醫護健康

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

hker 發表於 18-8-21 20:22
多點跟老人家傾計,可能會有意外的發現。

我媽認到我,
表姊間唔中來探媽都認到,
表妹間唔中來探媽,但呢兩次一入屋問媽就好像唔認得,媽擰頭

呢排媽是多對答,間中會問成句說話。
像昨晚,見媽睡了,我落樓下藥房買野即回來,回家見下佢先,媽登著眼問我 "你出去唔同我講既"

翡翠宮

hker 發表於 18-8-21 20:22
多點跟老人家傾計,可能會有意外的發現。

睡公園
其實佢想去玩呀
你爸做咩唔講搭車

翡翠宮

hsbc005 發表於 18-8-22 19:33
如果插咗胃喉 真係要刷牙就要好小心 唔可以用食得嘅牙膏因為係唔吞得 我幫我爸刷牙 係一邊刷一邊要用 ...

你要保重身體啊,
做咩咁暈?見到靚仔
睇中醫調理一下吧。

hker    發表於 18-8-23 02:59

翡翠宮

PCCW2319 發表於 18-8-22 21:31
係血紅素跌到9 ? 有無食黑木耳/黑芝麻/黑豆....高鐵質食物。

我都試過1次去捐血, 血紅素差0.1至達最低要 ...

電視講過,損血前唔知幾多天開始補下,增加血內成份先好。

翡翠宮

PCCW2319 發表於 18-8-22 21:31
係血紅素跌到9 ? 有無食黑木耳/黑芝麻/黑豆....高鐵質食物。

我都試過1次去捐血, 血紅素差0.1至達最低要 ...

今日睇東張,講黑來耳,話近來大陸多人食了浸太耐的黑木耳食所以中毒C了。
咁出街我要少食或唔食得

翡翠宮

hker 發表於 18-8-23 03:11
大陸很多黑木耳涼菜的,我很喜歡吃; 但不敢吃。

你三人,變了各自各食,無計啦!

翡翠宮

hker 發表於 18-8-23 03:11
大陸很多黑木耳涼菜的,我很喜歡吃; 但不敢吃。

電話講,那廚師竟話有的行家浸過夜又或浸幾日,聽到我驚。
我食薯粉一定叫雲/木耳

翡翠宮

hker 發表於 18-8-23 02:59
前天跟一個胃喉家屬傾計,她家人可吃東西的 ?(每天有吃糊仔)

香港有間食羊,全羊燕,講開都想試

翡翠宮

hker 發表於 18-8-23 02:59
前天跟一個胃喉家屬傾計,她家人可吃東西的 ?(每天有吃糊仔)

支付寶個個月有回贈,wechat無人用,佢咪送兩蚊囉。
支付寶呢幾日有華潤,離我遠,我較啱時間先去得。

翡翠宮

hker 發表於 18-8-23 11:58
支付寶+超市自助付款,是絕配。

大陸,WeChat 多人用好多!

你工人真幸福,常常有好野食

翡翠宮

hker 發表於 18-8-23 11:58
支付寶+超市自助付款,是絕配。

大陸,WeChat 多人用好多!

剛去ok買兩件嘉頓卷,原要$12,用了ok嘉頓卡就$10.8,Wechat支付賺番兩蚊來

翡翠宮

hker 發表於 18-8-23 11:55
對!所以,"住家菜"我很久沒吃了。蒸雞/蒸魚等等。

===

我愛食羊腩煲,怕冷的人多食下真會無咁怕冷。

翡翠宮

karshing 發表於 18-8-24 16:03
爸爸這兩天不肯進食,佢咬實D牙,唔比我哋喂食,好驚好擔心,唔知點算,如果入醫院,一定話要用胃喉! :ba ...

唔肯開口真的難攪,
佢有咩愛食,試試引起佢胃口先。

( 不如你去隔離鋪,"照顧家人點滴",問問各jm,個邊多專業人士解答你 ,由其是樓主,經驗同知識都好豐富,希望幫到你啦 )

翡翠宮

hker 發表於 18-8-24 17:36
我爸經常是這樣的。(他不清醒時)。

我們夾硬撬開他的口(他有幾隻牙沒有了),用針筒唧入去(十分小心 ...

你爸真好,任得你舞,
整痛手指,弄醒都得,
針筒硬餵食又得。
我媽抹咀都敝實,硬拉開咀角抹咀,佢多數都擰頭,你話點抹呢?所以佢唔開口我是無辦法的
叫佢飲啖水啦,唔飲就唔飲,真的吹漲。

翡翠宮

karshing 發表於 18-8-24 17:54
以前唔肯食,我哋就撬開把口,佢都會食,有一段時間佢肯食,便便天天都有……
近一星期,晚餐只食半碗飯, ...

你都好勁,撬得開,我一撬媽巳擰了頭。

翡翠宮

hker 發表於 18-8-24 18:18
如果真的餵不到,(妳又覺得不是因病而拒食)。

食物要轉高卡路里的。(我們用枝裝加營素,一枝400cal)

對,上月我才知,飲水太少好危險。
當時覆診,醫生話住院較藥,一上房另一位醫生無摸過我媽,只話即刻吊針,話媽好乾,一睇眼巳知喎。
住5日 5日探媽都見吊針,其實吊了針人會精神的。

唉,我媽硬頸,飲水又好少,好麻煩。
呢排都不適,今晚氹佢飲了倍力康,飲完叫佢飲啖水,唔彩我,除假牙又唔彩我,點佢個口話比假牙我洗喎,即刻擰開個頭,
唉,樣子極不適,上床吧,都諗緊係味睇醫生?
上了床見佢眼又似大了,同佢蓋佢又會自己轉側身睡,咁應該唔係太差,我由佢睡覺了。

所以你話呢,咁唔聽話點清潔,煩!!!

翡翠宮

karshing 發表於 18-8-24 17:54
以前唔肯食,我哋就撬開把口,佢都會食,有一段時間佢肯食,便便天天都有……
近一星期,晚餐只食半碗飯, ...

是否有吞嚥困難?
如有,佢食正常餐會難吞或吞落去會頂喉嚨,所以唔肯食?

翡翠宮

karshing 發表於 18-8-24 18:28
請問支装加營素係咪药房有得買?

藥房我見過有即飲罐裝,
復康店見有紙盒,罐裝,膠樽,
如買多可直接同廠商買,但你未試過都是市面買先。

翡翠宮

karshing 發表於 18-8-24 18:49
唉!問10句都唔答回一個字,但姐姐話今早問佢有無唔舒服,爸爸話無!

我媽都係,問到我都忟

翡翠宮

karshing 發表於 18-8-24 19:47
唔該係萬寧只見到有罐裝加營素,係250ml一罐,但無寫幾多cal? 係咪這款呢?

...

可以買呢個先喎,
拿拿聲比爸爸飲,呢款可以做代餐,頂住先都好過佢唔肯食野。

留意下,如你爸用開凝固粉,你睇下呢罐奶是否要加凝固粉?
原味加營素罐裝奶我覺得好飲過加營素奶粉,
罐裝是淺啡色似麥精色,奶粉米黃色。

首頁

尾頁

跳至