跳至

首頁

尾頁

洋房

Re: 有沒有2004年3月的準媽媽?

hello, 的兒, worry, googoo, LTF,
congratulations!
我都係啱啱驗到有左, 好開心, 係第2胎, 我都唔敢話俾其他人知, 只係同老公講左.

googoo,
我都想去荃灣港安生, 好似唔錯,之前我o係仁安生, 睇connie yuen, 但比較遠, 唔係好方便, 唔知佢有冇o係港安掛牌呢?

洋房

googoo,
多謝報料,盧乃本醫生好似男醫生, 我想睇女醫生呀.
產檢package幾多錢? 睇幾多次? 包mug o野?器材新唔新? 有冇3-d?唔好意思, 好多野問, 唔該晒.

洋房

googoo,
thanks for your info, will visit Adventist and see.

的兒,
我第一次有bb時, 即刻去搵醫生, o個時大約5週, 不過醫生話我太早,叫我8-9週再去, 所以我都會過多幾個星期先,而家搵定醫生資料, 決定到時睇邊個.
睇男醫生真係好尶介, 我以前去產檢一定同老公一齊, 呢次佢都應該會陪我, 如果睇男醫生, 一定會感覺好怪

洋房

hi, 各位,
終於可以上嚟吹下水, 呢排好慘,病o左好耐, 又傷風, 又腸胃炎, 又冇胃口, 真係百病纏身....今日有d精神, 可以上嚟, 好開心見到多o左唔少三月份準媽咪...
我照o左幾次超聲波, 醫生終於肯俾個肯定d嘅預產期我, 我可以update 個list :

1) LTF --------- 預產期 3/3 --- 第二胎
2) worry -------預產期14/3 --- 第一胎
3) googoo -----預產期20/3 --- 第一胎
4) 的兒 ---------預產期25/3 --- 第一胎
5) Wynne ------預產期26/3 --- 第二胎
6) Woodsoi ----預產期26/3 --- 第二胎
7) carolyu ------預產期26/3 --- 第二胎
8) 小樹熊 -------預產期 27/3 --- 第二胎 --- 瑪嘉烈生
9) Ying Ma Ma --預產期30/3 --- 第二胎
10) Sakura ------預產期 25/3 --- 第二胎
11) BoBo1 ------預產期 ? /3 --- 第一胎

洋房

小樹熊, bobo1
多謝大家關心.
第一次只係睇到個胎胞, 得一點, 睇唔到心跳,醫生叫我一個禮拜後再照
第二個禮拜再照,可見到心跳, 大約6個禮拜,本來約2個禮拜後再照, 但1個幾禮拜後, 因腸胃炎, 個肚勁痛, 怕bb有事, 為安心再照, 好在bb冇事, 仲大個o左, 有8個幾禮拜, 又真係幾似粒腰果, 不過你仲會見到佢隻眼, 同個心跳閃閃下.

休息多d (瞓多d)個胎會長得大d, 係真o架, 呢排成日病, 請
o左好幾日病假嚮屋企瞓覺, 所以都ok.

bobo1
你就好啦, 我要返工, 所以都好難成日請假, 費事老細詐形.

係呀, 身體健康好重要, 特別係有大有細, 真係要小心!!唔知點解今次身體咁差, 咁多病痛, 希望遲d好d啦.

洋房

小樹熊,
你有心, 我會盡量休息, 唔理咁多.
我緊有keep 住d相, 將來俾bb睇番, 一定會好得意.
我同公司講o左, 老細都冇野, 佢之前都叫我一生要生2個, 俾佢講中, 生埋呢個就收工, 我估老細都會好放心, 放埋今次產假, 我以後都唔會放, 好過請過個, 唔知幾時個新人又話要結婚,又話要生仔,佢咪蝕本, 哈哈, 係咪好阿Q
而家咁時勢, 唔擔心得咁多, 總之盡力而為, 煮到嚟咪食,
我記得馱大b時我都會好似你咁, 亂諗野,攪到自己唔開心, 不過自己話俾自己知, 唔好亂諗野, 唔好唔開心, 胎教對bb好重要.

worry,
我都冇點重,可能呢排多病痛, 又冇胃口, 不過唔駛擔心, 頭幾個月係咁, 後尾幾個月會重得好快,最緊要係食得同瞓得.

洋房

Carolyu,
sorry to hear that. Take care.

洋房

poonsline, LTF,
我都覺第二胎個肚大得快好多, 唔知係咪加埋原本個肚腩, 所以咁大?我驚3個月就要著大肚衫.
係呢, 你哋個大b有冇特別"褸"計chi身?我個大b成日要我抱, 又易發脾氣, 你哋個b有冇試過咁?

小樹熊,
我都有頭痛, 多數係朝早, 我平時好少會頭痛, 唔知點解呢排開始有頭痛.

洋房

我尋日去左威爾斯做一站式驗唐氏綜合証, 要照超聲波+驗血, 攪左成朝, 不過好開心, 見到bb又大左, 有6.3cm, 驗完後, 個機會都唔算高, 可以放心
我而家都係重左大約4-5磅, 不過已有同事問我係咪又做媽咪, 真係要著大肚衫......

洋房

monmon,
我都唔知係南翼定北翼, 總之唔係醫院, 係李嘉誠尊科, 的士佬會識路,落車右手邊o個座.
記得戴口罩!
我9:30去到登記之後, 等到10:30 左右見姑娘, 11:40左右至照超聲波+抽血, 之後去返醫院o個邊俾錢, 你可以等1-2 鐘等報告, 我冇等, 因為姑娘之後會打電話通知, 仲會寄個報告+照片俾你, 我未收到, 但相信ok啦

洋房

winnie123,
我真係好懵, 原來係南翼, thanks.
我係15號至做, 所以未收到報告, 但口頭上就知結果, 應該冇問題,所以我冇理,總之到时收埋報告, 俾個copy俾健康院同醫生, 等佢地睇.

洋房

我都唔知想食mug, 之前好似餓左好耐, 食極都唔飽, 而家就唔覺有mug 想食, 不過我信身體會自動調節, 令我o地覺得想食所欠缺營養的食物, 補充足夠營養俾bb.

winnie123,
咁啱嘅, 我都係下星期六見醫生,到時14週, 可能會知道 boy or girl, 我想生女, 因為已有個囝, 你呢?

洋房

呢幾日個肚好痕, 好紅, 終於唔覺唔覺抓損左, 唔知係天氣乾燥,定係個肚皮開始薄, 定係d 褲太緊, 所以咁痕...你地有冇咁?
但我得14個禮拜, 而家著大肚衫, 會唔會誇d?不過我個肚又好似幾大...

洋房

Bobo1, poonsline, lovebaubau, winniepoon,
我已著孕婦內褲,但冇搽肚紋膏,baby lotion, 睇怕要好似你地咁沖完涼, 搽baby lotion /肚紋膏之類既野, 等佢冇咁痕.
poonsline,
我都係睇陳帆, 睇左一次, 今個禮拜六睇第二次, 我都覺得佢唔多講野, 不過個friend極力推薦, 相信佢唔差

洋房

我星期六去睇醫生, 已經14週, 但仲未照到男定女, 我都諗住過埋呢個星期著大肚衫, 因為d褲著唔到

洋房

我都已經感覺到胎動, 雖然唔係經常, 多數係臨瞓前或剛瞓醒, 瞓o係床上,有時會覺得佢郁郁吓.
我覺得個肚都好似冇點大, 但d同事話向橫生左, 唔知係咪女呢, 如果係竟好啦, 不過要到下個禮拜六至再照.希望今次照到啦.

小樹熊,
希望你冇事, 有時我都會覺得小腹兩邊扯住痛, 但好短暫, 第一胎時都有, 所以今次冇理. 希望你都冇事.bb健健康康啦.

洋房

小樹熊,
你要休息多d, 養大d個胎.有冇check 到頭痛及小腹痛原因, 對証下藥,
如果我係你, 都唔會搏, 開刀算數.我同事都係摧生摧左2日, 最後都生唔到, 要開刀, 要痛2次, 所以搏唔過.
想八吓如果唔介意, 可唔可以講下你上次點解要開刀? 點解子宮內有疤痕?

洋房

LTF,
congratulations! 有仔有女, 有個好字.
我都想知呢個係仔定女, 可惜今次又睇唔到, 佢"par" o係度, 只係見到個背部, 幾失望.
小樹熊,
你上胎個經歷都好可怕, 所以上次醫生話我個b heartbeat 有問題,提議我開刀或摧生, 我怕摧生後都生唔出, 怕要痛兩次, 所以選擇開刀. 今次我都想開刀算, 唔敢自己生.怕痛.

我重o左唔係好多, 大約8磅, 不過我近日又傷風, 抵抗力真係差o左. 搭車都遇到唔少人咳唔帶口罩, 各位真係小心身子!
我都未買野, 都係睇囝定囡再買, 不過唔會多買, 因為阿仔之前都有好多衫剩, 而家真係要慳得就慳, 反正bb真係大得好快, 著一兩次就唔啱, 所以就算見到好得意,都要三思.

洋房

我十週到開始用孕婦bra,我的乳頭又唔覺痕癢, 但有時有d白色乾o左分泌物要沖涼時清潔一下,亦冇甩皮.係咪乾燥? 洗唔洗搽潤膚膏?

洋房

Hello, 各位,
好耐冇留言, 因為最近比較忙.
好多準媽咪都照到囝定女, 我都好想知, 但要到十二月中至再照.
雖然第二胎, 不過記性差, 唔記得幾多週開始要每兩週做產檢, 同幾時開始每週檢查, 有冇人知道?

首頁

尾頁

跳至