母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 〥2005年o既奶媽Come in Ⅱ〥>>快D入來Gathering預埋你

Hello, 大家好! 琴日bbq好開心,好高興認識你地!

多謝晒文里同Mandy,安排個gathering,又要拎咁多嘢去bbq場。You're so great!!!

我個女都好high,成個下午唔瞓,撐到走先嚮車度瞓! 不過可能high 得滯,夜晚都瞓得唔好,攪到我今朝都唔知醒,遲大到......10點至返到公司。 :mrgreen:
[url=][/url]

複式洋房

Re: 〥2005年o既奶媽Come in Ⅱ〥>>快D入來Gathering預埋你

我個b都就快1歲.....下個月就係!估唔到咁快就1年,希望餵到佢自然離乳啦!

今日老細出咗去開會,可以上黎8吓!

bbpooh,

個日講開買嘉美雞俾亞b食,我俾條link你睇吓吖
http://www.kameichicken.com/family.html
http://www.chicken.ttyy.net/
呢个速遞好似比較貴,街市平d,荃灣街市街街市都有得買。

姑娘話1個星期可以俾bb食1次雞潤(maximum),補充鐵質。

複式洋房

我pregnant時開始揾d安全d既食物黎食,係睇報紙見到有呢隻雞,上過佢地个website 睇過,感覺都幾信得過,所以開始食。街市都有得買架,價錢貴小小。

至於雞潤,係我个女睇醫生時,診所有个姑娘(係助產士&母乳餵哺顧問)教我的,佢話bb食人奶到咗6个月后,鐵質的吸收會不足,所以要補充吓,我會放理落d粥度一齊煲,熟咗用spoon壓成泥,再low番落d粥俾亞女食,我个女都幾like食。菠菜都ok不過唔好食太多。

複式洋房

"Y_Y"-yvonne

其實買嘉美雞都係好似買普通雞咁,只不過係個雞檔寫明係買嘉美雞,同隻雞脚有个牌去分辨,可以要番雞潤等的內臟.

複式洋房

mikitten,

我个女食完菜都會痾菜,食完紅蘿蔔又會痾紅蘿蔔,我仲以為正常添 ?-(

複式洋房

複式洋房

bbpooh,

豬肉係`生態健味豬',佢標榜採用天然飼料,避用激素、添加劑,only 在沙田街市、九龍城街市&灣仔街市有得買,我只去過沙田&九龍城,个檔口有條banner寫住生態健味豬,2个檔口都在街市大厦2樓。有時Sat or Sun老公揸車去開街順路會去買$10瘦肉,夠亞女煲幾曰粥仔。

複式洋房

複式洋房

複式洋房

bbpooh,

I've got the phone no. of Wanchai before, see if I can find it out tonight.

複式洋房

bbpooh,

I've pm the phone no. to u. Pls check.

Today boss is back, cannot talk much la! :-(

複式洋房

帶咗飯係公司食,食完就要pump奶奶。

bbpooh, 揾唔揾到豬肉佬呀?

Lamlam1022, 聽個friend講荃灣祈德尊新邨間救世軍幼兒園唔錯。我都要做吓資料搜集!

複式洋房

bbpooh 寫道:
smm:

我頭先出左去灣仔道街市,行來行去都搵唔到,個電話又冇人聽,激死.現在食包包.

bbpooh,
我剛剛打去有人聽,地址係灣仔道40號,MTRA3 Exit 出,有間恆生同一間金城中間條太和街,行到街尾轉角位就見wor!你再揾吓啦。

複式洋房

LamLam1022 寫道:
SMM,
荃灣祈德尊新邨救世軍幼兒園,咁佢有冇一條龍,會直入邊間小學(我好鐘意荃灣官立小學,唔知邊間幼兒園可以直入到呢)

咁祈德尊新邨迦南幼兒園好唔好呢

LamLam1022,

我都唔知,所以要開始做吓功課,揾吓料!

嘩!件泳衣咁抵,放工要去睇吓!

複式洋房

Hi all 靚奶媽,

Not been there for serveral days....so many massages....追唔切啦!

Sat go swimming, so happy..唔凍咩?好玩嗎?我都末同個女行下水禮。

I've an small accident this Sun ah....my daughter's head hit on my glass and the glass broken...luckily...she is not injured, but my eyes got 5 small pieces of glass inside, need to see doctor to take them out. Very lucky, they are very small, so my eyes are not hurt.

複式洋房

basilmama, bbpooh,

好彩冇事,doctor話如果我多d眼淚都可以冲到d玻璃碎粉出黎,可惜隻眼太乾,that's why I can't wear contact now. I wear contact in the past, but my previous job was so tough that I need to work very late (sometimes until midnight), so my eyes 發炎 and become very dry, 載contact 會好唔舒服,give up 咗囉!

複式洋房

bbpooh 寫道:
smm:

你唔可以wear contact lens,咁你要小心.你有沒有同囡囡講咁樣唔乖,否則下次又來過我..估你以前份工係做audit,對嗎?

bbpooh,
你真聰明,咁都俾你估中。
我有鬧到個女,唔知佢明唔明, 但係佢就有d驚我,攪到琴曰放工返屋企都淨係望吓我,唔似平時咁熱情welcome我,反而令我有d內疚,係咪惡得滯嚇親佢呢。

複式洋房

fsy 寫道:
原來帶眼鏡咁危險架. 我個仔有時都會用個頭"撼"埋我副眼鏡度, 最近仲扯甩我副眼鏡黎玩. 如果爛咗就慘, 咩都睇唔到.

fsy,
我都冇諗過佢頭仔咁硬,會撞爆個眼鏡,以後真係要小心d。個doctor仲乘机sell 我做lasik,仲話如果做咗咪唔會有咁既事發生lor,俾佢激c。 :tongue:

複式洋房

mikitten 寫道:
聽日老公帶班friend返o黎屋企玩,所以頭先要執屋.....
尋晚又發生意外,晞嵐豬o係high chair跌o左出o黎,嚇死我 ,雖然佢冇乜事,但係都好鬼死唔安樂,今晚應該會有網床o黎,以後真係要好小心好小心...... :-(

SMM,
你個鏡片係咩質料?因為晞嵐豬都好鍾意扯我眼鏡玩,我o個副係唔知乜乜纖維,佢話唔易碎,唔知係咪呢?

mikitten,

晞嵐豬無事吖嗎?我依家都唔多敢俾個女坐highchair, 因為就算同佢綁好安全帶,佢都好似識縮骨功咁,自己縮吓縮吓縮咗出黎,都幾危險。加上佢地動作又快,真係望小一眼都唔得。

我副係超薄玻璃鏡,都諗住配多副cheap cheap膠鏡湊女時載。

複式洋房

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊