自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

gracelam 發表於 17-5-23 07:40
上到小學,自自然然自己睇,小學會有早讀課/閱讀日等,全班都靜靜自己睇,好快就唔想人騷擾 我兩 ...

想問下,呀仔睇junior novels, 好有興趣,但其實好多字都唔識,其實係咪應該查左字典,寫左英文解釋等佢自己睇?

男爵府

gracelam 發表於 17-5-23 07:50
如果太細,大人可以寫低解釋,大個就叫佢自己查字典,不過佢地再大個D就靠估而skip左個字,我會由得佢,因 ...

都小二啦,呢d全字類型。我估佢明7成最多

男爵府

大眼的Dog 發表於 17-5-23 10:16
好勁呀你小朋友! 我住美國,個女就來五歲,準備入kindergarten, 返左三年preschool, 講就好流利,但佢係 ...

最緊要有興趣,小一叫佢睇chapter book, 佢都無興趣,今年唔同啦,佢果本ironman,睇得好開心(emoji)(emoji)

男爵府

wahwahmom 發表於 17-5-24 08:25
請問有無junior novel 介紹?

我只知男仔書, 睇bk好書分享學下野再睇佢地興趣。再好的書無興趣都無用。

xx storey tree house (k3 細仔都鐘意), Harriod Henry, captain underpants , captain awesome 呢d有趣d可以開始先。有電影果d, 好似前排Batman lego 睇完佢都要買黎睇。反而magic tree house 之類佢兩個完全唔睇。

但呢d書要同小朋友講番,有d粗俗字唔可以講。好似idiot, hell 果d.

淘寶有好多,去圖書館借又得。買又得

首頁

尾頁

跳至