論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你預咗比food allowance 都係食用你D野。 煤氣, 油米鹽糖豉油, 全部用你嘅。

如你比咗food allowance, 咁佢飯煮多D, 你實食唔晒架, 菜煮多幾條,餸煮多D, 你唔會食到照鏡咁乾淨, 咁工人已經有得食。 food allowance淨收。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

tyson715 發表於 21-2-26 10:22
回覆 lily-of-valley 的帖子

冇錯。就係咁既情況。

通常比food allowance嘅人係不在屋企食飯, 唔煮飯的夫婦,一小朋友。 佢地個廚房唔用嘅。 就算在家都外賣。

比咗food allowance, 唔等於唔食你D野架。 同你買餸打埋D斧頭。 佢地好叻架, 係菜檔執D下蘭, 唔使錢架。

Oh, 你工人炒得, 當你無到, 問你老公。 不能忍。

象牙宮

tyson715 發表於 21-2-26 16:59
回覆 lily-of-valley 的帖子

冇錯,所以同咗佢講再見。當時心態都係,就算遇到個新姐姐未必好,都要博一鋪 ...
天地良心, 無克薄工人。 但佢D民族bun,印, 唔可以用將心比心。 佢地知道要離鄉別井為錢, 捱一排, 返去D錢好好用。 我地中國人去外國, 出咗名勤力。 但佢地, 淨係諗住攞著數, 偷, 想做港太。 最就手勾亞sir. 踢走太太自己坐。 有勤力嘅, 我見過。 但衰嘅多過好。

我2012, Pa唔行得, 耍請多個男bun, 請到話比女bun vicky知, 佢發我神經why don't you hire my husband? Mamm(我媽)promise to hire my husband. 成件事, 媽無理, 我處理。 佢黑咗面幾個月。 梗係唔請佢老公啦。 我無人道, 要人守生寡。

D工人, 對佢好, 就食住上,多多要求。

象牙宮

apple510 發表於 21-2-26 22:27
我都係咁話,你對佢好佢會得寸進尺。
我頭頭都對佢好好㗎,之後發覺我每次同佢講佢做錯啲嘢佢都唔聽,一意 ...
小心佢地燒屋。 逢新工人到, 笫一件事叫M巾要用報纸包好掉落垃圾, 不能掉落廁所。 佢地好懵架。 亦當然會偷M巾用。

象牙宮

apple510 發表於 21-2-26 22:28
我嗰個都係咁,我發覺佢好驚我老公,但係當我講嘢就係耳邊風(emoji)(emoji)

...
你一定要比工人知, 太太至係話事人, 任何事不能問Sir. 亦要老公知, 不能答工人任何事。 佢地就係想做港太。

象牙宮

apple510 發表於 21-2-26 23:17
係呀我一開始已經同我老公講話呢個工人唔可以對佢太好。

我同我老公講工人啲嘢佢都覺得好煩
忍住先啦, 但要話比工人知乜野都要問你, 不能問Sir. 如果仲當你無到, 咁即係想坐你個位啦。

象牙宮

apple510 發表於 21-2-27 08:45
我講咗佢好多次㗎啦
佢答我我係咁樣㗎啦
我唔鍾意乜嘢都講,乜嘢都問
咁即係明同你鬥氣, 睇死你唔敢炒佢。 我唔好脾氣,會而家時勢都炒佢。
佢上次生日你有冇比利是? 佢地面皮厚, 見你無動静, 會問你攞, 不如比張餅咭, $20利是算。

象牙宮

apple510 發表於 21-2-27 12:16
佢係起我都做咗三,四個月到,所以無同佢做過生日。
佢嚟緊星期日生日, 學你話齋一於星期六比張餅咭佢, ...

睇錯,3,4個月,我唔會理。 但個陣肥廢人同媽講佢生日, 媽比$100利是佢, 點知衰到問得一封? expect 我,Pa

象牙宮

apple510 發表於 21-2-27 13:33
因為佢平時係星期六放假,
佢尋日同我講話佢星期日生日想要求星期日放假所以我咪知道佢個人生日囉
如果唔係 ...
亦特登話比你知啦。
我D工人, 自動自覺話比我知。 想乜? 明啦。 通常比封利是$100算。

但最衰的工人, 肥廢人cornellia(nelly), 贪心到癲。 佢2014 1月14來, 跟住新年, 因佢细佬andy同我做緊打理pa, 我,媽,pa, 比3封利是工人,之後妹同老公來, 又比2封。 妹99,62,知我有工人, 亦有比利是, 我地亦叫妹比利是99工人。
咁工人有7封利是。 廢人眼都突埋, 同媽講有3女一仔。 即想攞多28封。 咁都諗到。 媽問我同妹, 妹新年同佢開年。 Lai See means lucky, but you don't know the meaning. You simply just greedy.

話到佢黑面。 佢D衰野, 電話簿寫唔晒。

象牙宮

apple510 發表於 21-2-27 13:37
唉,佢有幾次用微波爐搞到個微波爐爭啲爆炸
唔知係唔係驚咗用微波爐
所以佢上次呀整熱啲湯用個爐,
咁蠢架? 印來架? 小心佢燒屋。

象牙宮

apple510 發表於 21-2-27 15:34
今年新年都係呀
我62 好心唔帶埋佢去團拜去飲茶。
我忙住湊B同屋企人傾計,轉個頭佢居然食晒啲點心,仲夠 ...
係呀, 帶佢地出去, 死唔蝕底, 唔靚唔食, 若豬唔食, 就黑起塊面。 我到比D靚嘅老人家小朋友食, 佢地就食晒。 D印, 把死人口話唔食豬, 但趐佢就食, 湯又飲, 八珍窩麵水餃雲吞又食。 混吉。

Bun就乜都食, 邊D靚食邊D。 但我同媽而家食好少肉, 基本上做完節D燒肉雞, 都係andy食。

象牙宮

apple510 發表於 21-2-27 15:36
我個問題唔係家務
係因為我需要一個姐姐去湊阿B
因為平時返工冇人湊亞b
咁如佢揍baby, 忍吓先啦。

象牙宮

apple510 發表於 21-2-27 17:04
唔係喎
佢喺香港已經大概三年,不過我係佢第三個雇主
在港3年, 你係第三個boss? 咁咪斷2次约?

象牙宮

apple510 發表於 21-2-27 17:14
之前個雇主打佢
告到去勞工署
前僱主怕麻煩所以就同佢提前解約

如僱主打佢, 一定賣晒報紙, 我地D僱主比人鬧克薄工人鬧到反艇。

肥廢人2014 8月6日比我炒, 去philippine consulate告我, 要我賠人工賠到佢約滿, 2016 1月14日。 告唔入。 之後要我比reference, 同Pa死亡証, 等佢當僱主死, 唔算斷约, 當完约。 日日追魂電話, 夾埋間慢龍agency扮入境處要我比文件。 我係唔比。 卒之揾到份在荃灣。 因andy佢細佬講。 點知到10月尾,andy話mamm, can I have half day holiday tomorrow? why? I need helo nelly to take luggage to airport. Nelly go back philippines? you said she got a job in tsuen wan. Nelly left. Employer not give enough to eat.

唔夠食? 仲唔去告人咩。 在我度, 因2個工人, 每人輪流放星期六日。 所以我六,日,通常買外賣, 炒飯, 米, 河,麵任工人揀。 呢件廢人, 碟頭飯晤吼, 要叫一個白飯一個餸。 但好鐘意食炒飯。 個日星期日, 佢叫我mamm, I like to eat fried rice, you order for me. I said andy last night cook philippine food for you in the refrigator. I don't know. You don't know? But I know. 開雪柜比佢睇。 黑面, 特登煮燶, 佢嘅事。

Not enough to eat? 無咁嘆至卦? 做咗個零月又比人掃把。 我有投訴, 應下一手亦有投訴, 又話揾到第三份, 但入境處唔批佢第三份。

象牙宮

apple510 發表於 21-2-27 17:54
佢喺我呢度咁短時間都肥咗起碼(emoji)️10磅
因為佢有一突然之間同我講話I cannot fit my clothes! I gain ...

我D工人, 大食bun vicky, 好大食,一日食3磅共5舊雞扒, 佢話I eat 2 for lunch, 3 for dinner. 但排骨咁瘦, 佢仲話I am happy, so slim. 生大食積。

廢人nelly, 5呎唔係, 胸36, 但扁, 腰40, pet pet 50吋, 170磅。 但睇相唔係咁肥架, 來到肥到行都行唔郁。

而家呢個男bun andy, 成日唔點食野, 話need to reduce weight. 食得少過D女人。

象牙宮

apple510 發表於 21-2-27 18:13
係咪bun 都係蠱惑啲㗎呢
我有個婆婆之前嗰個印印好好㗎,有純品又聽話,我好想要番佢。
...
我怕咗印,
2010 年件6日鮮, 唔沖凉, 唔洗頭, 唔換底衫褲, 第4日去agency話叫佢沖涼,閂埋門在廁所開大水喉成粒鐘, 拍門睇佢做乜鬼? 廁所水塘咁, 但個身乾嘅。 你知啦, 沖完毛巾抹乾, 個身仲有水氣呀。 我話你無沖涼? 成個鐘做乜? 答我乾淨喎。
一日食4餐, 一至二個公仔麵, 話好好食。 踎在廚房, 一隻手攞麪食, 另一隻手抓私人地帶妹妹痕。 叫佢洗手, 話未食完。

頭一晚話好驚, 我度有鬼喎。 我話你信回教架? 佢話係。 我話回教無鬼架? 你信乜野? 鬼男定女呀? 老定细呀?你若驚, 出廳對住觀音訓啦。
我返去訓。
嚇我? 鬼我信, 但你條盲毛, 嚇我? 鬼佢條命。

半夜三更發開口夢慘叫, 好似比人追殺。

吸塵唔識, 地拖唔識。 咁好似亞信, 扒在地抹啦, 辛苦。

6日掃把咗, 鬧死都用bun.

若印拜神, 似鬼上身, 火燭唔走, baby喊唔理, 打門唔開, 老公揾小三都晤理。

怕咗印。

象牙宮

apple510 發表於 21-2-27 20:22
嘩你個印真係好恐怖
我哋之前都試過有個印印,原本都係諗住佢雖然有啲蠢但個人純品,點知學壞晒走去這才財 ...

www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2870167&extra=page%3D1&page=2

6日掃把咗。 蠢之餘, 仲偷錢。

象牙宮

Bun就陳衰寸, 但醒去衰偷揾著數個度,
印就真係蠢, 但太核突。

有冇正常D架? 有, 少。祝大家好運。

象牙宮

[quote]apple510 發表於 21-2-28 13:06
終於睇完你呢份post,
真係好精彩呀
搞到我依家都發覺我屋企bun bun
www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14035314&extra=page%3D1&page=2

首頁

尾頁

跳至