興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

大宅

MiuMiuLi 發表於 17-7-4 21:48
我不認為善行惡行能抵消,作左惡就係作左惡,所以要小心自己種落既因,我亦都唔相信消業障既儀式或者法會 ...
咁樣計的話要先知道打蚊或劏魚的人,是在因還是在果的時候.過都好複習,善行惡行能抵消,但可化解,釋出善意後苦主領情的話,
我諗可以算係了結左個因果吧?

利申:新手插咀,敬請見諒.

大宅

MiuMiuLi 發表於 17-7-4 22:29
唔需要知道件事發生係點解,係因定係果,現在我地無佛住世冇得問,我地又冇本事去知,無必要增加自己煩惱 ...
如果殺人咁嚴重就冇辦法啦,只能夠話減刑而不能完全消除孽障,所以不同程度的事都有好大既分別,好難用同一種慨念去衡量,

之前聽過d法科師傅節目度講,話有d case係在陰間可以上返陽間拿正牌報仇,邊個都唔可以阻,
又例如打仗時敵軍殺到埋身,唔係你死就我亡,所以用殺人條數去計都好多唔同計法,好複雜,
最緊要明白佛法既意思後就開始行善,之前d孽障數都可以最大程度既減輕或化解,
致於殺害蟲的情況我傾向相信不算是殺生,除非好刻意去心存折磨或帶強烈惡意,
唯有在拍死害蟲後念句南無阿彌陀佛.

大宅

MiuMiuLi 發表於 17-7-5 00:08
法科師傅既說法同佛陀既彿法唔係同一樣野,果 D 師傅既說法我唔識,不過依家係好多佛家道家民間信仰混埋一 ...
碰巧今日聽到剛上架的收費網台節目,嘉賓是寶善老師,我相信他應該不涉及法科的那種範疇,他說自己是佛理修行者,他都說是有被殺的苦主在陰間可取得城煌的手令,拿正牌返上陽間報仇,
又略略解釋了這種的因果關系及黑白無常等等的話題.

https://www.d100.net/《魅影空間︰牛頭馬面、黑白無常》第八季第五集/

大宅

Yukyuk 發表於 17-7-6 19:03
上youtube 查詢
破鴻蒙
佛都有伙
多謝指引!先記下等有空再聽!

大宅

多謝上面幾位師姐的指導.

我本人對佛法的觀念係好探索性的,雖然仍然有新手入門階段,
但我帶住好多其他關於人類起源既資訊同價值觀去融合落佛理入面,
有外星人資訊講過,佛佗是因為能記起一些在來臨地球前的記憶,
所以能自己領悟出方式去脫離地球的強制洗腦機制[相信就是講緊六道輪回],
回歸入宇宙自由的國度[相信是指極樂世界或是涅槃],
外星人說他們每人[可有肉身,或沒有身軀的只有思維感覺既能量體],
都基本有心靈感應和像神通的能力[像萬物唯心造的理論],
用意念去穿梭太空各星球或不同的空間層[像佛教中說的不同天界],
但都會有分能力的強弱,能力強的可隨意改動能力弱的思維,
或製造一些假像給他們,[就像地球現在的情況或是像靈體入侵人身干擾腦電波],
我們在地球的人原本都是在星際交戰時的俘虜,被送去地球囚禁,
因為靈魂是不滅的,所以要囚禁靈魂俘虜的話只能用控制意念去實行,
把靈魂置入地球的結構模式裡[陰陽五行,六道輪回,生老病死,因果遁環],
這樣被囚禁的靈魂俘虜只會不斷地重複重複的在地球肉身或六道裡,
他們不知道自己原來的本質或記憶,佛佗就算是成功越獄的那位...

所以我和其他的佛理愛好者有點不同,我比較傾向是哲學派的想法,
不滿足於引經據典的探索,只求找到事實的真相.

大宅

MiuMiuLi 發表於 17-7-7 13:08
你咁似夏韶聲既
哈哈!夏韶聲講外星故真係幾好聽.

大宅

sailorjupiter 發表於 17-7-7 13:44

你好大段字講外星世界之大無其不有,我也信有 ...
我初中階段會有時不其然諗一d因果或生命的價值問題,唔知係迷前生已經與佛法結緣,但這粒種子等到今年先開始出幾塊葉仔,有動力去嘗試鑽研一下當中既奧妙,
各位師姐有冇推介,關於點解輪回轉世會清除記憶既原理?各大師有冇youtube講解片段?
我搵唔到有這類的資訊,想知多d佛理怎樣去解釋輪回既意義同埋點樣運作的?

大宅

謝謝各位分享,聽完後再交流一下體驗

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊