烹飪搵食

跳至

首頁
12345...20

尾頁

公爵府

Re: 靜藍媽媽之兩

星期一
1)馬蹄雪梨瘦肉湯
2)豉汁煎三文魚
3)西蘭花扒瑤柱肉碎

星期二
1)蝦皇忌廉湯
2)香橙煎羊扒
3)雜菜沙律

星期三
1)竹笙冬菇青紅蘿蔔煲瘦肉
2)狗菜花炒蝦乾
3)酸梅汁朱扒

星期四
1)准山冬瓜蓮子煲瘦肉
2)啤梨辣雞丁
3)奶油津白

星期五
1)木瓜章魚豬腳湯
2)冬菇炆魚翅裙
3)黑醋柱侯蒸雞

公爵府

Jasmin

首先想買羊扒可到{大型

公爵府

Jasmin 寫道:
靜藍媽媽> 嘩,勁呀! 好多謝你呀!

唔洗客氣

公爵府

[quote]
鍾意BB 寫道:
靜藍媽媽,

唔好意思我想問呢,
係未食譜話用奶油就係用鮮奶架﹖

我有個食譜係有奶油, 我都唔知去邊度可以買到﹖請指教﹗^_^

紙包奶油蟹

材料﹕螃蟹一隻
奶油一大匙
蔥花少許
薑末

製法﹕
1.螃蟹一隻(以三點蟹、梭子蟹較佳)分成蟹蓋與蟹身,處理乾淨
2.取一大匙奶油、少許蔥花、薑末和鹽,置入蟹蓋內,再蓋上蟹身,用鋁箔紙包妥
3.再移入預熱好的焗箱,以190℃焗10分鐘即可。

有時未必係鮮奶,可能係牛油都唔其,但我都唔係好知呀!我都係成日睇書學番

公爵府

花花 寫道:
靜藍媽媽 :

我想請教你除左用橙汁整羊 steak 外, 仲有什麼煮法, 或用什麼醃法來煎? :-P

唔好意思呀~~
我還未找到,如果我找到會寫

公爵府

MicMa 寫道:
靜藍媽媽

我老公唔食牛同豬,有D乜o野好介紹,Thank You,至好係平靚正

我以打好多菜色響樹

公爵府

花花 寫道:
靜藍媽媽 :

謝謝你! :-P

唔洗客氣!

公爵府

星期一
1)紫菜魚蓉湯
2)豉汁皇乳鴿
3)八珍豆腐

星期二
1)杜仲花生雞腳湯
2)海鮮柱侯茄子
3)杞子燴南瓜

星期三
1)香菜鱔羹
2)鮮果炒雞球
3)沙爹味菜牛肉卷

星期四
1)雪耳准山茨實燉烏雞
2)煎蓮藕餅
3)紅冬爙雞翼

星期五
1)海參魚唇雞絲羹
2)當歸醉乳鴿
3)八味朱扒

公爵府

星期一
1)蓮藕冬瓜扁豆湯
2)香茅檸檬雞翼
3)咖哩魚頭煲

星期二
1)海龍海馬瘦肉湯
2)芒果田雞腿
3)粟米肉粒豆腐

星期三
1)日月魚杞子煲瘦肉
2)黃梅醬汁朱扒
3)紅棗朱肝蒸桂魚

星期四
1)萍果紅蘿蔔煲瘦肉
2)蜜糖豆炒雞柳
3)魚片豆腐鮮奶蛋

星期五
1)青紅蘿蔔竹笙冬菇湯
2)蓮藕九菜花炒咸朱肉
3)花雕蛋白蒸蟹

公爵府

MicMa

[size=medium]1.香茅檸檬茶雞翼

材料:可以買醃好

公爵府

BLaw 寫道:
靜藍媽媽

昨天煮香蕉脆蝦, 買相很好, 但不脆,很淋身. 为甚麼??是蝦的問题吗??
Thank you.

你買新鮮蝦定係雪床蝦呀?如果你買新鮮蝦,番

公爵府

嵐嵐媽咪

你太過獎啦!

可樂雞翼

材料:雞中翼12隻、 蒜頭2粒、 燒酒少許

醃料可樂2罐、生抽 3/4杯、冰糖2兩、八角數粒、 薑數片

調味料:蜜糖2湯匙、 檸檬汁1湯匙、生抽1/8茶匙、水2湯匙

做法:

1. 雞翼用鹽擦淨以清水沖洗,抹乾備用。汁料放於煲內煮滾,滾後再煮10分鐘至出味。

2. 燒熱少許油,爆香已拍扁的蒜頭,把雞翼兩邊略煎,煎時贊下少許燒酒。

3. 將雞翼轉放煲內以中火煮10分鐘後熄火加蓋,浸20分鐘即成。

心得:1. 雞翼用鹽洗擦,再於煎時贊下少許燒酒可有效地辟除雪味。

麻婆豆腐

材料:豆腐2件、免治豬肉4兩、蔥1棵

調味料:酒1湯匙、鹽1/4茶匙、生抽1茶匙、蒜茸1茶匙

獻汁:豆瓣醬1茶匙、花椒2粒磨碎、生抽1茶匙、生粉1茶匙、糖半茶匙、水2湯匙

做法:1.免治豬肉,加入調味料拌勻,醃10-15分鐘。
2.燒紅鑊,下油2湯匙,將豬肉爆炒片刻。
3.加入豆腐及獻汁炒5分鐘,再加入蔥粒即成。

香煎蓮藕餅

材料:蝦3兩、免治豬肉3兩、芫茜碎3湯匙、蔥1棵切碎、蓮藕2節、上湯1/4杯、生粉(作沾粉用)

醃料:蠔油1湯匙、麻油1茶匙、生粉2茶匙、鹽及糖各1/4茶匙、胡椒粉1/4茶匙

做法:
1.蝦去殼、去腸、剁碎,與豬肉、芫茜、蔥及醃料拌勻,醃10分鐘,備用。

2.蓮藕去皮,切成1厘米厚片,大火煮蓮藕片1-2分鐘取出瀝乾水,沾少許生粉備用。

3.釀2茶匙蝦、豬肉等在蓮藕片上面,壓緊,撥平成餅狀,再沾少許生粉。

4.中火燒熱3湯匙油,放入蓮藕餅(肉向下),灑少許上湯,加蓋,煎2-3分鐘至金黃色,轉另一面,再煎約2-3分鐘,上碟,食時可沾茄汁。

日式咖哩牛腩

材料:日式咖哩樽1盒切粒(S&B GOLDEN CURRY黑色盒{在吉之島賣
$14.5,惠康$19.9、白佳$20.9}、冰糖2湯匙蒜頭切碎4-5粒、洋蔥1個切碎、乾蔥2-3粒切碎、薑2-3片切碎、牛腩30元、紅蘿蔔2個、蕃茄5-6個、薯仔2-3個{除你喜歡可加雞翼、魚蛋…}

做法:
1.牛腩切件出水備用,紅蘿蔔、薯仔去皮洗淨切大粒備用,蕃茄洗淨切件備用。

2.燒熱易潔煲下2湯匙油,爆香薑、蔥、乾蔥及蒜茸同洋蔥後,放入咖哩樽再爆香然後放入蕃茄同中火再煮片刻。

3.當咖哩樽炒至香味出時,再放入牛腩,冰糖同慢火煮至牛腩淋,簡中要攪一擔以方"痴"底,炆2小時關火焗30分鐘。

4.在開大火煮滾牛腩片刻,放薯仔同紅蘿蔔同炆至所有全淋即成。

PS.其間不要下水,因為蕃茄煮下會自動出水,所以不須下水。

公爵府

星期一
1)鮮人參響螺片煲雞
2)香蔥牛仔骨煲
3)蒜茸牛油炒雜菇

星期二
1)蘋果雪梨海底椰煲瘦肉
2)鹵水鵝
3)九菜蜆仔肉

星期三
1)白菜綠豆湯
2)沙爹燜鮮蠔
3)雙蔥炸朱扒

星期四
1)冬瓜魚尾湯
2)紅咖哩牛腩
3)鹹魚炒芥菜

星期五
1)白蘿蔔冬菇雲腿煲雞
2)豉汁涼瓜魚腩煲
3)煎蠔仔餅

公爵府

星期一
1)花膠玉竹朱骨湯
2)蘿蔔燜朱皮
3)魚露蒜茸中蝦

星期二
1)什菜牛尾湯
2)冬菇燜栗子
3)橄欖菜炒肉碎

星期三
1)蓮藕熟地朱骨湯
2)川椒雞
3)五香豆腐炒粒粒

星期四
1)黃瓜薏米扁豆煲瘦肉
2)蒜子炆白鱔
3)鹵水鵝

星期五
1)栗子紅豆煲老雞
2)椒鹽牛尾
3)蒜茸波菜

公爵府

XO仔
1)橄欖菜炒肉碎

材料:橄欖菜3湯匙、枚頭瘦肉6兩、小紅辣椒(切粒)2隻、蒜茸1茶匙、芫茜(切粒)2棵

醃料:生抽1/2湯匙、糖1/2茶匙、胡椒粉少許、粟粉2茶匙、水4湯匙

做法:

1)枚頭瘦肉攪爛,加入醃料拌勻。

2)燒熱鑊下油,加入蒜茸同肉碎,不斷炒拌,直到碎肉熟透。加入橄欖菜炒片刻,然後下紅椒粉芫茜碎拌勻即成。

2)椒鹽牛尾

材料:牛尾(洗淨、瀝乾)800克、清水2公升、紹酒30毫升、生抽2湯匙、花椒20克、八角20克、黑胡椒粒1/2茶匙、五香粉1茶匙、蒜粒1湯匙、乾紅椒粒1湯匙、准鹽1茶匙

做法:
1.將牛尾及清水一同煲沸烚熟,瀝乾備用。

2.用中火將油燒熱,先將花椒、八角及黑胡椒粒炒香,加入牛尾,灒紹酒,再加入生抽同清水蓋滿牛尾,加入五香粉,用慢火炆最少4小時。取出。

3.將鍋燒紅,下少許油炒香蒜頭粒、乾紅椒粒及准鹽,再將炆過之花椒、八角、黑胡椒及牛尾回鍋,炒熱即成。

公爵府

新手

川椒雞

材料:雞半隻、珍珠葉3兩、蔥(切粒)1條、川椒粉1茶匙、蛋白1隻

醃料:鹽1/2茶匙、糖1茶匙、酒2茶匙、老抽2茶匙、粟粉2茶匙、油1湯匙

獻汁:粟粉1茶匙、水2湯匙

做法:
1.雞洗淨起肉切小塊,下醃料及蛋白拌勻,醃30分鐘,泡嫩油。

2.珍珠葉洗淨去梗,放入滾油內炸脆,排放碟邊。

3.熱鑊下油,爆香蔥粒及川椒粉,加入雞肉拌炒,下獻汁埋獻即成。

公爵府

yuyung
多謝你呀!
其實我煮比小靜藍食都冇乜特別家!煲下粥仔就會放,鴨心、瘦肉、朱肝、節瓜咁啦…

公爵府

Fatrix
唔洗客氣!

1)蒜茸蒸茄子

材料:蒜茸2湯匙、瑤柱上湯1杯、茄子2隻

做法:
1)茄子洗淨切條再用鹽水浸備用。

2)茄子瀝乾水份,排放係碟中,洒上蒜茸,淋上瑤柱上湯。

3)隔水蒸15-20分鐘,入再泌出上湯。

4)用2湯匙油起鑊,放入之前泌出之上湯,煮滾埋獻,淋回茄子面即成。

2)南瓜洋蔥湯

材料:南瓜半斤(淨肉計)、洋蔥1個、上湯(加水1杯)共2杯、牛油1湯匙、麵粉1湯匙、忌廉半杯

調味料:鹽同胡椒粉適量、豆蔻粉1/4茶匙

做法:
1)南瓜、洋蔥切小塊。

2)慢火煮容牛油,放入洋蔥同南瓜炒至軟,加入麵粉炒勻,徐徐加入熱上湯(上湯預先煮熱)拌勻,加蓋煮至南瓜軟透。用攪拌機攪爛南瓜,倒回煲內煮滾,加入忌廉拌勻,下調味,即成。

公爵府

Candice1128 寫道:
靜藍媽媽:

近排話食豬肉唔係好好, 我今晚煲---紅青蘿蔔南北杏煲牛鰍魚. 唔知這配合OK與否?

可否介紹幼兒(兩歲左右)的湯水及食譜?

青紅蘿蔔煲牛鰍魚當然好啦
如果問我幼兒食譜,我諗你問nnfonder(嬰兒食譜)好D啦!因為佢好叻家

公爵府

黑魔鯉
當然冇問題啦!

1)咖哩牛腩

材料:牛腩1斤、薯仔(切大塊)12兩、洋蔥1個(切塊)、紅蘿蔔1個(切大塊)、芹菜少許、紅咖哩醬2湯匙、椰汁半杯、蒜茸同乾蔥茸各1湯匙、薑3片、黑胡椒粒1茶匙

調味料:魚露2湯匙、冰糖碎1湯匙、鹽1 1/2茶匙、上湯3杯、胡椒粉少許

做法:
1.牛腩洗淨,出水,再沖水備用。

2.燒熱半煲水,放入薑片、黑胡椒粒、牛腩滾10分鐘,改慢火煲1小時,熄火,再焗30分鐘,盛起,待涼,切厚件。

3.薯仔放入滾油中炸至微黃,盛起,瀝去油份,原鑊剩回少許油,爆香洋蔥、蒜茸、乾蔥茸、紅咖哩醬、牛腩,加入調味料、薯仔、紅蘿蔔炆至軟,加入椰汁、芹菜再滾即成。

首頁
12345...20

尾頁

跳至