婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

**唔好意思,頭先寫寫下大少嗌肚餓,去咗食

原帖由 A.Yin 於 12-07-15 發表
**唔好意思,頭先寫寫下大少嗌肚餓,去咗食飯斷開咗**
早就應該開佢火啦! 可能就只係你太厚道,Y先會不斷試你底線,先會越玩越大,講真,我皮氣唔好,比我由佢係深圳圍你同Daddy開始,已經憎到入骨,可能仲報埋警,邊得有而家咁惡呀:hehe-he:

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

A.Yin 發表於 12-7-17 15:42
冇錯!所以點解佢一開始就幫公主呀Y搵三房apartment, 又特登搵唐人街,他一早已經計過度過!所以我話他機關 ...

狡猾商人真係高高手! 不斷用錢去攻擊你哋既弱點,轉移視線,無所不用其技為求達到幫財主搞到移民為止,完全唔理親人感受,講真,雖然你哋無論@@咁有錢,但都未致於要靠佢先生存到,用錢去換取一家3口N年自由同煩惱,比我就唔制! :;pppp:

A.Yin  就算賣咗公司都唔係一了百了  發表於 12-7-17 19:06

翡翠宮

A.Yin 發表於 12-7-17 21:22
唉!我就是唔想左右佢,所以點解到今時今日都冇同佢講過呢個問題。
我同拍檔關係唔差,就是一路拍住上,點 ...

表面上好吸引,但實際上呢? 加埋咗呢個婆娘麻麻煩煩咁,營運一定唔可能好似而家咁有自主權,佢係唔識做,但就係唔識又要威先大鑊,入咗股之後,佢癲起上嚟就更加恃住自己有股份有話事權去搞亂檔,可能最终會都搵到錢,不過你同你拍擋甘唔甘心將自己既心血比人搞成咁先?

既然大家都係理知既,不妨將所有好醜都講比拍檔知,加上狡猾商人都搵人接觸過佢,紙始終包唔住火,主動一5一十講清楚,當你對唔住佢都好,都一定要比佢知因由!

翡翠宮

Superman-GF 發表於 12-7-17 22:57
Dear, 你爸媽真是教得你很好、很有教養。所以你每步都思前想後,想情理兼備。但你真是面對一班喪的人(sorr ...

秀才遇著兵,有理都講唔清,對住癲人要做返啲癲野,你正常就輸!

翡翠宮

A.Yin 發表於 12-7-18 07:40
C6唔知㗎,我未同佢講,一來我檔咗呢件係"公事",二來我又未清
楚ABC( partner)同商人到底想點,我諗住做 ...

唔好怪我直接,睇到我火火地,對住癲人仲咁正路去諗野,好聽果句係正直,難聽果個係贛居!

1) @@咁多年嚟用盡辨法都要同Y分隔2地,你以為Y唔知@@出面搞咩咩? 不過為咗個"利"字先唔出聲,而家Y退休無勢藝,你又有咗,Y就緊係想痴住佢唯一既仔湊孫無眼睇啦! 所以你賣咗股份比佢之後,憑乜可以大條道理唔比Y過嚟? 在商言商? 咪咁天真當呢件係公事先得架!

2) 記得你講過,公主爸有權有勢,係國內,高官有錢都有低調,有錢都要收埋,內地當官人工唔高,錢從何來? 大家唔洗講到咁明,要知道世上有一種生意用可以轉出唔想比人知既金錢,點解出面有咁多公司唔搞要搞你,仲講到明一定會increases公司既業積,佢唔係有"方法"點會講得出? 仲要2年後賣返比你,乜成個袋鼠國得你一間公司可買? 有無咁大隻"甲拿"呀? 最重要既係咁耐以嚟唔見得@@真心對你哋好呀?! 你同partner都係正經人,講心計同策略,你哋實輸,無有必要犯險!

3) 既然你都講得出可以同ABC另起爐灶,咁就唔多搞咁多事,一係就賣晒成間公司比佢,仲乜要留條尾比自己踩? 又想為公司搵錢又要有話事權,你真係咁天真以為@@對住公主一家仲話到事? 唔係佢想買幾多你就要賣幾多,有價講架,你唔想同一啲唔識既人合作,你同ABC咪賣晒比佢囉,套用@@講匯源都係好價賣比可樂公司,收錢走人,以後佢發展成點都好,唔關你事, 等生完B後再另起爐灶,呢個先係你應該行既路!

4) 公主爸、公主媽同公主都係唔相干既人,你做乜要同佢有瓜葛? 叫咩佢學公文? 點番公當佢透明? 要搞清楚,就算佢賣1%股份都好,嚟到佢依然都係公主媽,有@@同Y係背後發功,公司既主導權係佢手上,你正路諗野佢哋唔係,你夠佢哋玩咩? 到時唔係佢忍唔忍到,係你2個忍唔忍到!

翡翠宮

A.Yin 發表於 12-7-18 15:50
哎呀,我又搞到大家咁嬲真是難辭其咎

不過有幾點要clarify呀
唔係嬲你,係大家太緊張同忟你點解去到呢刻仲可以用正常心態去評估發展!

如果佢哋係常理做事,就唔會迫到你2公婆有家不得歸,迫個大肚婆照顧一個外人,迫個老人家走嚟走去做人球,如果佢哋係緊張個仔同個孫,就唔會搞咁多野出嚟! @@係一個成功生意人,交遊廣闊,有心要關照你仲乜要等今日先? 你盤生意有幾年啦! 係咪?

所以係佢眼中你盤生意只係微不足道既事,要你賣比阿Y只係同借入股搞移民,咁既就可以撇低阿Y有自由兼賺埋公主一家既人情,而Y入主公司唔係會著眼於公司利益,因為目的達到,就係痴住個仔,當然,你會話公司一定會有好既profit移民局先會批佢哋,但係過程絕對艱辛,Y唔會對公司有任何好處,佢唔需要識營運,只需要知道以公司之名迫你同C6就範,所以就算佢得1%都好,話事權都唔會係你同你partner手上,@@沾得上手,到你話事咩? 當你partner係理智既人,企係你果邊,但自己間公司比人搞到雞犬不寧,會開心咩? 會唔怪你咩?

你話partner啃唔晒,你都無同佢商量過,可能佢都有人想入股,又或者partner會同Y好啱傾呢? 如果係既,咁你咪放手賣晒比佢,呢2年專心湊B,搵個好日自己再另起囉! 再講,你都係假設公主媽唔會咁做,而家係@@提出叫你or partner賣一部份比佢哋,不過你有權反要求佢買晒,什至係出面搵買家,路有好多條你唔一定比@@牽住個鼻走,現階段已經唔係錢既問題,係唔可能再同@@、Y、公主一家有任何牽連,佢要留個"熟人"唔通你就咁聽話做果個熟人? 如果係咁既,你就應該一開始聽晒佢話,叫你上深圳就上深圳,叫係煮飯就煮飯,唔好反抗啦!

翡翠宮

A.Yin 發表於 12-7-18 19:18
我諗可能有D誤會?
我冇諗過要賣或者聽話呀

我唔係誤會,我緊係知你唔想賣又或者聽話啦! 問題係如果你仲係以正常心態去諗一班唔正常既人,你就一定會趺落佢哋既圈套,因為以你而家既情況同想法,@@ 老謀心計,點走得甩?

正常情況當然係大股東有話事權,但Y嚟咗,佢目的係要同個仔"一家團聚"同"弄孫為樂",你2個頂唔住,自然就會避開佢,佢搵唔到你,就會上公司搞搞震,迫你哋現身,什至乎阻礙公司發展等你哋唔順從佢唔得,咁既情況,你係大股東又點? 可能你又會話公司要有業績Y先可以移民,@@點都唔會比Y搞到公司,但係,最終@@又會同你講而家Y無人無物留係度,情理上你哋照顧佢又好應該,睇孫又係天經地義,跟住Y就更理所當然可以利用公司嚟達到目的,佢2位一邊用軟一邊用硬,最後公事家事你都係輸家!

所以我就話要坦誠同partner講,另外仲有一個計畫,我PM你啦!

A.Yin  收唔到您pm  發表於 12-7-19 15:08

翡翠宮

A.Yin 發表於 12-7-19 15:28
哈!

商人琴晩同個仔通話完,頭先寫了封Email

叫奸商慳啲啦! 咩普通商業呀! 普通商業要兜個圈迫開你直接搵你partner傾? 如果係普通商業,奸商覺得你間公司有潛質,何不唔成間買起? 李嘉誠會唔會買人10-20%股份再介紹生意比人然後2年後賣返比原物主? 唔好意為一家人會益你,如果係對你好,點會搞到你哋一單又一單? :;pppp:

另外,阿YIN,你唔好再話自己係大股東,Y係細股應該玩唔到野,佢哋唔係用常理睇件事,如果佢哋真係按常理,你都返咗嚟AU,正常點都唔會搞到嚟? 但而家唔至空運隻公主過嚟,仲有Y、老人家、奸商、公主媽,而牽連人物先有你父母、再嚟阿E、表弟搵公、partner,呢班人唔單止要侵入你既家庭生活,就連你既私人公司都唔放過,美其名話在商言商,而家無人同你公私分明,你仲用正常心態睇公司件事,忠忠直直就比奸商玩死架啦!

BTW,我PM咗比你,你收到未?

翡翠宮

A.Yin 發表於 12-7-23 20:44
無事無事,多謝關心

因為血糖問題非常困擾我,而我諗下其實我除了食雪糕之外(筆一個table spoon出嚟), ...

你無事就好喇! 你@@同Y真係好煩,成日搞風搞雨,而家有世伯出手,以世伯幾十年既功力,應該同@@有得鬥!

翡翠宮

引用:Quote:pig-pig-pig+發表於+12-7-24+11:35+

原帖由 A.Yin 於 12-07-24 發表
胎動真是好奇妙,雖然有時真係踢到好痛
等一切進入佳景你先同我哋講啦! 雖然我都好8,不過费事打草驚蛇

翡翠宮

A.Yin 發表於 12-7-25 10:30
話說上星期,我已經有收到XX叔叔來電問我一D細節,話會開始investigate,我見他們冇咩特別進展或結果,就冇 ...

世伯真係好型呀! 你真係幸福,有個咁好既老豆!

翡翠宮

A.Yin 發表於 12-7-25 21:17
代老豆多謝各位

其實大家的爸爸都一樣咁好,只是各位冇遇到我的@@##令各位的爸爸冇

事實証明,唔係有錢大晒,呢個係個女對母親既心意,有錢都買唔到!

想問下,如果公主一路hea住讀,應該有排都上唔到大學,究竟有無話過咗幾耐都上唔到大學可以趕佢出AU?

翡翠宮

A.Yin 發表於 12-7-26 11:09
唔知有幾多姐妹睇緊支持緊

請問要唔要開新post同大家講下歪理天后的"非一般求情"? ...

緊係要,大家都追得咁肉緊!

首頁

尾頁

跳至