興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: Black Cat

各位,

呢套書我今日係圖書館見到有好多本係度,唔駛買喇,去借來看看先喇! 仲有cd碟可以借埋o添! (邊位商務sales路過唔好鬧我我唔係倒你地米呀o下 :-P )

mjzz,

多謝你介紹呢套書呀! 我成日行商務都見呢套書,揭兩揭無咩留意真係失閣晒! 唔係你提醒我今日係圖書館都會走漏眼
o添! 我對坊間閱讀讀物真係認知不足,呢排電視常賣講告要陪小朋友閱讀,我真係要重新學習好好檢討,否則阿女學我倒吊無滴墨水就弊

男爵府

mjzz 寫道:
上次我朋友都有講, 圖書館唔止有書借, 如果住近d.... 連電腦都可以慳番, 因為又有電腦用, 而且有空調, 當機又唔使煩, 仲有係不時升級.... 有d私人位仲有埋電插座tim呀 , 叉埋電都仲得 :-P

識得精打細算.... 抵我朋友發達

mjzz,

你講得極對呀! 我呢d小女子小婦人真係分分毫毫都計住計住,精打細算o架! 唔係點成就到你地呢d大丈夫的真知卓見唧 :-P

各位,

其實我地順手拈來都可以利用下d免費資源o架! 只要你不嫌髒..哈哈! 好似上bk咁,同d傾的人講下交流下真係學到唔少野! 仲有有時可以join埋d 集體訂購,年中都慳唔少...再大膽d...係度搵到銀的都大有人在,呢d小女子就做唔到lu :-P

男爵府

mau,

阿虫仲有幅"我是一隻懶惰貓"好得意,我前年christmas送過一幅比個愛貓之人,佢好鍾意的。

男爵府

小米米 寫道:
[quote]
mjzz 寫道:
只係一句... 好佬怕難佬, 難佬怕潑婦~~

mjzz, 你這位大丈夫,今次自比「好佬」定「難佬」
[/quote]

哎呀! 版主你不說,我還在想究竟此君是自比"爛佬"還是自比"潑婦"o添!

話說回頭,無論如何,左一句"畜牲"右一句"潑婦"都非是君子所為,更非自命讀得書多,愛書之人的所言所行!

男爵府

KWT,

多謝你的分享。
請問你兒子今年多大?
black cat level 1 適合甚麼程度的小朋友看呢?
你之前提過magic tree house,小女現在在看此系列的書,她可以用字典輔助下自己閱讀,而且很喜歡。 你覺得兩套書相比,程度哪個深一些?哪套的趣味性多些?

男爵府

KWT,

你說的我很有同感。
我覺得此系列的書字體較細且密,越高level字體越細,對較小的小朋友(初小或以下)來說吸引力不大。 而且加上練習比重多,小朋友不能夠輕輕鬆鬆培養閱讀興趣。

我想,magic tree house之所以取得成功,很大原因是因為故事的兩位主角都是6歲,8 歲的孩子,書中思維亦大多從這一年齡組別出發。 而且書中主角帶領讀者超越時空,上天下海,帶給孩子無窮無盡的想像空間。

男爵府

Matt'smum,

Page One, Dymock's 都有,亦可到圖書館借閱。

[size=x-large]Website - Click Here

男爵府

Matt'smum,

你仔仔幾歲呀?

男爵府

Matt'smum,

我反而覺得Black Cat的英文似乎比Magic Tree House還要深。

首頁

尾頁

跳至