自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

回覆 大眼的Dog 的帖子

外國的小朋友一般無咁快識咁多字, 香港個d細路咁快識睇, 好多是被家長谷出來的.

珍珠宮

畀面勳章

回覆 palmchristy 的帖子

培養閱讀習慣同谷係兩回事.

香港個種普遍係谷, 諗住睇多d書對成績有幫助, 所以成日叫d小孩睇書而不是培養小孩自發睇書.
未必谷到, 但香港家長會照谷左先, k2開始串生字好普遍, k3 (不一定是名校), 有些生字長到嚇親人.
小一串字更加多. 讀同講係其次, 最緊要識串識睇.

外國, 特別係歐洲, 個種閱讀先叫培養, 係成個社會風氣好多人一齊閱讀. 佢地因為喜歡閱讀而終身閱讀的, 唔係為成績. 香港個d, 谷完一個小學過程, 上到中學至多睇下漫畫 (當然都有人會睇小說) 但你有幾可見2,30歲會拎住本書係街睇? 90% 睇電話

珍珠宮

畀面勳章

回覆 palmchristy 的帖子

係呀, 係針對個d為了成績而閱讀的家長. 香港而家不論中英文課程都好深, 睇多d書, 對句子結構同認字好大幫助, 所以好多小學家長同小學, 不停要d小朋友一星期要睇幾多本書. 小一我小朋友學校是 target 50 本. 一定要字, 漫畫不算. 同區其他學校的家長都係睇 around 呢個數量.
呢種叫谷, 小朋友水過鴨背, 培養唔到自發有興趣去睇書.

外國係本身家長都鐘意睇書 (因為佢地係個個社會文化長大), 在家同係街上都係睇書/雜誌多過玩電話同電視. 大家又會分享看完不要的二手書係街上比其他有興趣的人拿來看看. 成個社區定期有些讀書日, 看了幾多本書又會給些小禮物d小朋友, 沒有看的又不會話同迫他們, 完全是自發...

如果有心培養小孩閱讀, 可能係好漫長, 唔係話想佢係幾多年級開始要自己讀, 讀到咩level的書, 係唔會有一個時間同一個 level. 幾多歲開始肯自己讀都唔係一個問題, 最主要是能做到終生閱讀.
一家人經常拎住本書一齊睇, 培養下個家庭閱讀氣氛.

一set target (要幾多歲讀咩level), 就已經唔係培養的本質.

我自己小朋友 (P1/K1), 我最初跟 level比書佢地讀. 但後來, 我跟佢地興趣, 一套套的中/英小說 (小學程度個種), 漫畫... 都會比佢地睇. 讀得多, P1個小朋友原來認到好多英文小說的字, 我冇再要佢地咩程度要看到咩 level 的書. 希望佢地能係閱讀內學習同吾會以後人大了都唔會厭倦閱讀.

palmchristy    發表於 17-5-23 11:58

珍珠宮

畀面勳章

回覆 sunnymama2 的帖子

我中學時鐘意睇漫畫書,唔太睇小說。但會考中文有B,所以我都唔知成績同睇課外書係米真有關係。
去到AL選些思考題來答,都有個D

據聞而家的中文好深。我小朋友一年級,佢D文言文閱讀理解我全部唔識解,答錯好多。

珍珠宮

畀面勳章

chaiwanb 發表於 17-5-24 08:13
我個人覺得不用太刻意,大大下你想同佢讀佢都會嫌你煩呀
好同意。只要能夠令佢保持興趣,讀都冇問題。

首頁

尾頁

跳至