烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Re: 買左個新焗爐,點用呢?

我都係見到豐澤賣到咁平,想今個星期日去買.將個多士焗爐個位讓出來,但係同真係吾知佢呎寸啦,我驚放吾落要重新砌過個架,實俾老公話啦...
係未用恆生卡咩書都有折架?係就申請番張先啦....

侯爵府

我昨晚去了豐澤想買忠臣個爐啦,個sales勁sale個成800蚊的俾我,又話西德做,只有14lt.個爐身吾會熱....有s型發熱管...忠臣個就大陸做,得2條發熱管,焗野時週圍會好熱..咁我老公叫我買貴0個個.佢話我地屋企個架好迫,d膠會溶.
我梗係吾買咁貴啦,想問大家,我個架係剛係實惠8折買的mesh架,我砌左4格,第二格係microwave,第三格而家放左多士焗爐,0個格係可以拉出來的.下面有塊膠咁.我想將多士焗爐個位放個焗爐,其實真係有無問題,我真係好想買呢.如果吾係,係未要放係一d無野的地方才可用?你們是放在那裡呢?

侯爵府

其實我係拉出來先用,好似電腦用keyboard咁用.應該好開揚呀.個架係4枝鐵加個網做一層,再加塊膠片咁,不過個架fit左入去一個位度咁...我用多士焗爐都係熱架,不過多士焗爐最多用10分鐘左右,焗爐要成個幾鐘.所以先會有問題之嗎.我老公都知我好想買,返到屋企重問我個位夠吾夠大tim.但係如果拉出來,又吾知受吾受到力...煩!!

侯爵府

終於買左豐澤個忠臣焗爐啦,點知昨日實惠待價重平.我重未試架,去邊度可以買到薄的木板放焗爐呀?佢上面個微波爐都使吾使一樣換一塊木板呢,我拉出來時有一寸幾位會好近上面塊膠...新爐點試呀?佢寫要空燒10分鍾,係未咁就得啦,因為得10日試用,我想快d可以整野食啦....

侯爵府

實惠個焗爐叫922r,我係豐澤買個叫923r.其實吾知有咩吾同.不過重未得閒試個爐呀,5日啦,好心急.而家買緊一d工具同麵粉等,希望星期六可以整曲奇咁.使吾使買個磅呢?實惠要36蚊架...定係遲d先買呢??係未放張焗爐紙係個盤度再放d曲奇去焗架...我想去百佳或吉之島一次買晒.我去屯門市中心好方便架.有咩要買架?我買個好細的發蛋器得嗎,10蚊一個??

侯爵府

原來買左個爐番來都未有咁快整得野食.好似我咁,前日先開爐試有無壞,星期六先可以去買木板放係爐底,吾知防火膠板得吾得呢?昨天買了個好細的烤焗碟,今晚放工去吉之島10蚊店買d工具同薄力粉,牛油,焗爐紙等.下午就不如去實惠買個磅啦.吾夠明天可以去citysuper買材料.係公司就一味搵食譜...我老公話我買野重貴過個爐,吾知我會用幾多次wor...

侯爵府

隻碟係實惠買,$9.2.其實係吉之島10蚊店都見過.不過實惠寫住烤爐碟,咁我先買.好細隻,有圓同意粉型.個邊好似蛋撻咁.顏色就好似宜家成日見個d色.一個人份量都幾好呀.應該入得焗爐掛...

侯爵府

請問成日都見要預熱個爐,其實點做架?我真係新手,咩都吾知.例如預熱180度,咁係未較到180度,幾多分鐘先得?個爐夠熱我見d發熱管會熄,咁係未要將個時間制順時針較番去零個度關機.才算預熱完畢呀?
另我見有d曲奇是唧的,但我見有好多花的咀賣,咁要買邊個花先係呀??同埋做muffin的模點樣架?我以為用紙tim.係未好似蛋撻個d咁,拿出來放係個紙度架...

侯爵府

嘩,d cookies 真係好靚呀,我重未買齊工具呀,未買磅同糖粉,去我附近的supermarket無得賣糖粉,所以要下星期先至可以整啦.你地講d模係邊度買架,灣仔陳枝記有無呀,我係灣仔返工,lunch可以去買wor.吉之島比較貴,我$20先買左4個.同埋點睇邊d cookie 係用模去做架?我比教鍾意呢種cookies,小朋友會勁鍾意啦.

侯爵府

下??牛油曲奇吾係用模架咩??咩先用模cup出來架??有無食譜呀??我買緊野想放假同個女一齊做架,點算好??

侯爵府

其實在所有曲奇食譜中,都係大同小異,只係材料上多少的分別.咁我用Earl Grey Cookie個menu但做原味,又可否叫牛油曲奇呢??我昨天已買了一枝棒,10蚊,我個女已經玩得好開心,剛剛去實惠買了一個磅,係最後一個啦..同綱茜..想問使吾使用特別的容器發麵粉架.用湯碗得吾得呀??我差不多可以開始做啦...係未吾要蛋白先得架??

侯爵府

昨晚貪得意,拿少少麵粉同個女開0左來試.真係好難cup到形狀wor.不過可能因為我沒有真正跟個食譜落料啦,但已經好興奮啦.我同個女都玩得好開心wor~~搓麵粉真係有d難度啦..

侯爵府

今日想試下用個爐焗雞翼,請問點樣焗.我一向用多士焗爐時係用錫紙包晒佢焗的.而家用焗爐使吾使一樣架?用幾多分鐘同溫度呢??使吾使分兩次反下d雞翼架?
見你地買左咁多野,一於今日放工去causeway bay 間10蚊店行下先..

侯爵府

我焗雞中翼,吾使咁煩,不過咩蒸架呀??吾係放係個盆度咩??係未煮飯個d呀,圓型好細架,可以入焗爐咩??吾明...可吾可以放張錫紙係個盆度,再放雞翼上去焗呢??d油會吾會攪到同圍係..我想教個工人整,佢新來的,上次叫佢煮雞翼,煮到非洲雞咁,無益架..焗會吾使咁多油健康d咁啦,又香....

侯爵府

成功啦,星期六焗左雞翼同曲奇.不過d 曲奇都幾硬,吾知點解?但個爐放係架度,我係爐底加左塊防火膠板,點知上面格微波爐塊膠受熱吾得.我已推出來用架啦.結果要拿出廳放係地下.而家想下有無辦法吾使咁煩...不過開始喉嚨痛啦...

侯爵府

我整蜜糖架,因為個新工人連雞翼都吾係好識整.我叫佢加番d蒜蓉,佢先識..上次用多士焗爐整腐乳雞翼,好好食,不過就用晒d腐乳啦,都未買番..好有bbq風味...真係健康d.我見成個盆都係油.平時我地重要落油先煎得,原來d雞翼出好多油架.以後我都吾用wok煎啦,真係肥死咩..

侯爵府

dau:
雞翼好易整架.先前post左教我點整,我用錫紙包住個盆,雞翼放上面,不過係中翼wor...用200度焗10分鍾,拿出來掃蜜糖,反轉佢,再焗8至10分鍾就得啦.個盆又吾使洗得咁辛苦.至於腐乳,焗個時先落去撈埋.但d雞翼就吾好yip咁咸啦...我睇時間都應該一樣掛.....

侯爵府

咁利害,一日去咁多地方?明天想整咩呀?我會整阿華田曲奇.因為費事買可可粉.太大罐了.第日整多d野時先買.
上次專登去causeway bay間jusco,點知原來同屯門間差吾多,我都係會去番屯門個間掃貨會好d.

侯爵府

你地整得咁靚.....我買左個muffin盤,想今個星期整,有無咩易整的食譜,我新手來架.
另外想問,我整cookie,用180度10分鐘,點解成日都係d邊同個底

侯爵府

終於上星期六整0左原味muffin.因為第一次整,用最簡單的材料試.但係我用180度焗28弟鐘己過黑.跟著用18分鐘就無問題,但吾知點解有苦味.係未d泡打粉太多呢,又無牛油味,又吾甜..少少苦...點解呢??

首頁

尾頁

跳至