婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

嫁妝係父母自己個女置既,99無需要俾你架喎﹗

既然,你咁睇唔起公屋,點解仲要申請﹖你有7千咁多,咪買層2千呎豪宅囉,就算你申請到公屋,都唔代表5人公屋比2人公屋大好多架喎﹗

仲有,你咁愛你老公,你應該辰包容埋你老公既屋企人,唔好埋怨佢要你住2人公屋。

你沒資格去埋怨,因為老公係你自己揀,無人逼你同佢結婚。

我而家先知你鍾意俾人鬧﹗

無人鬧你係因為大家都知你【無藥可救】懂嗎﹗﹗

伯爵府

引用: 你有7千咁多,咪買層2千呎豪宅囉7千可以

原帖由 jess1017 於 11-11-29 發表

你有7千咁多,咪買層2千呎豪宅囉
紙扎既一定得!!!早幾年有個紙扎展,日式溫泉有,中式宮廷。。。。應有盡有!!

Taurushek  good idea  發表於 11-12-14 16:35
yi_arashi    發表於 11-11-30 19:30

伯爵府

引用:仲可以有3個工人同幾百億身家

原帖由 jess1017 於 11-11-29 發表
仲可以有3個工人同幾百億身家
突然醒起,七千都唔夠,幾年前個紙扎展,最平既豪宅都要過萬,有幾間仲過十萬!!我諗樓主【他日】既時候都係要住【龍屋】!!!

伯爵府

内地媳妇和香港婆婆 (版主提示於404樓)

樓主,我為左你,拎左我老豆部電腦既keyboard,因為我果個壞左,好多媽媽叫我同你傾下人生道理,唔知我咁樣算唔算啃老,不過阿爸好潮想用ipad,阿嫂即刻買部俾老爺,部電腦封晒塵,唉,好彩阿嫂唔係你呢類人!!!!!!!!!!!!!!

不過,我今日唔得閒同你玩,聽日先。

伯爵府

樓主,你說得沒錯,香港人是可享有多重國籍,即是說香港人可以擁有特區護照既同時,亦可持英國國民海外護照,亦可再持美國護照,但請搞清楚,只限部份國家!那就是說,要看另一個國家的政策是否容許國民持有另一國既護照,新加坡政府不容許國民有多重國籍,即是說,香港人必須放棄香港永久居民的身份才可以取得新加坡國民的資格。就正如,香港人要取中國護照,紅色的,必須放棄所有中國以外的護照一樣,但我相信沒有香港人會這白痴做這種愚蠢的事。樓主,請你搞清楚,香港的身份證是有不同的種類,很多外國人都能持有香港身份證,什至家傭,但他們的身份證是【沒有居港權】的,入境處發身份證給他們的目是為了【方便】,免得這些在港工作的外籍人士廿四小時拿著護照出街!亦簡化了他們入境的手續及時間。樓主,請你多留意【世情】,不要把自己的幻想當作政策!!!好在是在香港,如果在大陸你早就被【B】了!!喔,你有七千元,就算被判要行【B】刑,你也可以用這七千元貪污或買隻羔羊代你被【B】。本來還想糾正你的錯誤,可惜,我要養生,今天到此為止,有空再來!

yaufai    發表於 11-12-1 15:59
mechmonster  實在太正啦!  發表於 11-12-1 10:52
jess1017    發表於 11-11-30 23:07
frog0806    發表於 11-11-30 22:24
piggiejai    發表於 11-11-30 21:47

伯爵府

很想知道在香港出生兩三天就回國內,這些人是貪污取得證件離港的嗎???????????

鄉下人真係好實在!!!呢句話咪講中晒你既底俗思想囉!!!

樓主,你唔好意為大陸人對香港有貢獻,水,我們是用錢買的,電,我們是多到用唔晒,電廠亦係我地俾錢投資,糧食,都係用錢買,換句話說,係我地用高價買你地既野,你地既農民先生存到,中間賺錢既係你地果啲黑心既同胞,我地香港人無佔你地便宜。香港之所以有今日係靠英國同埋獅子山下既人。再講,係我地長久以黎接濟你地,華東水災,唐山地震,八九民運,你地既天災人禍,大部份得到既錢都係香港人捐出黎,當然,最後都係你地果啲貪官貪走晒,咁唔關我地事,但係你地應該感謝我地,因為無我地,你地既祖先無可能生出你!

仲有,你地既政策,係邊度生二胎都係犯法,既然有錢落黎香港生,點解唔將啲錢交罰款,要咁辛苦黎受氣?

我今日講完,得閒再講!!!

小歪仔  其實香港既水係夠香港人用,東江水係被迫買架  發表於 11-12-20 21:51

伯爵府

引用:有人不要誤導,我沒有說過香港不好,也沒表示

原帖由 ketin 於 11-12-19 發表
有人不要誤導,我沒有說過香港不好,也沒表示過香港人都不好,生活中我遇到的香港人幾乎都還很熱心可親的.我 ...
當然啦,果班熱心既政府人員幫你請走左奶奶老爺,佢地非常好人啦!!!

香港梗係好啦,香港政府收收埋埋咁多垃圾,又唔識處理,只識挖個【燶】埋住啲垃圾,搞到啲垃圾釋放大量污染物毒害香港人。淨係呢樣已經要!!!

反而,中國就無咁好啦,成日自以為強國,以為自以話晒事,領導地球,縱容一班貪官,由得國民到處耀武揚威!!!

曾經有個鬼佬問我,are you chinese? all chinese like that? 因為,佢見到班強國人心口咩貼背咁排隊等入境,成身酸臭味,超大聲既交談聲好似每人都用緊廣播器咁。唔知樓主會點答個鬼佬??

伯爵府

我最認同你話,有錢唔等於素質高呢句說話﹗﹗

大約8年前左右,大陸有好多旅行社向我招手,人工非常好,大約4-5萬一個月,要我帶大陸人去歐洲玩,【當時可以出國遊歐洲既真係非富則貴】,做呢班所謂既有錢人領隊,當時我係香港既月薪1萬5千左右,但最後我都拒絕,點解﹖因為,好多朋友都中晒招,佢地帶完一個團,唔攻再帶大陸人團喇﹗﹗因為,佢地去到外國酒店食自助餐,係企係FOOD 台隔離邊夾邊食,人地投訴喇,就拎一大盤返位食,食唔晒又倒番落去,又唔識排隊,又拎走晒酒店既野……等等﹗佢地話慘過帶精神病人﹗﹗

我再講一個實例﹗

我朋友係香港導遊,佢試過接待一個大陸團,有一日,佢係架車到聞到好臭,係團友落晒車之後,佢叫個司機檢查,最後,知唔知係咩野發出惡臭﹖我諗無人會估到﹗﹗

司機哥哥係車尾到搵到包【屎】,地下仲有屎漬﹗

原來有個大叔,突然想大便,佢又唔同導遊講,自己解決,痾係報紙上面,然後就咁放係車到﹗﹗

呢件事真係經典中既經典﹗﹗

呢班唔係鄉下人,係某國企既中高層,但居然會做出咁既事﹗

好喇,我真係講完喇,唔同你玩喇﹗﹗

聖誕節我同阿女好忙﹗﹗

OMG1025    發表於 11-12-20 17:50
fairyfairy  嘩,真精彩  發表於 11-12-19 20:11

伯爵府

受到警告

如果你咁真係咁留意點擊率,我可以寫個外掛,每分鐘點擊n次!!!咁好快就過億!!!

你覺得我地浪費時間,咁點解你又上黎留言,你話你打字慢,又話忙,你仲可以抽到咁多時間留咁長既言,你真係叻!

有骨氣既就唔好要香港身份證,你唔好影衰大陸人呀!!!更加唔好影衰香港人!!
有骨氣既就搬出去住,俾番間屋兩老!你講到自己咁孝順,點解要趕走佢地。

你地有套電視劇窩居,有一句係咁講
【有四萬是咱媽,沒四萬是你媽】
我而家完全明白晒。

就算樓主要封我,俾人話我情商底,我都要講,我真係忍左好耐!!

收皮啦!!!!!wtf

伯爵府

引用:“我寫東西語句不通,打字不快。。。。。。

原帖由 ketin 於 11-12-21 發表
“我寫東西語句不通,打字不快。。。。。。。這些年都沒有什麼機會去鍛煉。”看不懂這句話的人,說明你們還 ...
吊,你要清靜既空間咪唔好出聲囉,你咁叻,咪攞張身份證撈得好過我地俾我地睇,唔好得把聲,乜野叫同事做就得呀,你返工係【動口】架,你份工幾好丫,隨便叫幾聲就有錢收。我地有既野關政府咩事呀?政府俾過乜野我地呀?政府派lv咩?政府送樓咩?邊個講架?你講呀!
仲有,咩車牌咁把閉呀,咩運作呀,你唔好以為得自己識啦,自己講唔出咪講唔出囉!唔好扮q晒野啦!

伯爵府

仲有呀,你咁本事點解揾咁少錢呀,你咁叻呀唔駛香港身份證都得架,揾間公司幫你搞工作簽證咪得囉,你講到咁勁點解香港政府唔送張身份證俾你呀?香港有個人才招聘計劃,你係唔係人才呀?唔係人才就算你有身份證可以揾到咩工撈得好過我地?
你唔好白痴啦,我一日工都唔駛返,隨便賣兩三個佛牌就可以賺幾萬喇,收皮啦!

首頁

尾頁

跳至