烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

哈哈哈哈哈!!!

個個轉軚買pana.

鴨寮街D火牛佬唔知發生乜事,日日走班靚女黎.
玩具萬歲!

珊瑚宮

原帖由 tiffybb 於 27/3/2011 14:46 發表
我女女2歲幾..尋曰下晝食左我整既麵包..半夜出哂"風癩"..會唔會酵母敏感..但佢食街外既包包又冇事ga wor~~本來諗住自家製健康d..而家攪到佢成晚冇得訓..好唔開心.. ...
係呀!可能敏感呀!你用乜牌呀?你係唔係卽焗卽食?

(1)試下焗好攤一晚,約6-8hr,等伊士揮發咗.
(2)係未你落伊士落多咗?
(3)因街外包,十磅面粉先至比好少伊士,但如你照10磅粉除番伊士,可能得0.01g,無可能做包.所以家庭式做細份量係要多伊士.
(4)如再敏感,唔好再比佢食.真係伊士敏感.
玩具萬歲!

珊瑚宮

tiffybb:不要再拿女女做白老鼠了.睇醫生的錢,分分鐘貴過個面包機.女女又慘.
我地用的金燕,紅燕,大部份500g一包.(有無人帮下眼是否made in France?)
我都講過,面包店打親都十磅八磅粉,可能只用1安士伊士.
如除番開250g粉,就用0.00005g伊士.
但我們用成1t,超哂標啦!但不用咁多,又做唔到小份量的包.
玩具萬歲!

珊瑚宮

唔記得那款p機(好似日版)是可以蒸野的,個網頁有介紹.我見過.

玩具萬歲!

珊瑚宮

tiffybb:你用乳酪做包啦!
玩具萬歲!

珊瑚宮

Hippoing:玩面包机,講upgrade就真係你lar.遲D你玩埋精工HBK-100.三洋.

你才是機神呀!

hippoling  麵包機唔再升級啦, 買其他玩具  發表於 11-3-30 13:53
玩具萬歲!

珊瑚宮

而家P仔唔駛加牛喇!
大陸百貨公司同淘宝都有售.220V.
玩具萬歲!

珊瑚宮

我在上海百貨公司見人仔$2000.
淘宝人仔$16xx.
你睇下個model啱唔啱你先.
可以做一個大面包.
玩具萬歲!

首頁

尾頁

跳至