...有15分鐘乖乖地..
我都開心啦..
你地話呢? 係唔係都算成功呀???

民房

各位媽咪:

之前部電腦 down 左, 一段時間冇找過你們..你們仲記唔記得我呀!!!現在睇返你們原來約出來..為什麼要取消呀 ???

之前我仔仔唔食野,令到我好唔開心,現在集合大家給我的意見,
我個仔仔起食飯方面已經開始有好轉,
我用過好多方式去試..好似有買一些特別的食品(有公仔的食品)..
比小朋友一起比意見那一餐食什麼....等,好多好多
我好多謝各位媽咪比我意見同教導!!!
真的好幸運,起我唔開心睇唔開,同好困難去面對問題時,多得你們
給我的支持同鼓勵..
容我講多句.....多謝....多謝各位給我意見,給我支持,給我勇氣的媽咪 .. 多謝你們 ~ thank you very much !!!!

俊傑媽咪(TRACY)

民房

DEAR 肥媽:
好呀!! 睇下幾時得閒我們就落公園拖下手仔..!!
不過呢一排就唔得啦..因為傑傑佢病左..發燒!!!
醫生話D感冒菌入左喉嚨..所以會發燒..仲會發幾日添..唔退!!
見到佢一時發熱,一時發冷,真好淒涼好心痛呀~~
仲有上次醫生冇開一D抗敏感藥比佢食..所以個口仔週圍起了水泡
現在覆請..醫生先開番比佢食..!!
攪到現在又要食藥又要搽藥膏~~
醫生開支藥膏好貴呀..一支 2g 的藥膏要成 160元..
唔知傑傑幾時好返呢..快d好返可以同你地出街街啦!!!

肥媽 寫道:
俊傑媽咪 :

我見你無LOGIN 以為你唔得閒TIM. 我地幾時去公園仔拖手仔呀???

JENNIE :

不如搵日星期六下午啦, 唔知佢地幾時得呢???

民房

肥媽:
好呀..我等傑傑佢好返先..我就call 你..或攪個聚會呀???
好嗎??

首頁

尾頁

跳至