單親天地

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

原文章由 sallytamsh 於 08-11-7 00:12 發表

算啦! 無話乜野懲唔懲罰既! 不過, "只要你更好"這句很好. 謝謝!
我都希望我老爺奶奶有好日子過.(我老爺話未見過那女人.)
我唔知道c6同個女人有無好結果. 總之, 希望個c6搵番個好女仔, 好好對待自己, 好好對待老爺 ...

Hi sally,

your case was almost the same as me..but the different係我前夫係編輯,同個營業經理攪埋,但我重有兩個年幼小孩添,當初佢都唔認,重係呢到問for數我既唔好,等我覺得自己做得幾差幾差,結果我發現根本就係佢有第三者,我就係個for大爆佢既衰野,佢比人嬲爆但重維護個女人,自此,我知我太傻了。這個男人已經執迷不悔,我就決定同佢離婚!頭半年我長期處於失眠崩潰狀態,我係一間公司既,一日工作12小時,返屋企要照顧兩個細佬,你可以諗到我當時幾咁痛苦,佢一句我地感情關制就走了,留下所有難攤子我收拾,我半年唔敢見我屋企人,每晚喊到個天光,每日一餐都食唔到,返到公司就發夢或者呢埋喊,呢種生活我過左半年啦,我之後醒覺到一樣野,點解我要為呢點垃圾放棄自己,第二日,我化埋裝,著得靚一靚,抬起頭返工,重同自己講,我要活得比你好!而家我已做左單親兩年有多,小朋友好生性,好多人追,我每一日都開開心心咁同兩個細佬生活,有個男朋友,我帶埋細佬去拍拖架,唔鐘意既就唔好追我,我唔志在,哈哈,我兩個細佬先係我既至親,我每一日都做我自己鐘意既野,而家佢(my ex)見到我都唔敢多野講,我當佢透明(i let him to come to see the kids three times aday..although i don't like..but this is the good for my kids) ,你所能做既就係要堅強,你既然決定放棄佢,就想辦法要自己過新生活,時間會沖淡你既痛苦,如果你想,我pm左我既電郵你, i can try to share my experience to you, hope i can help you abit,希望幫到你渡過難關,i cando it so..you will surely can do it

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

hi Sally,

My comments to you is don't think about yr ex or his girlfriend, it will just make you more unhappy, try to do something you want to do before, like me..i read lot of books and talk to different people to get sharing how they face the hard time..then do exercise in order to kill more time and make myself not to think too much.. i think its not meaningful to think about how's the relationship..what happened with him and his girlfriend. nothing will be good for you....if he want to come back..he will and he will know what he should do..if not..let him go..how to restart your new life if the most important...much more important than thinking about this rubbish..i have been with my husband for 20 yrs already but i can still get a new life..not easy..but we can do that..cheer up....one of the reason i decided to divorce is because..i know i will never to able the painful he gave me and never be able to forget what he did with his girlfriend so i will never be able to forgive him..so why i need to bear this wound in my heart...better to find a way to release it..that is..tomorrow will be a brighter day..trust me..

子爵府

原文章由 sallytamsh 於 08-11-12 20:32 發表

moon,
多謝你的分享!
聽到你及之前bk朋友的經歷, 都替你們開心!

其實我真係覺得單親媽咪/單親爹地都好叻, 因要面對離婚的痛苦之外, 還要照顧小朋友, 無堅毅的鬥志的話, 真係很難面對! 或者有時小朋友會 ...

我曾經睇過有篇文章,由亞視新聞主播寫關於離婚,佢話作決定時一定要問清楚自己是否真的準備好,否則,不要一時意氣,我好同意佢講法,你必須問清楚自己是否真的可以放手,決定左簽字的話,過去既就讓他過去,無謂再想,要想既就想以後點過好你既每一日。我記得當我決定離婚前,我曾經同佢講,如果佢決定離開呢個家,呢個家就會有一個缺口,而呢個缺口會永遠都補唔番。結果,佢決定離開,我當然好痛心,但又可以做到點咩野呢,我亦有想過自殺,那我兩個寶貝點算呢?幸好我係一個堅強同樂觀既人,我無理由為呢種咁既人放棄自己咁寶貴既生命同至親,於是決定重新做人。我重記得律師對我冷靜咁處理我地兩個人既資產同仔女扶養權時都讚我夠冷靜,唔會只懂得喊苦喊忽,我話佢聽,我已經喊左大半年啦,眼淚已流乾,重有兩個細佬等我照顧,唔可以再咁落去啦,所以就決定了結呢件事。幸好我係一位管理層人員,有份穩定收入既工作,又有位可靠既工人幫我照顧兩個仔女,我可以專心工作,而家可以話有點苦盡甘來啦。但回想那般日子,確實難捱。我相信你比我後生,比我更容易用呢一種睇法去睇你既人生,唔須要再執著佢錯點咩,你錯點咩,發生左既就係發生左,問清楚自己想點,你既生活,生命應由你自己去拳握,決定,互勉之。

子爵府

原文章由 sallytamsh 於 08-11-13 21:39 發表
今日搵了律師, 他昨日簽紙了......
聽到後, 個心始終沉甸甸的......
或者可能對大家都是一個解脫, 但個心有 d "up up 地".....

既已成事實就接受吧。想想自己既將來好過想個同你無關既人,牛唔飲水點咁得牛頭低. 佢同個女人一樣都係一個字形容...賤!放開點吧,多點同人傾下,好有幫助,take care..

子爵府

sallytamsh

希望時間可以幫我療傷....可以的,只要堅持....堅持給自己一個重過新生活的機會...相信你會做到,支持你...

原帖由 sallytamsh 於 10-6-11 00:13 發表

rainbowhere,
謝謝你的關心及支持! 不好意思, 要你打咁多字, 辛苦了! 謝謝!

說得很好, 人生是不完美的, 希望時間可以幫我療傷, 而自己亦要加把勁, 可以淡忘傷痛.
雖然這篇文章是"忘了總比記得好", 但有好多事情是 ...

子爵府

Sallymash..

你好嗎?
想關心佢就比個電話佢囉,唔係夫妻都可以朋友身份關心下佢既....但我唔知你同佢而家既關係係點呀,小小意見...你要考慮一樣野,佢會唔會諗你找佢其實只想睇下佢點衰呢,會唔會以為你幸哀落禍呢...我唔想你搵完佢後就會後悔點解自己咁傻,重要找佢…攪到自己唔開心呀...只係我小小意見,希望你唔好介意,你耳仔情況點呀?

原帖由 sallytamsh 於 10-6-22 23:26 發表

其實, 我這幾天都很不開心......
前幾天收到一個e-mail, 說ex辭職了, 但好似不是自願, 而是被學校迫走........唔知點解, 當我知道後, 我好唔開心, 不知道佢現在怎樣? 好擔心佢...... ...

子爵府

Sallytamsh,

你做左你想做既野就得啦,佢將來既野…講真…都唔到你理啦,係無?

耳膜好點就好啦…hmmmm..你要學習既應該係唔好再為佢喊呀…

原帖由 sallytamsh 於 10-6-26 17:09 發表

moon moon,
即使我關心他, 又可以怎樣?
我唔敢打電話俾佢, 唔想為他添加煩惱, 我只是send了短訊俾佢, 祝福他. 可能佢唔想我知道佢辭職都未定......
幸好, 我之前叫他去讀普通話基準, 佢可以用普通話教 ...

子爵府

sallytamsh,
咁咪得囉...i think that's what you can do for him...not think too much...

aiya..not to cry for him lar..唔值得..coz he won't know or even understand ga...everytime when you want to cry...just think about this.."what for?"佢會知咩?..佢會明白你為佢而喊咩? then you may not cry gala..please take care....

原帖由 sallytamsh 於 10-6-27 23:40 發表

moon moon,
我剛才做咗我想做的事了:
為佢祈禱!
除了為佢祈禱之外, 我唔知道自己有什麼可以幫到佢......

哈哈, 我應該早d睇你呢個留言, 咁呢兩日就可能唔會又流淚啦! 哈哈! 謝謝你! ...

子爵府

sallytamsh...

我之前都話佢未必appreciate你既關心既啦…唉…算啦
…佢地係咁架啦,唔會覺得佢地有錯,只會覺得我地錯,所以唔好理佢啦…佢自有生存之道.....你好好照顧自己好過啦……

原帖由 sallytamsh 於 10-7-1 23:38 發表

我終於知道ex為什麼要辭職了......
原來是因為佢秘撈被校方發現, 校方要佢辭職.
我初時以為他因婚外情而被校方迫走, 有些內疚, 但原來是因為秘撈.
不過佢竟然怪責我.......
唉.....無話可說...... ...

子爵府

唉…咁你就更加唔好掛住佢,佢根本都唔覺得自己有錯…反而怪你好同人講,大佬…家陣比人hurt個個係你喔...你問候佢,佢都唔領情…咁你做黎為咩呢?傻豬…唔通真係要佢當面同你講…"唔使你理我"你先放低到?sorry ar..我真係唔想你再活在咁既痛苦中…唔值…真的…

還有…唔好抹煞沒有比他更愛惜你既男人,但隨緣吧…

原帖由 sallytamsh 於 10-7-2 22:39 發表

佢可能怪我2008年9-10月聯絡佢其中一個同事A(這個同事我都認識, 但不太熟).
我聯絡同事A時, 我地仲未離婚, ex不斷逃避, 由2008年2月14日搬走, 已7個月...佢遲遲沒有答案, 只說沒想過與我離婚, 叫我不要提離婚. 我 ...

子爵府

What? OH my god...唔係呀,重用粗口鬧你? 咩人黎架?你當時信佢會返轉頭唔奇既…講真,邊個唔想身邊人返轉頭呀…你你個ex就真係"賤"d..今日話返黎,天日就走…佢自己都唔知自己想點…又唔顧你感受…重用粗口鬧你?有無攪錯呀,學咩人做老師呀?救命…你點解重要留戀呢種人同感情呢?你要記住…佢以為自己係天之驕子...你都係天之驕女黎…有朋友,父母,兄弟姐妹錫…唔好當自己係地底泥,任佢舞先得架…何苦呢?值得咩?....你咁樣會令自己無晒自信心架,唔應該遮…你努力點向前看…過你既新生活吧啦..將呢個不知所謂既男人放開好過啦...我撐你,祝福你!我相信你做得到囉…

原帖由 sallytamsh 於 10-7-10 23:03 發表

其實, 佢都試過在08年7-8月, 在電話用粗口罵我, 佢從未試過用粗口罵我. 我那時個心係好痛......
那段時期, 我問佢已半年了, 究竟想點? 究竟想我點?不如離婚(其實那段時間我已提及幾次, 因他的爸爸叫我提 ...

子爵府

如果...如果...比個官佢做啦…bull shit..叫佢如果係個負責任既男人,就唔好傷害跟他生活咁多年既女人啦…晒氣啦,佢地咁講只係想少點內疚遮....

剛剛係另外個post先話緊香港既教育制度,而家見你個post..老師粗口爛舌…亂攪婚外情,秘撈…咁你話我地既下一代有幾好呀?佢重要係傷害人後重要鬧人喔…救命…唉…

你乖啦…唔好再為佢而傷心啦,快點將佢放低吧啦,佢根本就唔值你為佢攪到日日神傷…耳仔又有事…你又後生,點解要自己為點咁既人而影響自己往後既生活呢,好好想下點重生好過啦…你既前夫…唉…算吧啦…忘記佢啦…傻妹…

原帖由 sallytamsh 於 10-7-13 22:11 發表
剛剛睇完"好文分享", 見到以下文章:
http://forum.baby-kingdom.com/thread-3257095-1-1.html

如果真係有呢間離婚酒店, 如果有呢張離婚帳單, 結果會是怎樣呢? 哈哈, 好傻..........
突然諗返起ex話: "如果時光可以 ...

子爵府

咁就乖啦!抵錫..

呢度好多人關心你架,知道嗎?好好保重自己啦..!快點去睇番場戲開心下啦..! 耳膜問題就真係要好好留意啦..okay?

原帖由 sallytamsh 於 10-7-19 00:02 發表

放心吧! 我會努力的, 無論前路有幾辛苦, 我都會支持住, 因為我仲有愛我的家人, 仲有一班愛我的同事及朋友(包括你地). 我亦希望唔會因為再喊, 令耳膜受壓而流血, 令愛我的人擔心我. 我會加油的! ...

子爵府

佢同那賤女人係點? 係個女人抓住佢, 定係佢抓住隻賤女人, 我都唔想理會了.

Sallytamsh,
Good...叻叻.. 升呢啦..haha...hey..聽下我送st比rochui既歌呀...阿Lam既.."曾經"..同"追憶"...好有意思架

睇左Toys3未遮? hey..你鐘意劉華架?我鐘意靚仔架..hehe..

聽到你唔再為佢喊就好啦...Take care lar..

原帖由 sallytamsh 於 10-8-11 23:02 發表

bchi,
多謝你同我分享你朋友的經歷.

我唔會再諗佢回唔回頭. 我個心死未? 唔敢答......我估都七七八八, 最少我唔會再因為佢而喊......

佢同那賤女人係點? 係個女人抓住佢, 定係佢抓住隻賤女人, 我都唔想理會了. ...

子爵府

罪不及父母…如果你62 & 99同外婆一向對你不錯的,就打個電話問候下佢地囉,關心人唔應該要顧慮太多,唔須要理人點睇,你認為想做就去做,其他人無權阻礙你既…我最近就同一位一向對我ex視為親生子女既長輩聯絡…自離婚後已無再見佢啦,佢以前一向對我好好既…但最近知佢身體唔好,親ex同仔女同佢飲茶時係電話同佢講左幾句問候下佢…佢好開心呀…阿女返黎就同我講好耐無見佢咁開心啦...有人可能會覺得我拔同情,扮關心人,但我只知道,我係個刻只想慰問下呢位老人家…其他人點諗…i don't care..

你同前夫都唔係分開左無耐遮…賭物思人情況一定有架啦…唔好怪自己…只要話比自己知…喊完喊夠啦…天日試下再放低點咁囉…我當年都要段時間先會避免到呢個情況…但我每次有咁情況…我就同自己講…喊咩鬼…喊完天日咪又要過,喊到對眼腫晒好醜遮....都係要自己靚d好…hehe...你呀…都係呀...喊左就算啦,但記住做番eye mask..等對眼唔好咁腫....唔係唔靚架…hehe..

個點物件對你已經無意思架啦,只會令你繼續沉醉係過往既日子,咁又點可以令你忘記過去呢,算呢啦,唔好諗住佢地啦…

嘩,打打下又打左貢多中文添…長氣左少少…唔好意思..

原帖由 sallytamsh 於 10-8-16 00:22 發表

moon moon,
雖然我已有一段時間沒有因為佢而喊, 不過間中會因為掛念他父母, 外婆及小狗而喊, 尤其是想起小狗及他的外婆.........好耐沒見過外婆了, 好掛住外婆........

升呢? 無我份......我又衰咗了......
昨晚, ...

子爵府

簡單幾句....

你再理會這個執迷不悔既人,永遠受苦既就只有你自己....

原帖由 sallytamsh 於 10-8-30 00:18 發表
ah-kam, moon_moon,

近日見到菲律賓的事件, 個人的心情都好down, 明白珍惜身邊的一切, 好自然又令我想起ex.
掛心佢&佢家人&小狗的近況, 又擔心佢是否已找到工作, 所以寄了email問候一下他.

不過, 我點都無諗到佢 ...

子爵府

Sallytamsh..

學7哥話齋…你已比佢攪到過了兩年痛苦既日子啦,希望你快點過番點開心既生活…出個開心話題既post啦…

唔好再比佢機會佢去傷害你啦...

原帖由 Sadman07 於 10-8-30 13:31 發表
I notice this post has been here for 2 years already. If I were you, I will close this post and have a new start.

開過一個開心既新話題不是更好嗎?

子爵府

過去兩年見你一直為個咁既人而唔開心…真的覺得心痛…覺得不值…今日見到你願意放下,真的為你覺得高興…
恭喜恭喜…望你從此生活愉快…

但得閒都要上來同我傾下計架…知無?

原帖由 sallytamsh 於 10-8-31 01:02 發表
7哥, moon_moon,

謝謝你們, 我諗我諗通咗很多了!
我當bk好似一個blog, 一唔開心, 便會上來呻下, 個人都會舒服好多. 雖然係對住空氣講, 不過講完的感覺真係好好多, 我唔想屈住屈住, 怕屈到自己有抑鬱 (我估暫時無啩) ...

首頁

尾頁

跳至