母乳餵哺

跳至

首頁
12345...17

尾頁

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 NOPAN 於 10-1-13 22:14 發表
我想問兩位, 點解泵3次呢, 我係窮唔晒既奶媽, 我泵4次(bb八個月, 食3餐奶, 每餐7安, 叻11pm埋身食少少), 泵少次都驚唔夠奶.

再問, 你地仲有無埋身餵呀.

仲有, 10.30pm瞓前泵一次, 到第朝先泵, 咁多個鐘, 會唔會好 ...

泵3次是因為太多奶, 我之前泵到45+oz, 但阿囡根本食唔晒, 而且佢都10個月大, 對奶的需求都只會係3餐, 所以我決定減產, 減到35 oz左右就perfect! 我係全泵架, 因為bb係婆婆屋企住, 初時佢都肯埋身食, 但我放工又未必夾到佢食奶時間, 就係咁, 變左全泵!

之前我係10:00pm 泵完到早上5:30am 先泵, 返工之後就係咁既pattern, 係谷少少, 但眼訓緊要, 訓著左就唔覺痛. 上個星期我去左bangkok玩幾日, 試下隔耐d先泵, 隔10個鐘都okie, 谷谷地咁囉, 但要習慣!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 Popo^^ 於 10-1-14 00:07 發表
hello, 大家好! 今次係我第一次係度留言~

我前排開過個post話 "好失落, 好想放棄, 點算好?", 唔知大家仲記唔記得呢?..hehe

而家bb個半月lu, 唉...雖然未係放棄, 不過我都未可以全人奶到, 真係好羨慕富媽媽, 我谷奶 ...

只要未放棄, 就算只係一餐人奶都係好事, 加油呀!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 kristinecheng 於 10-1-13 15:49 發表
好書分享,書中媽媽的教育理念與我相近,不過實施起來真的不易,尤其對於我這個脾氣耐性都不大好的媽媽......

http://vip.book.sina.com.cn/book/catalog.php?book=90879 ...

你睇咁多書, 真係叻!

我都脾氣差, 陀阿囡之前都同自己講要收下火, 但有時忍唔到大聲講野, 阿囡都會眼定定好似比我嚇親咁....見到咁我就好心痛

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 goolima 於 10-1-16 11:13 發表
阿囝全人奶 4 個半月, 尋日開始有幾聲咳, 今日仲要有少少鼻水, 人地話全人奶b抵抗力會好d, 但阿b都唔舒服, 又開始有濕疹, 真係有 d 失落....

唔係唔會病, 只係病少左, touchwood我個囡只係咳過一次, 我老細個b, 未滿月就比家姐傳染左, 未到6個月就睇左10次醫生, 我阿b算okie架啦!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 高小魚 於 10-1-17 22:37 發表
大家好, 我仔仔已經4個月. 全人奶埋身餵. 身體好好, 好健康大家都要加油.

你仔仔好豪邁喎!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

to VeronChau

我bb第4個月開始唔肯埋身食, 一打側佢, 想餵佢, 佢就喊....我又抱住佢喊, 老公嚇到死死下, 怕我唔開心, 勁安慰我......
當時我轉全泵, 泵成5次, 泵得辛苦而且有主婦手, 次次洗泵都痛, 咁老公就幫我洗, 我講過如果泵得真係咁辛苦, 我諗阿b 1歲就收工, 而家都10個月喇, 我轉左只泵3次, 主婦手又神奇地好番, 而且阿b weekend 都會肯埋身食 (depend佢心情).

我諗我會堅持到2歲. 不斷試下, 我bb 係睇住我泵奶, 爬過黎打開口仔要食奶, 咁又食番.

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 MY0909 於 10-1-19 14:42 發表
好warm呀~

.............我諗我會堅持到2歲. 不斷試下, 我bb 係睇住我泵奶, 爬過黎打開口仔要食奶, 咁又食番.

所以做人奶媽媽係開心d, 感覺係sweet d, 同bb之間的bonding又會好d!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 我係好媽媽 於 10-1-19 19:05 發表

我囝囝4個月, 已經8.3kgs 啦....佢都係全人奶架....

你地D BB就真係叻叻, 我個囡9個月大去健康院磅先得7.41KG. 好彩佢精靈健康, 咁家人都冇乜嘈我咋!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 VeronChau 於 10-1-20 10:02 發表
如果想奶厚身同"杰"d, 可以飲膠質重的食物, 好似花膠雞湯, 魚湯等等.

d奶太"杰"的話, 你會好難用泵泵出, 所以我無用泵好耐, 改用手擠, 擠到又紅又損又有起"怎", 好痛. 你要忍耐囉.

...

不過食太多膠質重既野會塞, 個個人唔同既. 我食左花膠後,個胸會好痕, 好似想塞咁. 所以我都唔敢食得太多.

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 daisymanyu 於 10-1-20 12:43 發表
你啲就好la...自從返工後,d奶就越來越少,阿囡剛滿3個月,現在只有半夜才給她吃,也不知道她吃得飽唔飽....

上個星期開始飲多奶茶,但好似對我作用不太大, 我都好似繼續俾阿囡飲人奶...

如果一日只飲一次, d人奶會唔會 ...

d奶唔會有問題, 但只會越來越少.....少到冇囉.
不二法門: 勤力....一係密密餵, 一係密密泵.

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 我係好媽媽 於 10-1-20 23:13 發表
我擔心佢肥得滯咋...最緊要健康囉....曾經我奶奶都嫌過我d奶冇營養話餓親佢個孫呀....

你老公唔係葡萄牙人咩? 咁奶奶都係外國人啦, 仲唔明白人奶既好處?

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 kristinecheng 於 10-1-25 16:42 發表
我阿b星期六突然自己扶欄企,嚇了我一跳﹗

初初我見佢跪係個欄前面豎直背脊,我見好得意咪拎個相機出黎同佢影相,點知佢突然舉高手抓住個欄頂,然後雙腿一躍成個企直,企穩咗仲大嗌一聲,睇到我成個人呆咗﹗跟住佢仲唔知足,身體向前 ...

大嗌一聲>>>>>阿媽, 我得左啦!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 mrs_b_lam 於 10-1-26 14:06 發表
我想講...固體食物poo poo好臭 我好掛住純人奶poo poo...

係唔係"酸叔"味呀?

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 jenniecatcat 於 10-1-26 18:12 發表

咁就要問下crystalpui , 佢食過佢BB 嗰D poo poo ........

d 咁深刻既回憶, 真係好難忘!
不過佢阿b當時全人奶, 好似未試固體食物bor~~

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 cnd2004 於 10-1-27 23:16 發表
大家好...好耐冇0係呢度留言,唔知大家仲歡唔歡迎呢?
我喂人奶都有8個幾月喇,不嬲都有補一餐奶粉,但係上個星期有黎少少m(係生之後既第一次),唔知大家黎咗m咪呢?
仲有就係黎咗m之後d奶量急跌,泵得好少同埋冇咩谷奶既感 ...

我bb 10個半月啦, 仲未黎m....但個肚有d唔舒服. 好似剛剛有左bb時咁(我當然sure唔係啦).

你地果時點知有左架? 我係夜晚esp. 訓前, 對腳痺同個肚唔舒服, 我驚自己子宮有事, 去睇醫生. 睇第1次醫生(m後3星期), 醫生話我冇事. 第2次 (m後5星期, 即是過左都未到) 佢就幫我check, 就話我有左. 我而家都唔明, 有左點解對腳會痺?

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

我今日勁辛苦, 食完個早餐, 嘔左半個出黎!

阿囡尋晚訓得唔好, 成晚左轉右轉, 佢而家好鍾意"pa"係度訓, 雖然佢面仔唔係向下, 但始終好危險. 我成晚幫佢反返轉身仰睡. 唔比佢反轉訓, 佢就喊, 又爬上我身到訓添!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 crystalpui 於 10-1-29 15:52 發表
我BB都係9點到就訓
訓到第2日8-9點
跟住下午就會訓20MIN-30MIN (3次)
訓得越來越少了

訓咁多真好, 我個囡食咁多都唔長肉, 99話因為佢訓得唔安穩喎~~

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 kristinecheng 於 10-2-2 10:14 發表
天氣忽冷忽熱,大家真係要注意為bb加衫減衫,尤其餵奶時,準備條紗巾旁身,一出汗就要幫佢頭仔頸仔抹汗,唔係好易病架﹗

天文台話今日有22度......我諗得18度咋

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 kristinecheng 於 10-2-3 10:23 發表
其實我今日心情都麻麻地,一早交帶工人阿b食咩佢樣樣話唔好,嬲嬲地入房想同老公呻,佢係睡夢中又推我去問吓我媽咪同家姐意見,可能因為湊阿b真係壓力好大,我越諗越唔開心,加上阿b又唔生性係到喊(因為佢想扶欄但我迫佢換片),終於 ...

你真係辛苦呀, 又返工, 又要讀書. 我都唔明d 爸爸點解可以咁relax, 成日都話"由得阿b啦", "佢想點就點囉", "唔食就算啦", 係唔係我地太緊張呢?

但一想到要幫阿b搵playgorund, 搵學校, 我就開始緊張.....

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

kristencheng, 我住大西北嘛, 屯門! 煩就煩我BB住天水圍婆婆屋企, 我就想阿B去元朗讀N/K, 但99又想阿B出番荃灣讀小學(佢想阿跟佢多D)......老公就開始發癲, 叫我比阿B去CAUSEWAY BAY 讀ST PAUL!

救世軍梗係多人爭啦, 蒙特梭利嘛, 錦田果間, 有出比世紙就要交form, 我朋友做幼稚園老師, 佢都話錦田果間出名.....但我只想阿囡開開心心讀3年, 只要係活動教學就得, 真係別無所求囉!

我都有諗過做住full time mama, 但陪到阿b, 第日又未必可以財力上support 阿b, 下世我都想做下老豆, 煩少咁多野!

首頁
12345...17

尾頁

跳至