自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主

我親戚個女,自細跟呀媽追中港台劇,到小學四年班那年暑假 自發要學中文,從此一發不可收拾,現在入大學,睇中文書已經冇大難度了。有時D嘢好得意,興趣兩個字冇得解

tsung    發表於 19-3-29 14:15

水晶宮

jutau 發表於 18-8-9 12:55
我女而家求我話想喺英國讀書,佢好憎讀中文,我解釋佢聽我想佢中文最少都有中學程度先過去,而家全球化外 ...

你話「而家全球化外國人都學中文」
咁吃香 點會搵唔到食?

水晶宮

BBgaga 發表於 18-8-9 12:47
我親戚個女,自細跟呀媽追中港台劇,到小學四年班那年暑假 自發要學中文,從此一發不可收拾,現在入大學, ...

仲有一個年輕人,鎮仔土生,理應連中文都唔願講,但他原來中文好好,佢會幫呀媽上中文網 搵中國餸食譜
雖然我唔知佢呀媽用咗乜計,只想講外地孩子會學好中文 唔係冇計的,加油

水晶宮

fattypiggy 發表於 18-8-9 13:55
勁呀!! 媽媽用咩計? 我想偷師!! 我對仔囡已經送中文學校, 家中講广东話. 每晚陪中文閲讀. 但仍然中文奇 ...

唔太清楚 只可以肯定佢呀媽唔係虎媽,但照case睇 外地長大要學好中文,大前提是興趣,對中國文化有興趣,或者自細受父母逐漸薰陶,說中國童話、歷史故事、成語故事,說家鄉的事 爺嫲祖先以前事蹟.... 待佢有一定認和興趣,再加父母推波助瀾,或者是這樣在不傷和氣底下 學好中文的

水晶宮

回覆樓主

樓主唔知你小朋友到乜程度,呢套書初學時用過,小朋友容易明白中文是咩一回事,也會好奇地跟著書寫,你要唔要 可以送比你

水晶宮

olkan 發表於 18-8-10 08:44
唔只返中國做嘢先要普通話,有啲行業係識中文有優勢。

“唔只返中國做嘢先要普通話,有啲行業係識中文有優勢。”

好想知道咩行業在外國識中文係優勢啊 導遊?廚師?

水晶宮

olkan 發表於 18-8-10 16:33
貿易,同中國有生意往來,文化交流等....
有啲外國人特登返中國讀書,學中文識寫同講。
睇節目,有 ...

原來外國兒童學中文的優勢 是有多D機會被指派去對中港台客,同中國人做生意,that’s it.
識多國語言有優勢,是事實以經唔洗講,但外國亦不會只針對學普通話,什麼國家語言也好,你識 就有這方面優勢。小朋友放洋讀書 如果目光只focus 返中國,那麼不如回國讀,所有中國的文化技倆 人脈關係,不是比那外國回來 普通話未精的半唐番利害嗎?
所以任何國家任何地方,識多國語言確實是優勢,但絶不只是普通話。

水晶宮

olkan 發表於 18-8-10 16:33
貿易,同中國有生意往來,文化交流等....
有啲外國人特登返中國讀書,學中文識寫同講。
睇節目,有 ...

仲講貿易..... 那個貿易戰已令人慘不忍賭

水晶宮

olkan 發表於 18-8-11 02:00
貿易戰唔會一直落去10年20年30年,有多國語言能力係個人能力,對就業有一定幫助。
...

樓市 股票等都唔會一直落二三十年,但一跌唔知有幾多人即時遭殃,講呢D

首頁

尾頁

跳至