母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

洋房

又有新野, 等我都報到先.
我都要回報o下d近況. 我地決定請工人lu. 原來香港區請個鐘點真係好難, 我地都唔再搵lu. 因為都唔知幾時有. 唉.
不過決定o左請工人都唔係話容易. 我地搵o左成個禮拜都未有著落, 唔係比人請o左, 就係唔arm心水.
唉, 真係希望搵到個幚得手o家啦. 最遲真係要7月內搵到. 如果唔係小b 出世工人先到就大bo....

洋房

唉, 都唔知係唔係我天生無工人命. 又請唔到工人啦.:tongue: :tongue: :tongue: :tongue: 之前傾緊個工人話揍2個年齡o甘近會好辛苦喎, 唔制喎. 真係你間人人間你. 無理由是但間個人揍o家.:cry: :cry: :cry: :cry:
我都本o左請唔到工人先啦,最多辛苦d 啦 . 總好過請個唔知mug 水去照顧我d小朋友, 雖然我會睇住佢到小b9個月到. 但都制唔過啦....

洋房

Yeah, 我小b係12月due day. 好野, 豬年又重遇lu.......
原文章由 pigletchan 於 07-7-17 09:07 發表
各位姊妹,

好耐冇上來..e排實在好忙..忙住搵工, ..又要開始pack係公司既file同私人物件..?-(

我下個月開始冇野做..之前見左幾份工..有d都in得ok....有d就俾人問到口啞啞... 不過我都預左 ...

洋房

講開介片, 我係另一個討論區得知話用布片會有效過介片褲. 因為d布片有濕lam lam 感覺. 不過我試過lu, 我同個囡用過一次後佢唔肯再用.:tongue: :tongue: 可能真係濕lam lam 唔舒服啦. 所以我都無再迫佢lu.
不過我張個尿桶放係sofa低. 每次用都係sofa 低拎出黎. 我個女就學我, 係sofa 低拎個尿桶出黎, 最初係放係個頭到. 我見到咪同佢試o下有無cc 或尿尿. 久而久之, 現家十次有6次都中. 唔係c就尿. 我個女唔識講, 要我睇住先得. 所以都係要用片...:-( :-( :-( :-(

原文章由 teresa1208 於 07-7-16 11:54 發表
冇人既?-(.
我琴曰買左幾條介片褲俾BB..
希望介片成功啦...
幫我慳返D 私己

洋房

我都係呀, 熱到暈日頭又無開冷氣 (唔同返工), 勁食唔到野又一日做到黑. 同o左e生講又話我o甘多儲備(肥肉)唔怕. 真係比佢吹脹.
不過現家好d 啦, 話曬都五個月, 都食到d野. 不過我都係有嘔, 仲要係話嘔就嘔, 所以我都會帶定個膠袋. 試過答答o下車就嘔tim.....:tongue: :tongue: :tongue:

原文章由 pigletchan 於 07-7-23 14:00 發表
pangchaimami,

比比之前都係食a+,不過佢唔係好like, 每次都係食4安..岩岩同佢轉左森永..佢好like呀, 6安, jet一聲食晒. 其實阿比e+都係一日一餐奶粉..屋企有乜奶粉, 我就開俾佢.

各位,
今日食lunch好 ...

洋房

我念等a+食到一半, 先開森永. 如果bb唔食森永都有a+頂住. 唔洗話又要買一can 新.

另外, 我個女都係食a+, 又係唔係食得好多. 森永我就無試過. 不過我覺得轉o左3號後, 我個女就成日咳, 仲有好多談. 有時仲o個頭食完奶, 個頭咳. 之後仲嘔返d奶出黎 (都唔知係唔係d奶粉太甜).....所以佢每次食奶我都好驚, 因為又要做啦......

原文章由 pangchaimami 於 07-7-23 09:26 發表
有個轉奶問題問下大家:D
現在臭臭一日補一餐奶粉A+, 但因大熱氣 (尿黃& 便便變固體), 想轉森永, 轉奶應該張一日內一餐轉, 但e+一日都係得一餐奶粉, 係咪就張成餐轉呀, 但我是否需要留d A+, 萬一臭臭唔食森永都 ...

洋房

我係圖書館借本速成書, 書內有個表. 我就係跟據個表每日都打o下報紙, 初初都係打得幾隻字, 但好快就可以打好多, o甘就識o左啦. 唔洗比$學o家. 不過呢樣野係係我讀書時做.

原文章由 teresa1208 於 07-7-25 11:43 發表
小女子有個好愚蠢既問題想.
你地點學打中文架??

洋房

yanlongma,

我想問o下d豆漿係唔係你自己正定買屋仔豆漿, 我個女就黎15個月飲唔飲得呢???

原文章由 yanlongma 於 07-7-27 15:13 發表
唔係我西利,係佢地兩隻食得少奶姐!而且,家姐我都只係比到1.5餐佢,即係今日兩餐奶,聽日就一餐奶一餐豆漿。

洋房

我係個女識坐時已開始比佢坐談罐, 我無克意兜佢便便. 因為我個女仲意一路食一路苛. 所以佢食第一餐粥時就比佢坐住個談罐食, 通常朝早已辦完大事.
另外, 我個女每次瞓sing 我都比佢坐o下談罐, 通常都有一大獨尿尿. 所以我個女個談罐好低用o家.

洋房

好等我試o下比個女飲o下豆漿先, 因為佢d 濕疹又番發, 由其是食開個隻手指公, 又唔可以茶野, 唔食又唔得. 成隻手指公紅曬, 睇見都心痛....

原文章由 teresa1208 於 07-7-28 10:36 發表

豆漿同豆奶我都有俾aiden 飲,不過only 飲好少..
豆漿會買一支支(專賣豆漿& 豆腐花既鋪頭)
豆奶會買一盒盒既有機豆奶

洋房

唔洗好耐o家, 由佢55 谷c 個o下立刻行動, 除片坐罐, 手快有手慢就.........
到苛完大約最多10mins. 唔洗全程坐住個痰. 我個女好小係夜晚辦大事, 多數朝早. 朝早有到好, 因為之後出街都唔怕會大大..

原文章由 viola_siuba 於 07-7-29 00:37 發表
哈哈哈
其實因為我唔想洗痰罐所以我無買,只買廁板~~

但,坐響痰罐上食著屙..好像有點怪怪的..@@"""""
無理由除住褲仔DINNER架麻:P........

洋房

我個女無坐high chair 好耐, 我係ikea 買坐張台同椅比佢坐, 如果佢坐完痰罐就坐返去張椅到, 我放o左d玩具係台到, 佢一路玩一路食, 有時都會妞o下計, 不過都ok.

原文章由 Ballballmami 於 07-7-30 15:30 發表
坐住痰罐食粥? 你個女咁乖肯坐住唔周圍走既.
雖然懿懿有時都會一路食一路呵. 但係如果放佢喺便厠, 咪即係唔喺high chair lor, 我驚佢周圍郁, 冇時停.

洋房

o下, 我個c6都係呢d人, 一日去幾次大. 我99形容佢為"雀仔人" 個頭食個頭苛 有時真係好羨慕佢o家...
原文章由 Ballballmami 於 07-7-30 15:25 發表
一日有兩三次大便唔好咩? 我聽人講, 最健康既人, 應該好似bb仔咁, 一日有三劑就最理想. 懿懿一日只有一至兩次, 我都覺得佢唔夠. 我個姪女今年十八歲, 佢就係由細到大都一日三劑既人版.

洋房

好題目呀, 我都計劃緊亞女返學o既野. 其實我唔係好agree 比小朋友o甘早返學, 一來會容易病, 2來佢地小朋友會互相模仿, 小朋友唔同大人, 佢地小朋友仲細, 好多野都唔知arm 定錯. 如果唔好好睇住, 佢地o既性格同品行就好難教啦.

我自己就無打算比個女上n, 係返學前係由我教佢, 我會盡力去教佢一d自理能力, 識字同自律. 我想個女係返學前有睇書o既習慣, 所以我會去圖書館借書比佢睇, 希望佢能夠第時返學可以自動ball. 但我會係亞女2yrs 到比佢返plangroup 學英文同玩o下, 因為2yrs 正好係小朋友學語言o既好時機. 另外, 我想個女第時可以一條龍. 由幼稚園開始上中學. 不過就好"那理" 因幼稚園同小學係要比學費. 所以我都唔可以長做ft mama啦, 如果唔係點支持到2個化骨龍o既洗費呀...:-( :-( :-(

洋房

呢幾日忙到c, 吉g島bb展, 要幚小b安排野, 個女又出大牙(幾隻o甘出), 半夜要起身幾次, 無命.......

我都係0604媽媽, 所以我都有睇彥媽d野. 我d野都係係佢到學返來, 如果唔係現家都係十o下十o下o甘.

我之前講個間一條龍咪就係真光o羅, 我都幾仲意呢間學校. 我呢到有d 街坊d女都好多讀呢間, 不過我最近聽佢地講, 中學先收得一班佢地o既小學生, 考第40尾都要out, (車, 嚇鬼) 我唔理佢地啦, 我個女要到11年後先考慮呢個問題, 到時又唔知變成點lu.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊