親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我去年Christmas一家三口都去了上海一趟, 住坐落於南京路上的Le Royal Meridine Hotel (上海世茂皇家艾美酒店), 五星級, 去年底才開業, 房間又大又正! 位置超方便, 一落街便是最旺的南京路上, 幾夜都咁熱鬧!

另, 我因出差, 以前都住過浦東那邊, 不過就唔係遊客杯茶了...我上個月也出差住了浦東的五星級東錦江索菲特大酒店 Sofitel Jin Jiang Oriental Pudong酒店, 都唔及Le Royal咁靚, 到了晚上, 還是要坐的士去番南京路食飯同行街, 所以, 住邊間都好, 一定要係南京路上面...

我去年訂package, Le Royal Meridine 剛開業做緊promotion, 都係800幾蚊一晚, e家可能有機會貴好多lu...

原文章由 家熹媽咪 於 07-11-5 20:36 發表
up !!

[ 本文章最後由 cheapbombom 於 07-11-5 21:14 編輯 ]

伯爵府

小BMom,

我記得舊年Christmas去上海, 天氣比想像中無咁凍, 日頭有10度左右(平均), 夜晚幾似係4-7度, 所以, 早上的裝束, 跟中午的, 甚至夜晚的也不一樣...我試過一整天去了周莊, 早上出發時ok, 中午鬼咁熱, ling住晒di大褸頸巾手套, 到左夜晚, 又全部著番晒上身..

記住室內多處都有暖氣, 所以內邊要薄, 千其唔好穿樽領, 我去年領野啦, 在室內熱到我死死下..你知嗎, 係酒店會見到人穿住T-shirt吃早餐, 所以, 室內有成20度, 係出去先至要添衣...謹記, 厚的薄的都要帶, 就萬無一失啦!

我唔係去上海好多次唧, 合共6次左右啦, 以前出差也住過王寶和, 也是超方便, 不過比起Le Meridien, 當然舊好多lu... 其實南京路上的酒店, 多香港人住的都有好幾間, 例如古象, Sofitel, 不過, 以我睇, 當然係首選Royal Le Meridien啦...

不如等其他fans介紹比你啦!

原文章由 小BMom 於 07-11-6 09:54 發表

Hi cheapbombom,
我都係呢個x'mas去上海ar 請問妳上年去時天氣如何?
Le Royal Meridine Hotel 而家好貴,1晚都要過千(因為我要book 2間房),妳去過咁多次,有冇邊間平d又方便的酒店可推介?
係上海係咪多數時間搭ta ...

伯爵府

小BMom,

學JChan話頭, 五星酒店都唔係好貴咋, 總之package price 一定唔過3千...你的選擇中, 都係個句, 只有4及5係南京路段, 其他唔好考慮啦...

你係咪第一次去上海? 去幾天? 如果時間唔多, 又係第一次, 咁一於住最旺個區啦, 慳番di時間同的士錢...我個人喜歡住熱鬧的地方, 尤其是你係Christmas去, 去年我成12點落街同老公搵野食, 成條南京路好鬼熱鬧, 燈火通明, 如果你住其他地段, 可能水靜河非, 少了很多假日氣氛...

南京路行去外灘, 只需20-25分鐘, 慢慢行, 沿途大把野睇...坐的士去城皇廟, 也不遠...你考慮下啦!

原文章由 小BMom 於 07-11-6 11:24 發表

thanks.
我check左幾間,5知妳又點睇呢?
1)上海廣場長城假日(近上海火車站)
2)富豪環球東亞(近衡山路站)
3)國際飯店(近人民公園)
4)王寶和(近南京路)
5)古象(近南京路)
6)花園酒店(近陝西南路站)
...

伯爵府

家熹媽咪,

我上次貪得意係機場左坐磁浮列車入市區, 之後才再轉一程的士去艾美酒店, 車費兩者差唔多, 但多一個體驗, 我大鄉里想試新野嘛...車程啊, 由機場坐浮磁去市區, 大約20分鐘啦, 再坐一程的士, 又再20分鐘, 總之一粒鐘之內一定到!

景點嘛..有:
1) 南京路
2) 外灘/黃埔江
3) 東方明珠塔
4) 豫園 (南翔小龍包..記住上3/F, 要訂台, 坐得舒服好多)
5) 周莊/烏鎮/朱家鎮(其一啦)
6) 新天地
7) 上海博物館(optional啦)

我唔係wet的人, 所以夜晚去浦bar的景點, 留待其他BK fans update你啦...

祝旅途愉快!

原文章由 家熹媽咪 於 07-11-8 18:10 發表
cheapbombom :

唔好意思 , 我想請問 , 如果第一次過去 , 2公婆有咩地方值得一去 , 或者有咩地方既野好食 ? 同埋 ~ 請問我地唔打算帶咁多錢上去玩 , 如果1萬蚊又夠唔夠駛 ~~ 我指既係連車費 ! 喺交通上 , 如果機地去 ...

伯爵府

家熹媽,

哈, 你都幾豪喎...去上海三天, 相信唔使洗一萬蚊瓜...你機票同酒店都cover左大部份啦..

我地當時一家三口, 一日約洗一千蚊左右咋, 已經好鬆動! 當然, 我地無mud點購物, 食下野, 行下街咁, 要買的手信又欠奉..

我跟旅遊書推介去左"上海老站"食lunch, 坐係古董的火車卡上, 環境幾特別, 食物都幾有水準, 我地一家三口叫左幾多野食, 都係RMB$250左右..我都幾推介你去試一試....如要Guarantee坐到車卡, 要訂台, 否則,我覺得坐落地玻璃窗一列坐位都仲正, 望住綠色草坪, 又望到左右兩列慈禧太后御用的火車車箱, 可惜佢係吸煙區!

另外, 由上海市中心去周莊都幾遠, 一般可以係上海體育館門外坐旅遊巴士去..車程1小時半左右....車票都好似係幾十蚊人仔....我上次一家三口, 費事煩, 直頭係艾美坐的士入去, 諗住buy time, 上車時問司機打表去幾錢, 佢話200幾, 點知, 坐的士都要粒幾鐘, 最後車費係RMB400幾, 真係好唔順氣...去周莊周未會熱鬧di, 我對上一次平日去, 水靜河非, 我還是喜歡遊人如鯽的周莊!

去周莊謹記回程的開車時間, 我對上一次又衰左, miss左最後一班出市中心的巴士, 結果輾轉成8點才回到艾美, 人都散晒...當然, 的士去, 的士返, 咁你可以唔洗咁趕, 不過, 周莊頂龍3小時mud都睇完, 所以, 70%時間都係用在交通上, 因為去周莊, 差唔多去左蘇州啦....我第一次去周莊, 也是去蘇州路經所以去埋..

原文章由 家熹媽咪 於 07-11-10 10:01 發表

Carol :

哈 ~ 我都好想帶埋佢去 , 好在佢唔係話一定要我地帶埋佢去 , 唔知點解 ? 平時如我地話去旅行 , 唔同佢去 , 佢就喊到拆天 , 今次佢好乖 , 好抵鍚 , 冇喊晒口 , 重叫我地玩得開心d , 突然間 , 我覺得佢好似 ...

伯爵府

家熹媽,

你唔好丙你老公啦, 佢都言之有理, 既然資源時間有限, 想去di未去過的地方, 都好合情合理..結婚周年嘛, 梗係商量一個大家都想去的地方...

我都係上個月剛慶祝結婚十周年, 去了泰國旅行, 初時也是struggle去大陸(海南島) or泰國之間...最後左計右計, 去海南島要接近3,000一個人, 老公忽然話, 不如去泰國啦, 於是乎, 在最後關頭也改了去泰國, 住五星一人都係2,290...我地唔係好shopping, 所以四日三夜連package也是用了合共了HK$9,000左右, 已經日日spa同buffet了...

所以, 從來唔敢睇少去大陸了, 因為大城市如上海, 一晚酒店過千的酒店比比皆是, 反而有時東南亞會仲平, 不過, 都係個句, 我去旅行, 都係盡量去di未去過的地方....我唔係有錢人, 所以, 盡量不會同一個地方去多過三次..(出差除外, 因為唔係用自己錢)

原文章由 家熹媽咪 於 07-11-10 17:48 發表

cheapbombom :

多謝你呀 ! 實在太感激喇 ! 連d 咁細節既事都可以提點埋我 . thz ~

你知嘛 ? 上次我同個朋友講話去上海 , 我問佢要用幾錢 ? 佢都去過好幾次 , 條友仔話我知萬幾蚊2個人駛時 , 我都眼"突" 呀 ! 我 ...

伯爵府

家熹媽:

大家咁話啦...我指係同老公恩恩愛愛, 白頭到老! 有好老公在身邊萬事足, 大家都要好好珍惜!

嘩, 你泰國去完又去, 我去過曼谷兩次咋, 相信短期內都唔會去第三次了! 你下個月又去台灣, 之後又去韓國? 你去旅行都幾密下喎..真令人羨慕!

生左啊女頭三年, 都無出過門, 因為唔捨得離開佢, 帶佢出門又辛苦自己又辛苦佢, 之後幾年, keep住一年去一王兩次旅行咁多啦...如今啊女8歲了, 東南亞的主要幾個國家各去了一至二次, 我媽媽都概噗一句, 如今新一代的小朋友, 玩下手出門次數比活了幾十年的大人還多...

如果你下星期出發, 天氣應該還可以, 不至於太冷, 不過, 上海始終係一個大城市, 好難同泰國的resort相提並論, 你還是調節一下expectation罷! 我本人深信, 同深愛的人旅行, 那裡也是天堂...哈哈, 我結了婚十年, 仍然愛浪漫!

原文章由 家熹媽咪 於 07-11-10 20:01 發表

CHEAPBOMBOM :

我又唔敢丙我老細 , 哈 ~ 今年自己都冇打算過要出國過週年紀念 , 難得老細主動開聲 !

講真架 ! 中國大陸既地方 , 我一值都不太好感 , 或者係因為之前去過既地方都唔係太難忘 , 今次老細話去上海 , ...

首頁

尾頁

跳至