自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 24-2-4 10:57
係「識有人做文員三萬」,唔係全部文員都三萬

係咪有人有閱讀障礙啫……

我公司啲資深文員冇三萬,但基本都有兩萬尾,咁算唔算離地

stagea    發表於 24-2-5 09:46

珍珠宮

Elenalan 發表於 24-2-4 12:40
我公司資深d嘅文員都有兩萬尾(未計雙糧花紅),pt的以時薪計有三萬月薪唔出奇,仲有政府果d做得耐人工高,三 ...

x2
我公司如你嘅一樣。
文員都分級數與年資,年資深經驗豐富嘅,仲要年年加啲啲條數都喺返到。

只係好多人仍然當文員係低級工種,冇真正理解文員真正工作條件,所以先會以為文員唔值錢。

珍珠宮

Elenalan 發表於 24-2-4 12:55
就係囉,萬幾蚊文員可能係指excel都唔識用,英文都唔使講、平日只係中文打字果d。包裝文員、理貨文員都係 ...

其他公司唔知啦,可能真係行行企企,執頭執尾,跟下啲簡單文書嘢,收萬零蚊唔奇。

我公司啲資深文員,係要連基本programing都要識(係入職後,公司建議自願性質去學),就算唔使落手落腳做,但開會時係必須完全理解大家講緊嘅工作程序同內容,先跟得上其他同事嘅要求,呢類文員,收入與能力成正比。

珍珠宮

ARabbit 發表於 24-2-8 13:24
真係有人做文員月薪有3萬的
成日質疑呢樣嘢有咩意思?

質疑者,通常以為文員係低級工種,唔知實際上文員嘅工作範圍係好廣。
另外,係質疑者生活圈嘅文員,停留喺低水平,因為冇實際認知,以為所有文員都係與質疑者識得嘅同一水平。

簡單講,生活圈內水平反映一切,低水平只會見到低收入一群!

珍珠宮

登陸火星 發表於 24-2-22 15:33
x 2,大公司文員的月薪也没有三萬
其實呢...

睇下做邊行, 同埋年資、工作能力都有影响月薪多寡!

唔同JM對「文員」嘅工作範圍都有唔同理解.

咁依家「文員」呢個職位, 職務範圍界定又真係好闊嘅, 所以先至會有唔同JM見到嘅「文員」嘅月薪會出現大差距~

以我公司為例, 初入職嘅vs資深嘅文員, 真係相差一、兩倍.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊