爸爸專區

跳至

首頁
45678...13

尾頁

水晶宮

回覆:有冇人揸 TESLA?

Welcome to our new supercharger @Festival Walk

水晶宮

引用:Quote:原帖由+wcandtt+於+15-11-10+發表Wel

原帖由 sjli 於 15-11-11 發表
我今日經過見到張poster都想影㡳上嚟分享
Btw,車保你有冇用佢地介紹嗰d公司?

...
有呀!本來諗住用返平保,但原來平保唔保 Tesla.

不過Zurich 比較嚴,問得比較深入,其中一項問named driver :有冇心臟病。我今年年頭先知自己有心臟病,我比哂所有report比保險公司睇,但佢話要我找醫生証明我fit for drive,否則要加保費, 我立即去我主診醫生到取証明。

個心臟科醫生問我係咪買法拉利,當佢知我買Tesla時,佢超興奮講佢好多同事買左Tesla, 叫我記住熄左個GPS function, 因為另外一半會知道我行蹤。

我:醫生,我嚟d平民唔似你地咁富貴,冇多餘$找女朋友。

晉燁爸爸    發表於 15-11-13 17:24

水晶宮

引用:回覆+wcandtt+的帖子Tesla+唔係粗工.早個星

原帖由 ks_voda 於 15-11-11 發表
回覆 wcandtt 的帖子

Tesla 唔係粗工.
粗工係事實,我兩公婆買時已經知,我地買係佢嘅 technology ----- 用app 搖控開冷氣、架車 sense 到快撞時會幫你減速同時響警號、起步和加速時嘅response time、極平嘅電費、超大mon、用app追蹝架車 location, live 睇到架車在那,行緊幾多公里..........

如果追求豪華舒適、做工精細,一定買歐洲車, Tesla 咁嘅價$,一定會令你失望。

早2日發覺隔2個車位嘅波子,換左架灰色 Tesla。去supercharger 同其他 Tesla 車主吹水,好多人以前係揸雙B的。

現在訂車,都要等五個月左右,總之咸魚青菜各有所好啦。

sjli    發表於 15-11-11 21:47

水晶宮

回覆:有冇人揸 TESLA?

今晚泊好車,準備回家時,有架車停左係我前面,車主落車問我買Tesla 、裝電錶嘅事,佢似乎好有興趣

水晶宮

引用:+本帖最後由+papat+於+15-11-12+00:24+編輯

原帖由 papat 於 15-11-11 發表
買Tesla 之前,我先生做足功課,睇晒所有有關㗎車嘅資料, 連創辨人Elon Musk 嘅背景都刨埋,佢話架車係安全嘅,因為車頭前面有足夠空間,在crash中可以抵消部分撞擊力。

以下圖係昨晚架Tesla撞工程車,司機同乘客可以冇事行出嚟!

晉燁爸爸    發表於 15-11-13 17:26

水晶宮

引用:問下全保要多少$$$?

原帖由 晉燁爸爸 於 15-11-13 發表
問下全保要多少$$$?
40ncb,車價7X 萬,$7200,算平吧

晉燁爸爸    發表於 15-11-13 17:56

水晶宮

LedTV 發表於 16-4-3 20:59
我想問下,你係屋企加個個义電,係13a定快义?

我星期二試埋車,就落訂

係32A, 即大約一個鐘义32公里

水晶宮

LedTV 發表於 16-4-3 21:00
另外想問下你裝電錶由申請到裝到要搞幾耐?

半年,我住SHK屋苑,佢地mgt好support 電車。你住乜屋苑?如果house容易好多。

好多Tesla車主嘅屋苑停車場,業委會係唔比裝的,你如果住屋苑要問清楚先好。

而家义電好嚴峻, 成日要等起碼1-2個鐘先有得义,我平時d c9時間都要等,冇自己電位真係要諗清楚!

水晶宮

LedTV 發表於 16-4-3 21:02
我赽架7人車到而家已經10年

咁我應該係咪有好多ncb?

咁可能仲平.........我得30%ncb咋

水晶宮

LedTV 發表於 16-4-3 20:59
我想問下,你係屋企加個個义電,係13a定快义?

我星期二試埋車,就落訂

你想買model S 定 model 3?

不過model 3要等最少2年

水晶宮

至想買 Tesla Model S 嘅車主:

揸左架車半年,操控車感真係冇得輸,但架 Model S真係超巨,所以初初揸要適應一段時間。

冇自己電位真係要諗清楚,太多Tesla 靠 supercharger 去义電,係科學園最高紀錄係有14架 MS等。

就算係要比$嘅停車場,都要等..........我已經係唔洗返工嘅c9, 可以在平日去义,但現在有9成時間係要等的,試過等2個小時,真係好on 居!

有d車主好自私,當個supercharger 係泊位,义完又唔走,真係好老土!好多嚟d人,真係好勞氣

各位,出電車真係要諗清楚...........2-3年後model3在港交貨,义電情況更不堪想像

水晶宮

LedTV 發表於 16-4-3 22:06
普通樓咋。星期一問下先

如果係+x樓,就要每月比月費义電,有幾個package,好老土!

水晶宮

LedTV 發表於 16-4-3 22:06
Model s ..model 3太耐

無耐性等落去

冇commission 㗎.............

仲有一樣嘢太多Tesla, 佢做唔切,所以之後售後服務,架車有乜事例如撞花左想去原廠整,要等最少3個月

水晶宮

LedTV 發表於 16-4-3 22:28
唔怪之得d口面咁啦

原來無佣分

架車靠口碑,咁好賣,做唔切呀

水晶宮

LedTV 發表於 16-4-3 22:35
除左tesla ,真係諗唔到買乜車

某程度上同意你的説法..........,真係一架好車,你會愛上佢!

但總之,有自己充電位先好諗,否則真係成日諗要充電,好side 時間

水晶宮

wingyin05 發表於 16-4-4 23:29
新个款。。。27萬,咁抵玩

Model 3 大約$30萬左右,但係好齋的,要加$加options. 最重要係2-3年之後先有車。架車細 Model X 大約20%,有人話似BMW 3系咁嘅size,其實冇咁大架係容易handle 好多,尤其是女士。

水晶宮

Kingshuk 發表於 16-4-5 02:16
其實電動車有好有唔好,第一電問題,下下等位,第二!舊電都有限期,換電仲貴過混能車,混能車差差唔多4萬 ...

舊電保八年,而我有join佢buy back program, 即第三年之後可以七折比返佢,到時先諗。

水晶宮

摩登姑娘 發表於 16-4-5 12:06
尋日去左睇車15, 16中

有自己電位係諗得過,真係一架好車,先進、速度、response time贏哂,冇電位唔好諗,等到發溫,連普通c9時間都要等,咪話唔佬土,次次义電要lucky 就一粒鐘、bad luck 就2-3粒鐘,我而家全部在自己位义電,一個月大約$4-500電費(之前揸日本七人車要$4-5000 油$,差好遠)

水晶宮

wingyin05 發表於 16-4-5 01:05
加$$_有幾多嘢加?本身揸bmw

我自己就加天窗,$1萬,換條ling $2萬,換interior , 加車內的燈裝飾,電尾門...........夾埋大約10萬左右,其實仲有好多嘢可以加:倒如autopilot , air suspension,auto parking ......有$就得。

水晶宮

LedTV 發表於 16-4-5 12:23
我問緊充電位資料,不過管理署廢架

乜都唔知

咁勸你睇定d先............唔好買住 model S, 我本人經驗係一定要有開荒牛做過,佢同業委會傾好(起碼半年至一年), 先有得call人裝。

仲有,忘了提大家,在停車場义電我有買第三者保險,大約$1000一年,以防萬一,mgt冇叫我買,我自己買。

首頁
45678...13

尾頁

跳至