跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 有沒有2004年3月的準媽媽?

各位好, 我都係岩岩驗到有, 得5個半禮拜, 預產期係3月26。 呢個係第2胎啦,你地又几時生呀?

複式洋房

googoo
我都好瘦, 我連100 磅都無, 但係生時有135, 個仔都有6磅几。 唔洗怕, 食多d野啦!

複式洋房

googoo 寫道:
04年3月準媽媽

LTF-----------預產期3/3------第二胎
googoo------預產期24/3------第一胎 - 應該係卦?
worry--------預產期?/3------第一胎
Sakura-------預產期?/3------第二胎
Wynne-------預產期26/3------第二胎
的兒----------預產期25/3------第一胎
Woodsoil-----預產期26/3------第二胎

請各位3月準媽媽update資料!

複式洋房

carolyu
我又係26號, 又係第2胎呀!!敢岩既?
你大果個係裡定仔呀, 几大呀?

我想問下你地有無嘔呀? 我就無嘔到出黎, 但係成日都悶悶敢, 同埋好tired。。。 你地想嘔時會食d咩呀?
你地刷牙有無想嘔呀, 我聽d西人話如果刷牙時單foot企係度會好d家。。。 唔知點解, 我試過好似好d, 因為上一胎我差唔多唔洗刷牙敢滯。

複式洋房

各位好呀。。。 原來又多左几個媽咪係3月生啦 !

BoBo1:
係呀, 你要睇住磅數。。。好似小樹熊講, 後尾會彭彭聲敢重, 但係都要睇下你自己。 我係過輕既, 我第一胎totol重左35 磅 頭頭都重得好快。。 我估係我自己身體要補番, 所以都ok。
至於肚紋膏, basicallly the theory is that it's in the genes, so those cream doesn't really help. in my opinion, don't waste money on it. check with your mom, if your mom has it, then you have a pretty good chance having it too.

我都仲係口淡淡。。。 都係好想食重味既野, 辣呀果d!! 同埋勁多口水。。。。 敢又會令到我想嘔。。。唉。。。

我無食乜野呀, 除左maternal vitamins 外。。。我係加拿大, 無你地敢方便加。
係呢, 你地又無介口呀? 我第一胎無。。。 呢胎到無諗住。。。。
呀, 仲又, 你地第2胎果d 有無抱小朋友呀? 我仔成2歲都好多時想我抱下佢, 你地會抱到几時呢?

複式洋房

介口係最重要介煙/酒同caffine. 我上個都係乜都食, 出黎都肥肥白白。 其實汽水就唔使介, 但係要少飲, 因為係多糖既。 我覺得the most important thing is balance diet. may be i'm in canada, my mom and mil aren't too concern about what i eat and don't eat. and like last nite, we went out for dinner and i don't feel like eating much, my mom said..甘你不如食多舊蟹啦。

my first one is a son, so i actually want a girl this time. but i also don't mind having a son again because i don't have to buy stuff allover again. do you guys agree that you will spend more money if you have a girl? because girls always got prettier stuff.

複式洋房

interesting, do you guys in hk got to get an ultrasound on every doctor visit? in canada here, we are only allow one ultrasound at 18 weeks. you'll get more only if there are other complications/problems. do you have to pay yourself?

i don't think i've gained any weight. still don't have much of an appetite. i had a dr visit the other day and the dr even said that i might have lose weight.

複式洋房

唉, 我都係岩岩先得果10 個禮拜。。。 仲係成日常嘔, 無胃口。 你地重左几多呀, 我估我頂晒重左一磅半磅,因為我重食得少野過未有bb。

其實魚生呢樣野係敢, d人多數會叫你唔好食, 原因係如過唔乾凈, 你就會肚屙同影響個bb。 我第一胎都無食。 但係之後我有朋友係日本同我講果度d大肚婆都係敢食啦, 敢我今次就無介啦, 雖然我都無特登去食, 到而家都係食過兩次。 個theory係你要sure佢乾凈lor。

複式洋房

等我都番黎update下我既野啦
我而家14個禮拜, 因為morning sickness 既關係醫生結果開左葯比我食, 感好d,但係仲係成日口淡淡。 我唔覺得我食得多左野, 但係我估我都重左10 磅到。
我係第2胎, 我3個月都無個肚就特晒出黎啦, 一早就著左大肚褲! :-P 加埋上次我去checkup個醫生話我個uterus比同時期大。。。 而家我就驚緊係孖! 因為佢講過話有可能家!但係我仲有成個月先去照。。。。 都唔知點好!

我都要番公呀, 而家係度愁緊無乜衫著。。 我一於要係呢個weekend 入番d貨!

我個胸無痛呀, 可能學醫生話, 生左一次, 乜都鬆晒, 唔會覺得痛家啦

複式洋房

等我都update 下。。。
我而家15 周, 成日覺得頂住個胃 同埋有時都會好似唔夠氣感。 我上一胎都有, 但係就遲d先係感。。。我都未feel到baby movement, 通常16-18 week , you will feel it.

有d野我想問下你地係唔係個個都會驗唐氏。 其實如果驗到有你地係唔係會唔要? 如果唔係, 又會點? 我無驗到, 因為我地係唔會唔要, 所以費事驗左又要自其擔心。

係呢, 你地又重左几多磅呀。。。 我估我重左12-15磅到啦, 但係又唔係覺得自几食多好多野。。。 奇怪!

複式洋房

hi everyone, i haven't been participating a lot in this discussion, but still want to let you all know that i deliver on the 6th. very fast delivery, less than an hour. i'm bfding and it's very tiring.... how's everyone else doing?

wynne

生產期 / 名稱 / bb性別 / 出生磅數
1) 2月17 -- michlkk-------- 女 -----6磅半
2) 2月20 -- ling273 -------- 男-----5磅6安士
3) 2月21 -- CJBaby -------- 男 -----
4) 2月25 -- poonsline ------ 男 ----7磅5安士
5) 2月28 -- winnie 123 ---- 男 ---- 6磅8安士
6) 2月29 -- JJBB ----------- 男 ---- 6磅11安士
7) 3月1 ---- monmum------ 女 ----6磅8安士
8) 3月3 ---- LTF ------------ 男---- 9磅2安士
9) 3月3 ---- sasi_lam ------ 男 ---- 6磅2安士
10)3月8 --- Michelmcy ----- 男 ----
11)3月10-- BoBo1---------- 女 ----6磅15安士
12)3月13-- IsaacC----------男 -----6磅9安士
13) 2月20 -- Wynne-------- 女-----5磅6安士
預產期 / 名稱 / 第幾胎 / bb性別 / 邊間醫院生
1) 2/3 -- tracycck ----- 第一胎 -- 女-- St. Paul's
2) 3/3 -- Sandytsang -- 第一胎 -- 女
3) 3/3 - pat1119 ------ 第 ?? 胎 -- 男
4) 7/3 -- fish_fish ------ 第一胎 - 女 - qe/浸會
5) 8/3-- sammili---------第二胎 -- 女--瑪麗
6)11/3 - BBMaMe ------ 第一胎 -- 男 -- 廣華
7) 11/3 - Smallkarkar -- 第一胎 -- 男
8) 12/3 - rickymi ------- 第一胎 -- 男 -- 九龍法國
9) 13/3- 一一mama --- 第一始 -- 男 -- QE
10) 14/3 - worry ------- 第一胎 -- 女 -- 東區
11) 15/3 - Nicole_Mom -第二胎 -- 女 -- 九龍法國
12) 16/3 - AESON ------ 第一胎 -- 男 -- 廣華/法國
13) 16/3 - perria---------第一胎 -- 男 -- 聖德肋撤
14) 17/3 - kikispider ---- 第一胎 -- 男 -- 浸會
15) 17/3 - Hongmama - 第一胎 -- 男 -- 養和
16) 18/3 - 麥基 ---------- 第? 胎 -- ? -- 瑪麗
17) 20/3 - googoo ----- 第一胎 -- 男 -- 荃灣港安
18) 20/3 - Gigi ---------- 第一胎 -- 男
19) 23/3 - HN------------ 第一胎 -- 男-- 瑪嘉烈
20) 23/3 - joycefung ---- 第一胎 -- ? -- 威爾斯
21) 25/3 - 的兒 ---------- 第一胎
22) 25/3 - Sakura ------- 第二胎
23) 25/3 - Tippy --------- 第一胎 -- 未知 -- 東區
24) 26/3 - Wynne ------- 第二胎
25) 26/3 - Woodsoi ----- 第一胎 -- 女--廣華
26) 28/3 - d.s ----------- 第一胎
27) 29/3 - 小樹熊 -------- 第二胎 -- 男 -- 瑪嘉烈
28) 29/3 - monmon----- 第一胎 -- 女--QE
29) 30/3 - Ying Ma Ma -- 第二胎
30) 30/3 - winniepoon -- 第一胎 -- 女 -- 聖德肋撤
31) 31/3 - Lovebaubau - 第一胎 -- 男

複式洋房

i mae a mistake, bb should be born on the 6th

生產期 / 名稱 / bb性別 / 出生磅數
1) 2月17 -- michlkk-------- 女 -----6磅半
2) 2月20 -- ling273 -------- 男-----5磅6安士
4) 2月21 -- CJBaby -------- 男 -----
5) 2月25 -- poonsline ------ 男 ----7磅5安士
6) 2月28 -- winnie 123 ---- 男 ---- 6磅8安士
7) 2月29 -- JJBB ----------- 男 ---- 6磅11安士
8) 3月1 ---- monmum------ 女 ----6磅8安士
9) 3月3 ---- LTF ------------ 男---- 9磅2安士
10) 3月3 ---- sasi_lam ------ 男 ---- 6磅2安士
3) 3月6 -- Wynne-------- 女-----5磅6安士
11)3月8 --- Michelmcy ----- 男 ----
12)3月10-- BoBo1---------- 女 ----6磅15安士
13)3月13-- IsaacC----------男 -----6磅9安士

首頁

尾頁

跳至