少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 小朋友大脾氣,可以點教

Dear SandraLo,

如果係街或車廂, 咁可以點做好呀?
有時仲會喊得好大聲!!

大宅

SandraLo 寫道:
Tora:

想問吓你小朋友幾歲?通常响街係扭啲乜?

囡囡就嚟三歲, 有時扭抱唔肯行, 有時扭要食餅餅, 總之一唔聽佢, 佢係條街放聲大哭我最多行埋一邊, 由得佢... 但如果剛係車廂, 我又唔想就佢, 但佢又喊到控制唔到, 咁可以點做??

大宅

多謝提點!!

禽晚係屋企扭計,佢坐係厠所上面喊, 我用你ignore嗰招, 後尾佢自己乖乖咁妥協, 但喊咗差不多大半個鍾, 係唔係正常??

大宅

係呀, 我真係贊成SandraLo所教的ignore 方法, 好似禽晚返到屋企, 我要忙煮飯的時候, 囡囡話要我幫佢除襪及除外套, 之後又話要陪佢睇書.
我初初咪幫吓佢除底小小, 要佢自己除埋出嚟, 佢唔肯, 又開始扭計啦!! 後來我都比佢喊到好煩, 即刻同佢除咗件外套同對襪. 點知佢再次試探我, 要我同佢睇書,
我話要煮飯, 你自己睇, 之後佢當然勁喊啦!! 今次我唔睬佢啦, 自己繼續煮飯洗菜, 好神奇, 今次喊唔夠十分鍾, 佢就收聲走咗去.
我好奇望吓佢做緊咩, 佢居然乖乖咁將對鞋收返入鞋櫃, 然後自己攞本書出嚟,坐响廚房門口自己睇.

不過, 咩嘢情況吓先可以打或嚇吓佢?? 有時佢一喊, 我的情緒亦好難控制, 好多時就會用打嚟stop佢喊...

大宅

咪就係因為自己衰, 控制唔到, 之前佢一喊我就打咗前, 但落咗手先記得要冷靜吓...跟住再用返ignore呢招囉!!

另外, 有咩方法可以令囡囡一叫佢就應吓我? 最近發覺佢叫極都唔睬我, 應一聲都冇, 直至我要行到佢面前, 佢先笑住睬吓我, 真係比佢激死!!

大宅

SandraLo 寫道:
Tora:

囡囡叫極唔睬會唔會佢根本响太遠聽唔清楚?我C6成日鬧我响屋企嗌佢同阿女,因為佢聽唔清楚嘅多,但我地兩個又冇乜問題,會唔會你叫佢叫得太多,佢唔想應?

我都發覺佢係特登唔應我, 有時要佢刷牙, 叫極都唔過嚟, 但佢又識叫你幫佢"gi"牙膏喎! 咁佢又點會聽唔到... ?-( ?-(
但我當然唔係响佢玩梗或睇書的時候叫佢啦!!

大宅

SandraLo:

呢2日我又用第2 個辦法對囡囡...
就係佢喊到唔收聲, 我就會扮怪獸, 當然恐怖小小嗰隻啦, 佢即刻收聲喎, 跟住就話"我要媽咪, 我唔喊啦!!" 好好笑, 又幾work喎. 事後我會再解釋比佢知, 媽咪變怪獸係囡囡做怪獸先咋...好似乎明白小小, 不過唔知我咁處理又啱唔啱呢?

大宅

SandraLo:

收到, 多謝提醒, "千祈唔好等佢扭至俾!"做個醒目媽咪

祝新年快樂, 身體健康!! 大家咁話!!

大宅

SandraLo

我都係嚟報喜架!! 我係一月份的問題媽咪 (page5)...
呢幾個月keep住用咗你的方法, 我囡囡進步咗好多, 明白事理又多咗, 亦似乎戒咗當街扭計, 亂發脾氣的壞習慣... 連學校老師都話佢有好明顯的進步!!!!

各位媽咪, 努力, 加油呀!!

首頁

尾頁

跳至