跳至

首頁

尾頁

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

kooba 發表於 20-12-4 10:10
你地有冇諗過,如果Covidvaccine available for public, 你地會不會打?

我諗我真是非常pandemic fatigue. ...

最近聽收音機聽到呢個show。如果冇記錯,好似話雖然係新嘢,但唔係今年三月先開始整,而係2003沙士同中東沙士之後已經開始研發,同唔記得隻咩傳統疫苗其實有d似。科學家預計未來呢d冠狀病毒會陸續有來。節目仲有討論anti-vaxxer。得閒渣車時開來聽吓。

That being said,我地唔會衝去打了。兩公婆wfh,仔又未洗返學,大把人需要多過我地。

多咗時間宅喺屋企,發現好多新嘢買:

日式精米所:https://the-rice-factory.square.site/
唐人超市:https://www.freshgogo.com/
來緊聖誕會訂隻片皮鴨。唔知會點㗎。 結果好唔好都係一個experience,當幫幫餐飲業囉。

無奢望有個愉快聖誕,向好嗰方面唸,少咗大食party,就唔洗咁辛苦減肥。

你今日backup左未?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

kooba 發表於 20-12-4 10:10
你地有冇諗過,如果Covidvaccine available for public, 你地會不會打?

我諗我真是非常pandemic fatigue. ...

過咗一個weekend,睇多咗相關新聞,再答你。
到嗰時(明年3/4月)如果形勢係d人唔敢打多過搶住去打,咁我地就會去打。如果有太多嚴重事故,我相信FDA都會叫停。我地非常期待出年夏天可以再次出國玩。冇錯mRNA係新嘢,但個idea早喺70年代浮緊出來,唔止係呢10年8年嘅事。到時如果咁唔好彩奶嘢,希望我個case對我國科學研究有貢獻。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

Comcast data cap終於殺到。我地三個到月中已經用咗1TB,出年都唔知點算。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

希望各位Texas JM平安。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

停電第一日見d人話起身得7F。就算北方裝備夠都熬熬地。南方呢幾日真係唔易過。雪都易搞,快手鏟走佢就冇事。鏟唔切,溶吓又硬返就好難對付。我老豆仲語帶恥笑話飛去Cancun避幾日咪得囉。我炳佢,去到機場先算啦!我地平民d路冇人鏟,條街結晒冰,又唔知d人有冇雪呔,你小心都防唔到人地撞埋來,就超級危險囉。 而我今日先知原來TX唔係個個水喉總制就咁行埋去就可以關。

又咁多人一齊爆水喉,而家想搵人整好,唔好話整返靚,都難。Water damage第一件事係吹返乾佢。突然去邊到搵咁多把風扇?俾你搵到,嗰d風扇超扯電。咁浸法,都唔知要吹幾多日。如果唔係on fixed plan真係喊得出。吹乾又唔係,拆晒又唔係。總之有排搞。。。 不過就有見裝修佬話趁呢個檔口落TX搵返筆,雙贏都好嘅。

好彩呢度冇人出事。就希望其他人撐住。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 21-2-21 08:35
你爸爸又係嘅,邊得咁易走去第二度,呢D人災人禍,避得到係好好好彩,有好多時都係硬食,今日我老公同朋友 ...

佢恥笑緊某政客作為啫。其實有好多嘢係北方人想像唔到。我喺今日之前都覺得d TX人會唔會cute咗少少。漏水可以漏到成個天花板跌落來,好明顯漏咗一排囉。有閒情影tik tok冇common sense去關大制?要明白我地關大制係行落basement徒手擰個制咁簡單。知道佢地要點樣關大制之後,跟住自己代入吓,如果住喺一個冇唸過會冰封嘅地方,要搞plumbing又會請人返來整,有機會真係完全唔知個大制喺邊。就算知,可能已被冰封,或者冇架生,真係會企咗喺度。網上最多人提議話開少少水喉由佢滴滴吓就唔會爆。但間屋唔夠insulation,兩下就跌到零下。slow flowing faucet已經冇用。睇人地d相,要瞬間雪硬咁多水應該超級凍了。

暴風雪,停電,我呢度都唔少。其實係好多人都唔記得咗裝備唔夠同冇心理準備可以有幾呢hea。我呢度落大雪,交通都有時會癱瘓㗎。結果係俾加拿大人笑。 但同今次TX比,應該話,根本冇得比。

早兩日我地討論緊條哲學題:究竟嗰位政客肯死返來應唔應該嬲少d佢。 結論係而家嬲幾多都冇關係,2024先reelection,到時都唔記得晒lu。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

主播:今次咁多人受影響,你解決到㗎啦?
政客:我地會善用聯邦救濟。
我:你有冇廉恥㗎?平時日日嘈要獨立

主播:我以為你有辦法解決添。即係話終歸靠政府包底啦。
政客:冇錯!
我:主播好波,俾大家知道根本冇game plan。

主播:而家紅黨好大鍋喎,一個失魂,第二個去旅行。反觀外省藍政客搞眾籌籌到幾百萬(5百萬,仲有落場賑災)。拍埋一齊咁大對比,你驚唔驚。
政客:呢個時候應該不分你我,要一家親。
我:慳d啦,出事先來團結

主播:冇事嗰陣六親不認,出事靠政府,你好意思嗎?
政客:呢次係天氣嘅錯!係2011年時冇吸取教訓,所以我地而家一定要立即改善。
我:有人包底。我係領導人,我都唔會搞咁多嘢囉。

唉。。。

https://www.cnn.com/videos/polit ... e-bash-sotu-vpx.cnn

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

ivyscyip 發表於 21-2-23 11:51
其實水喉一爆就好容易天花林落嚟,因為我哋啲喉係貼住天花咁去,未必一定係漏咗一排。

我知我有個大制係 ...

希望你用唔著,但需要時希望幫到你。
1. 搵兩條棍仔一頭一尾mark住個大制蓋。唔大雪可能即棄筷子都得呱。有鮮色更好。呢邊用d幾呎高鮮橙色嘅棍mark住條路。唔好到時先靠自己嘅感應力。
2. 你有softener就有現成solution。知道凍之前審小小鹽係大制蓋上,可防積雪同結冰。食鹽太幼唔會work。Home Depot有不同種類ice melt,但南方有咩賣就唔知了。需要時driveway都用得。又唔係長期用,驚拿爛d嘢為其次。但屋企有寵物會出街嘅就要留意邊隻冇咁拿。
3. 到百無時可以 水+洗潔精+酒精 做de icer。成效唔知因為我冇用過。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

ivyscyip 發表於 21-2-24 22:20
呢啲係30年一次的大雪,我估我三十年後都唔會記得,希望唔需要用到啦,不過都謝謝jm ! 其實1989年個次我 ...

正正10年前都試過一次,成件事係倒模一樣。Cold snap,需求大咗但產量少咗,要rolling blackout,冇停電嗰d就要硬食天價電費,幾百萬人受影響。當年就賴冇吸取1989年嘅教訓。

2021年就賴冇吸取2011年嘅教訓。2月9號開會用咗40秒講下個禮拜有寒流,係咁依提過要做準備。假如9-15號期間乜都冇郁過就係人為疏忽。出事後就誓神劈願話會改善。聽住先。

氣候變,好難講要30年後先會再遇上。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 21-2-26 02:04
推樁囉,點準備冇講?小市民信政府靠政府,結果係點?不過就算話自己準備喺咁急情況下都唔知要點,始終真 ...

紅色市民先唔想靠政府,最好摺埋添。德州個grid要與世隔絕就係唔想聯邦管咁多。唔知點解直覺話我知,如果今次佢地真係零準備,其實係高層覺得冇所謂。2011年俾咗咩教訓啫?咪就係停電一日半日冇事,而且仲有天價電費收,點解要簁錢做嘢?正常小市民停下電,印象唔會深刻嘅。

如果佢地有做dd準備防止2011重演,aim to minimize downtime,只係今次凍得太金,先可以話人算不如天算啫。如果真係有做,又唔見有人出來認屎認屁?而且冇理由佢地收嘅天氣intel會差過小市民嘅電視資訊呱。個寒流殺到來美國由西北(Washington/Oregon record snow fall)直落,一路都係record乜record物㗎啦。

我地唸,吿得入PG&E,唔知ERCOT今次會點。難d囉,因為事實係PG&E刷出個火花,但ERCOT又唔係Elsa。但始終有人命損失,又咁多insurance claim,應該陸續有lawsuit呱。睇吓結果點判。不過喺德州覺得ERCOT冇乜機會輸。

全球氣候變,我呢度預備緊百年一遇嘅水浸。就算政府整得再好都會有人算不如天算嘅時候,何況都唔知整唔整得切。就算冇事,成個威尼斯咁又好住咩?所以有心理準備到咁上下會搬入d內陸了。

你朋友公司或者睇得自己太高了。水溫都未試就搬。做咗20幾年都有家室,或者做多一陣都唸住退下來,搬屋為乜。而家Work from home熱潮,逗住貴州嘅人工去第二度住就話爽啫。減人工來同你挨縲仔,除非係一家超凡值得追求嘅公司囉。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 21-2-26 14:39
我唔係講聯邦政府,係州政府,咁如果德州人係咁諗住獨立的話,今次掉以輕心怪唔得人,咁巴閉咪唔好接受聯 ...

有傳德州開始向左走。舊年投票46%投藍,52%投紅,一d都唔少呀。小數服從多數,只有硬食。唔知今次搞一搞會唔會立即變藍?就算所謂深藍地區,都有起碼1/3係紅色。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

我地公司夏天先會開始安排開office。我地估起碼夠人打晒針先會正式open㗎啦。我地呢度一個月後就開放俾全省16歲以上居民去打。登記咗啦,睇吓幾時排到我囉。而且有變種病毒,都唔知會唔會前功盡廢。

見到hate crime嘅新聞非常傷心,但不意外。舊年大選,其實我覺得藍黨冇贏到。2016年嗰陣,好,d人想試新嘢,無話可說。好啦試咗4年,“大多數”應該後悔啦呱。我當時食住花生睇隻橙妖會輸成點。結果紅黨成績一d都唔差。計popular vote藍黨只係領先得嗰4.5%。當時我為我國傷心。

咁係d咩人先會撐橙妖就唔洗多講。尋日先同c6講我覺得亞裔超市遲早有mass shooting。希望唔好俾我把烏鴉口講中。

本來我都想向前看。Biden成日話國家進化過程會醜陋痛苦,但挨過咗就會come out stronger。好正面嘅思想,昨日的我都會咁唸。但一唸到隻橙妖俾人放生,4年後可以東山再起。無論如何每4年總要折騰一次,即時冇晒mood。

如果淨係我兩公婆有乜所謂,提早退休周遊列國置身事外。而家多咗個顧慮。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 21-3-20 07:40
CDC 減少學校規定距離,由6呎降低到3呎,究竟係真係安全定只係為重開學校?

CDC Reduces School Guideline ...

話小朋友被感染同傳染力低好多喎。
https://www.healthline.com/health-news/kids-are-half-as-likely-get-covid-19-as-adults-heres-what-we-know#What-this-means-for-community-transmission

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 21-3-31 01:31
我老公有個朋友就係唔信疫苗,應該話佢想等多兩年三年先打,心諗個個係佢咁諗,到時唔駛打啦,要死嘅死晒 ...

“政府收集咁多個人資料(佢指填果份表有健康記錄地址電話等)”。

笑咗。唸起早兩日網上有個笑話,而家搵唔返,係一個meme:People are worried about vaccine passport, wait till they learn about passport。咁上下。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

佛系等疫苗嘅我地終於到我地了!想打Moderna,但要去個遠d嘅site先有,所以要夾weekend。

我地公司出問卷調查員工對於office reopen有咩睇法。大老闆話某日佢返office視察環境,著咗足足一整日鞋。第二日隻腳要浸冰水喎。 有員工問公司會唔會要求打咗疫苗先准返office,當然呢d咁敏感嘅話題就拖字闕。唔知該位同事係擔心有人唔打疫苗,定係擔心自己要打疫苗呢。到底公司遲d可否逼員工打?尤其是WFH係OK嘅,唔打咪唔返office一樣做到嘢。而且要點先知人地點解唔打,又唔問得。到時雙方會出咩招數,interested to see what comes next。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 21-4-29 09:47
而家話打咗疫苗可以放寬口罩政策,問題係點知邊個打咗,邊個冇打,邊個打咗一針未打第二針?我暫時唔會太 ...

我反而覺得一早應該放寬喎。人地而家只係話室外人少可以唔戴口罩,人多地方如球賽一樣要,室內冇放寬過。唔知你嗰度點,我呢度一街都係outdoor dining都冇人戴㗎啦。有問題都ban咗佢地先啦。我深信Biden講得出,都預咗d人出茅招㗎啦,佢冇咁天真呱。 我呢度過兩日正式廢除室外口罩例,應該係明知打出來都簁bandwidth,所以都費事提要打咗疫苗先得。

如果你嘅理想係百分百清零,well,我嘅ideal低你好多。同另一朋友討論呢個問題,我問澳洲紐西蘭都做到,點解其他西方國家做唔到?紐西蘭機場全球100名busiest airport都入唔到,要封國冇難度。澳洲經濟體系細,人流少又自己一個島。唔可以用佢地來比較。既然而家已經係全球問題,邊個一放鬆小小就奶嘢。以為有疫苗就係light at the end of tunnel? 新聞話美國有8%嘅人miss咗第二針。如果有變種,呢班人都係幫兇。唉總之就冇完美㗎啦。只可以用知道嘅事實去衡量risk level。我有朋友已經indoor/outdoor dining無數次,洗牙睇醫生搭車(subway/uber/飛機)shopping乜都做齊。咁佢識避忌嘅,例如早排spring break多人咪唔搭飛機改自駕囉,見餐廳多過50%就走人,買餸等人少先去,你同佢講佢會話生活一切正常,多個口罩仲好,唔洗驚自己resting bitch face。因為有zoom meeting,所以多咗人參加業主立案法團會議,踢走個霸咗10幾年嘅主席(係咪好事就唔知啦)。

今日嘅政府唔係過往4年嘅政府,我選擇信。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

少咗人喺條街行,d珍禽異獸出晒來都expected。不過佢地好似越來越惡咁。呢兩隻火雞今日鍾意喺路中心hang out囉,唔係過馬路,係企正喺路中心阻街。俾相入面嘅背囊男趕返去行人路。唔夠一陣又走返出馬路。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

如果推晒d疫苗出口,就係搵人地做白老鼠。
如果唔讓就係自私或者生產力弱。
如果淨係同盟友share就係針對中國。
如果俾晒全世界就係同中國搶盟友。
如果美國有中國疫苗打就係偷/搶返來,甚至想偷中國技術。
如果中國有美國疫苗打就係胸襟廣闊。
如果中國有人打美國疫苗死咗就係陷害。
如果美國有人打咗中國疫苗死咗就一定係本身健康有問題,凡事要客觀d。
變種變得咁快,唔知滅活技術追唔追得切。希望佢地追得切,追唔切嘅話又係陰謀來㗎啦。

應該暫時係得咁多個組合啦呱?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 21-5-18 05:13
都差不多啦,我諗吓就算,費事搭訕,反正道理一定唔喺我地呢邊,點講都係話你做假、唔接受現實。近年已經 ...

BK仇外係香港反修例暴動後變得激進,矛頭直指美國。d人成日話美國傾盡全力要打死香港去動搖大陸。會唔會太睇得起自己呀?雖然我唔敢話美國對手100%乾淨,但人地戚吓條眉就搞到你天翻地覆,所有滋事份子都係你嘅未來社會棟樑,你都應該好好地檢討吓自己呱?唔係,成日話係外國勢力所致。1997-2019呢20年,反簡體字反愛國反呢反路一樣都冇少,但原來係英國種落嘅禍根喎。用詞亦pathetic,咩被騙被陷害。咁係咪要英國幫你洗乾淨個腦先好走?即係香港人其實係一群純情小羔羊,只適合喺所有嘢被安排好嘅溫室生活。可惜絕大部份外國人都唔知香港人嘅真面目。我好耐都冇同人提及過我來自香港。係唔想。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 21-5-18 07:44
好多人只係睇想睇到,聽想聽到,當有人話佢地知佢地睇到同聽到嘅與事實不符,佢地選擇唔信,話你講大話, ...

我見過最涼薄嘅講法係不論你有冇為香港付出過,移民後就係潑出去嘅水,唔好返來攞福利。咁我parents為香港勞碌咗一世,退休先移民。就算返香港攞盡福利都係天經地義囉。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊