醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

boaangel 發表於 16-5-28 23:00
大家可以分享下家人入住政府津貼的老人院
1)排幾年才入到
2)邊區

其實呢幾年係快左,每年都有一兩間合約院舍開幕。間間都成百個位。所以一次過條隊咪入百個籌。

大宅

理論上長者入左small pool (即前面仲有20個左右), RW 係會知的,大部份RW 都會通知個case入左small pool.
原因係:
1. 等個case有心理準備會入老人院
2. 等case有時間處理私事,e.g. 公屋,工人,etc.
3. 如果case未想入住,在符合條件下可以由RW出memo,frozen個位.在有需要時,RW re-active返,直接在small pool 排過

通常,如果排老人院時係由醫院的MSW 幫手排,佢地好少會follow呢D野。所以最好都係搵地區長者中心社工幫手申請,因會由佢地做埋RW

大宅

Bear1010 發表於 16-8-16 17:55
2000月費,290雜費,尿片費未收唔知,血糖紙好似240,針未收唔知

月費包晒所有食,住,護理費。好平gala。
雜費計劃聽講係東華獨有的,290包晒每月基本日用品,少量小食,再加上所有外出覆診的車程同請陪診費。
其他尿片,血糖紙果啲一定係用者自付gapa,佢地都係代訂。幫成院的人訂呢啲起碼要請2個文員做,又要拆單又要對數。出面吹緊風有其他的機構想收返代訂每樣野10%行政費添呀~!

大宅

Bear1010 發表於 16-8-17 06:05
d員工幾好,但活動就好似無,可能係阿媽d退化真係幾差

間院重開無耐,妳媽又新入住先一個月,大家都比啲時間磨合吧。
聽聞間院重建,啲位frozen左2年幾,而家應該收症收到嘔。。。
啲職員都幾慘ga,記人都記唔切啦~

大宅

boaangel 發表於 16-8-19 20:58
跟我媽的社工好差,咩都唔做,只係話要等,一等等左三年都未有消息
...

等3年未有消息,但妳果時點揀先~?揀大區、細區、定揀院~?
我間院有個阿婆指定入呢間,等左4年幾。朋友婆婆淨揀北區某近火車站的,等左9年。。。
唔好信咩社工推薦之類,個個都薦邊有咁多位。
或者妳需要同社工傾下使唔使改下啲選擇。

大宅

minmin 發表於 16-8-21 00:26
請問東華點排咖?

東華同某啲大機構,在好多年前成立老人院時同社署傾到,某啲位由佢地自主派位。
一樣都係要填form,等評估,揀區,等位。分別係條隊獨立於社署條隊。可以同時排。但要留意,佢地評估機制同社署好接近,社署唔得一般都唔使諗。

另外,最近呢十幾年已經再無機構位呢樣野。社署亦有同機構傾過取消現存的機構位。相比起近十年8年新增的供應量,機構位已經越變越小眾。

除非妳果區/想排果區,有好多間機構大院,又係舊制有機構位的,同時排當多個選擇無甚不可。要知道,好似東華咁,啲大院集中在超級山卡拉地方,除非話沙中線通車後會好方便成日探,否則果啲地方附近無娛樂,又唔方便出街都幾慘 。

大宅

koko2000 發表於 16-8-25 17:28
一般係3-5年.

您申請時會有人先來做評估, 看看長者的情況同照顧度, 因為有位時要看果個位的照顧度佢編比那 ...

評估結果其實係會expire,唔記得係3年定4年。
之所以成日都在長者臨入住前先黎review,多數係因為RW無為意,或者本身無RW,到入small pool或者派位先發現份野expire左
當然,如果長者身體狀況無大轉變的,中間唔review都無咩問題。

大宅

worldpeace 發表於 16-10-11 22:06
入了small pool , 通常要等幾耐?
入了 SMALL POOL等的時間,要睇妳選擇的院舍D人走得快唔快.如果揀區/ 大區/大院的咪可能快D,如果揀院的咪耐少少
我以前做社區,試過通知完small pool 2個月有位,
亦試過有個婆婆因為要同老公同院只揀一間,入左small pool都要過13個月先入到。
每次去探她,她都話見埋呢次下個月唔好見....

大宅

mspigmspig 發表於 16-11-22 15:18
回覆 boaangel 的帖子

謝謝解答。不過我估太早準備,老人家知道因為會入老人院而要評估,一定唔開心

差不多排到時可以inactive個位,咁就唔會派位,呢樣要RW跟足D先做到。

可以用拎籌飲茶做比喻,叫到no.唔拎枱,仲可以有5個no.走箋,優先排返。唔一定要入。

分享自己經歷,我太婆今年96高壽,91歲開始排,一直用外展服務,由於我輩份太低,加上她睇唔起女孫(即我媽),好少來往,知她用緊外展,但以為她排咁耐係inactive左個籌。

近來她身體差左,老媽子又呻外公好日唔搵,一黎整鑊杰的~ 咁問候下啦~ 先知道她原來為左痴住個男孫,淨係揀了2間係正男孫屋企附近得每間幾十張床位的院舍,跟本唔使做咩inactive ,都仲有耐未排到。

其實只要過到評估,一直排住無咩問題既~ 整大條數最多咪每年立法會、新聞又會做下咩幾多人等到C 之類~
反而真的著重揀院,有需要的排大區、大院,所以曾有人話果3個選擇仲煩過細路揀學校。

大宅

angelawyy 發表於 16-11-22 23:28
我阿嫲7x歲開始排(今年90歲),排左3次,3次社工都話佢太醒,行得走得,又精靈,唔幫佢搞,最後一次仲叫 ...

福氣黎既~ 恭喜妳~

大宅

angelawyy 發表於 16-11-23 20:23
我有咩辦法可以再排?因為佢老人痴呆愈來愈嚴重,成日發脾氣,我怕姐姐嬲嬲豬辭職,我搞唔掂,佢冇去任何 ...

pm妳

大宅

green 發表於 16-11-29 19:22
請問你是否只選一間院舍-上環東華,排了大約3年?
只排一間院舍肯定唔止3年

首頁

尾頁

跳至