自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

JoeyYung1234 發表於 23-1-20 06:06
係情緒勒索,
子女成年後有自己世界,有自己理想,會組織自己既家庭,
做決定時首先考慮自己既老公/老婆同 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

waic 發表於 23-1-20 06:21
我係人哋亞媽,我覺得你講得好啱
識得咁樣諗嘅父母先會睇得開
...

珍珠宮

waic 發表於 23-1-20 08:33
有啲父母又驚仔女飛左出去唔返,唔照顧自己,呢啲其實生之前諗清楚,生仔女根本唔係為防老,要防老儲多啲 ...

我成日都覺得,日常生活同仔女關係好,仔女唔會唔理自己,關係好,再遠都會返嚟,大前提關係好(我係從仔女角度睇,唔係從父母角度睇)。

珍珠宮

waic 發表於 23-1-20 10:18
對,所以唔使成日驚呢样個样,做好自己就得
錫仔女嘅都唔想佢地嘅人生只圍住自己轉
...

好多父母覺得自己做得好,
唔洗拗,
將來仔女大左返唔返嚟搵自己,
係咪甘心情願照顧自己,
做父母一定知,
呃唔到自己,自己自吹自擂無用。

珍珠宮

MissMaMa 發表於 23-1-21 06:17
你第一段,相當涼薄,我見過真實例子, 係父母費盡心力去撫養子女,長大後子女事業有成,但最後嫌棄老人家 ...

令仔女變成無同理心,父母教育問題,教漏左呢個

珍珠宮

aquamarine1030 發表於 23-1-21 07:37
就是呀!所以見到有老人無人理,我不會一面倒話佢哋嘅子女唔孝順,無良心,所有嘢都係雙向的。
我其實唔會 ...

好多父母忽略左同子女相處過程,
只諗結果,目標,同埋自己想要 ,
過程是會影響結果。

首頁

尾頁

跳至