跳至

首頁
12345...24

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 veroshea 於 10-6-25 15:12 發表
[quote]原帖由 愛寶寶 於 10-6-25 11:46 發表
因為有大有細,返工要搭機場車,所以要唸得清楚d!
因為買左都應該唔會再搬.
請問天富苑有冇短椿問題呢?
謝謝!

[ ...

yes

好似係B座(亨富)同J座(聚富)
J座上次重售已賣得七七八八
仲多人過我住緊果座.

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 wendy_ho 於 10-6-28 13:57 發表
午安
見你地d相好似好好玩,好奇想問,龍仔玩到濕晒身,去邊度換衫抺身?

wendy, 你卒之無去到呀???

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 雲妮彭 於 10-6-28 11:29 發表
不如我地提議佢做天富街坊會既主席囉......!甘能幹既人,晒左佢呀......

都好喎, 或者做康樂署署長啦.....只搞食同玩既野..

d乜野法團主席就唔好搞啦~

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 veroshea 於 10-6-29 10:09 發表

第二胎係快好多有感覺架, 你唔駛咁心急啦, 好快就知係男定女

我第二胎都好遲先有胎動架, 同第一胎差唔多
不過可能係性格問題, 細佬出世都係文靜一點的
但愈大, 就識發脾氣了, 依家一唔啱佢心意, 佢就發老皮擲野啦....

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 雲妮彭 於 10-6-29 11:09 發表
我明白呢個道理.亦都唔想太遷就佢,個女已經有d"公主病"架喇,少少野就奄奄尖尖甘.....同佢講道理,唔知佢明唔明.過來人既意見係,佢唔食,由得佢,佢唔飲,由得佢.......唉,可能真係要"放手"先會舒服d卦.....

...

我大仔都係咁架....我覺得時下的小朋友都多少有呢d毛病
所有野都得來太易, 全世界人都就佢....

我對大仔有時都好惡的, 同佢撐到恆
不過, 我最駛得果招係唔睬佢
佢好怕我唔理佢
所以我唔睬佢一段時間, 佢就say sorry

不過, sorry講得多, 我覺得已變左佢口頭蟬了....

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 vvwinky 於 10-6-29 10:24 發表

慢慢教....唔好影響心情, 肚裹面果個 feel 到架...

係啦....真係唔好成日發忟憎, bb都會變左做忟憎b!

我佗大仔時, 都成日發脾氣, 我覺得大仔bb時, 係容易d喊的
相反佗細仔時, 個人少左發脾氣, 咁細b又真係少d發脾氣喎...不過係bb時囉,....依家一歲多少少, 開始有自己主意啦....

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 Web 於 10-6-29 11:15 發表

我會同佢講, 唔想食唔緊要, 但直至另一朝都唔會再有野食(包括飲奶) ~ 你一定要狠心堅持.

如果佢喊, 我會叫佢坐埋一邊喊. 佢有喊的權利, 但唔好礙住其他人. ...

咁似最近網上流傳果篇"中國婆婆vs洋媳婦"

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 wendy_ho 於 10-6-29 11:17 發表
我阿囝日日都係唔肯食野,唔係話d餸唔啱食,就係話自己飽,如事者,經過3個月(姐姐走了之後),老師都話佢一日比一日瘦,因為無人餵佢食飯,佢就索性唔食,前幾日我又忍唔住餵佢,佢又食得幾好,起碼可以食晒一碗飯,不過,我諗深 ...

乜你個仔咁似個大人既???

其實有無可能搵下人幫呢?

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 veroshea 於 10-6-29 12:11 發表

唔駛忍, 只要你諗返佢一兩歲時既得意野, 你就無咁激氣架啦..嘿嘿

係呀!!

早幾日的起心肝, 執一執電腦內大細仔的相和mov files.
睇番大仔一兩歲時, 未識講野, ee ar ar, 行路打倒tum的模樣....真係好鬼好笑....跟住就覺得佢依家好老積了!

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 veroshea 於 10-6-29 12:03 發表

我都會用, 不過我仔會問: 你係咪真係唔識架, 你講笑架, 係咪??

你個仔咁快就拆穿你d招數

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 雲妮彭 於 10-6-29 12:16 發表
佢依家真係唔可愛呀..有時好鬼憎佢....3歲前真係可愛得多.......可能多左細老,個心偏左........... 唔係偏仔女,而係bb樣真係cutie好多...

其實又唔可以話偏心
但總覺得我花在細仔的時間和心力少很多, 起碼compared with大仔同一階段
所以, 有時都想花多d時間在細仔身上~

我星期六多數用晒d時間陪大仔
有時下午帶住大仔出去, 細b在門口喊住....都覺得有點於心不忍

期望佢快d大d, 我就可以帶晒佢地去街街啦~

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 nakoko 於 10-6-29 12:23 發表

pc內既mov files你點處置架

無呀, 塞埋一個folder入面咋.....

我仲白痴, 大半年前, 老公買左部dc
佢話拍片靚
但一路我都無為意, 原來係用左某種新技術, 總之, d片可以直接燒落DVD做mpeg

我最近想load番d片出來, 才發現, 點解唔係普通format, 才知道原來佢拍片有兩個mode, 一個係可以怕成mov, 在電腦播, 一個係俾你直接燒DVD睇, 似一部view cam....

仲要好白痴問人, 點解我拍左短片會無左個file...仲要買左部機大半年才問呢個問題~~

但係, 無啦啦燒DVD做乜鬼....所以我set番去拍普通mov算了.....

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 suenyuki 於 10-6-29 12:26 發表
你朋友又講得幾o岩喎,令我有另一番體會。依家我又係會擔心阿仔食得少,唔長肉架,因為眼見佢由嬰孩時胖胖的,到依家只係會長高,但好似越來越少肉,成日沖涼都比公公婆婆姨姨佢地話瘦到無晒肉。

...

我大仔都係, 係咁標高, 但唔長肉
次次都俾媽咪話我.....我想既咩.....

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 kawaii888 於 10-6-29 12:29 發表
1)請問天富和天頌苑有邊幾間幼稚園呀?邊間好d呢?要全日制的.

2)天富和天頌苑邊到有裝修公司?或附近的裝修公司.

請問有人可以答我

thx so much

你想搬入來嗎?

幼稚園有多間架, 我想間間都有支持者, 你可以去下唔同topics睇下喎. http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/
你可以睇下邊間叫做係你既 target, 再問下意見.

裝修.....依家唔係好知, 因為裝修係好多年前的事了.... 但係, 應該到揀樓之後果排就會有好多判頭係度蒲頭的了~~我估

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 kawaii888 於 10-6-29 12:41 發表

係呀!我抽今期居屋呀!會住天富或天頌,
咁係天富和天頌附近而唔使行好遠和搭車的幼稚園呀!thx~

天悅村(天富隔離)有好幾間幼稚園, 好似都唔錯架, 你可以去了解 下.

我仔同校有個同學仔以前讀過天頌幼兒學校, 但佢媽咪話學校唔乾淨....

再行過去天恩都有好多間, 你可以實地去參觀下. 呢d學校都唔駛坐車架...

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 nakoko 於 10-6-29 12:42 發表

如果部電腦壞左咪冇晒囉
我打算將佢燒落碟....但未得閒住....

我暫時只係抄左一set去"手指"度咋....
你知家陣d手指鬼咁平....
我最新買左部外置燒碟機, 都諗住copy番d files落碟架啦, 但懶鬼嘛....

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 kawaii888 於 10-6-29 12:53 發表
其實我地都唔知抽唔抽到屋,應該抽到先搵幼稚園定還是現在搵定呢?可以俾d意見我?thx~

你幼稚園想搵個級?
你預幾時讀呢?

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 nakoko 於 10-6-29 12:54 發表

我都係岩岩買左個外置燒碟....都係未做呀
另....我就用外置hard disk....320激....

果時我都想買個外置hard disk
但老公話佢有, 但點知係d超大舊的, 仲大舊過電腦d"櫃桶"
又話放係枱面唔好成日郁佢...
唓, 咁我要你個外置來把鬼咩....
我話唔要了.....

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 nakoko 於 10-6-29 12:59 發表
尋日送左個新雪櫃黎.....原來依家d雪櫃撓自己山門

邊個牌子呀?
我發覺我睇親覺得靚果d雪櫃都好鬼貴, 我既"眼光"真係好...

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 雲妮彭 於 10-6-29 14:15 發表
都係既.佢有時好乖,好有家姐風範...又記得我教佢既"做人道理"!!個時既佢就好可愛囉!!

係呀, 有時大果個又好鬼有風範的
有次佢同表姐表妹喺樓下商場一齊行
佢同表妹講: 嚟啦, 跟住哥哥一齊行啦~

首頁
12345...24

尾頁

跳至