嬰兒用品

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

Re: 孖B 媽咪會 (Part 8)

st6886

我係穿水先架, 因唔痛咪要用崔生藥, 我冇用無痛分娩, 我驚感覺唔到幾時用力會好D, 我生左10小時, 感覺痛5小時.
你有冇去吓, 我當時醫生話要我順產時就行多左, 記得要人陪.
Putting all your troubles on him, for he takes care of you. (Peter I 5:7)

男爵府

Vinell

我都有餵人奶, 但冇牛牛媽媽咁勁兩邊餵, 我係餵一邊泵邊, 如你真決定餵人奶買定個奶泵會幾好.

siubakto

香港公園幾好喎! 我未帶過孖b去! 幾時?
Putting all your troubles on him, for he takes care of you. (Peter I 5:7)

男爵府

Vinell

我係用電泵(美德牌), 再用奶樽餵, 我孖b俾咩佢地放係口仔都會啜所以冇你的問題. 其實細孖都唔係好識食人奶, 真係要試多幾次 & 俾D耐性.

加油 努力一定成功

男爵府

twingirls

你要小心身體, 要保番吓!下次再努力過.

vinell
bebe dream 有餵奶枕買, 但同牛牛媽果隻形有d唔同, 可去睇吓.

男爵府

kyliet

我Book左打肺炎鏈球菌針, 其實又係咁多預防針, 都唔知好定唔好, 唔打又驚, 打又驚 , 但星期六大孖發燒去睇醫生, 個醫生話而家d 小朋友好易中耳炎 而發燒, 佢都提意我地打.

siubakto

12月26日我都得, 27號你得唔得? 因可帶工人姐姐幫忙 :mrgreen:

男爵府

CANDY

你好鬼衰架, 睇完你的message 真係想 :-( :-( :-( . 失去的感覺真係好難受.

siubakto

好啦! 為有再約啦!希望孖b可以快d識行, 我地可以去遠d
:mrgreen:

男爵府

st6886

恭喜 恭喜

湊孖b頭一個月真係辛苦到你唔信, 但好快就會過, 會好開心架 加油 加油

男爵府

LEON

你孖女去where 報佳音?

Vinell

我都有洗頭 (但唔係日日洗), 涼就日日沖 (餵人奶梗要清潔啦), 生完bb情緒會變化d, 你盡量同你hb & 媽媽講好到時點好d.

男爵府

siubakto

孖b都入晒醫院你咪好辛苦! 而家好d未? 你都要保重呀! 我大b都感冒, 我帶大b去睇醫生都被傳染, d菌真好勁!
所以都係帶個口罩安全d

男爵府

st6886 寫道:
各位TWINS 媽媽:

今個聖誕節是我同hb咁多年來第一次唔去街, 因為要在家照顧兩個小b. 細佬呢兩日好成日喊, 要人抱住行來行去, 我要由晚上2點抱到4點食奶. :-( 再等埋2個b食完奶已經差不多6點了, 睡眠真的嚴重不足. 不過好彩日間有陪月幫手照顧bb, 先可以有午睡時間. 過完聖誕節hb返工都唔知點算. :-(

st6886

我都試過你咁既情形, 我&hb 仲睇在一套粵語長片+續集(即連續兩晚), 真係好辛苦.
你有冇工人, 如有你要叫工人幫你餵(即11時-12時)左右果餐奶,. 而你&hb就盡早去睡, 咁你地只餵半夜果餐奶(3時-4時), 到早上7:00am 工人起身就要佢餵bb先.

你要盡量較孖b食奶時間相差30mins to 1小時左右. 我用左此方法3個月左右, 直致孖b介夜奶你就會好好多.

加油 加油

男爵府

siubakto 寫道:

我孖仔好返哂lu,病完之後食量大增,好似黃蟲一樣,食完8oz奶都唔夠,食完一碗半碗粥,仲要大人食飯佢地又爭住食餸,食極都好似唔飽。

你形容得好好笑 咁你孖B係咪企得好穩定 & 可扶住D傢俱四圍行 ? 我孖B已經會企一陣 & 可扶住D傢俱四圍行, 但唔知幾時先會行

我朋友有你講果條"咩" 帶, 佢話一樣會背痛同百零蚊條D參唔多.

男爵府

各位同路人的孖B媽媽

請為這2個早產BB代禱告

PLS HELP PRAY: baby Lau, Ying Ting at Hospital

http://TESTAMONIAL SHARING - my baby born at 25w5d

男爵府

各位孖B媽媽

想問你們知唔知那裡有得買, hold 住bb係椅的belt?

男爵府

kyliet & st6886

同意你的講法, bb真係大得好快, 好似我對b, 佢地都有好多表情, 仲識扮喊, 激c :evil: 但真係好開心.

男仔一樣會扭抱 & 爭抱 :evil: 再大d都唔知點算.

serenacheung

佢地咁攪笑呀! 仲會同你講佢地喊 & 唔食野.

允文 & 博文
你們要加油呀 唔好令媽媽擔心呀.

男爵府

孖bJAN

我知仁安有結構性的u/s 照, 係好似siubakto 講果d, 我朋友做過好似hk$1,200.00-, 好似要私家醫生refer 去.

男爵府

JCHANG 寫道:
Mrswong1998
?結構性的u/s,同普通USG有咩分別?
因為我地是TWIN,故每次都有u/s 照

係呀出世紙會寫佢地出生時間,幾好20年後都唔會記錯時間

好似用4d 照, 我都唔知? 係結構性的u/s :mrgreen: , 我只知bb 有兔唇都會照u/s.

我陀孖b時都係個個月在政府醫院照u/s.

男爵府

lalalam

恭喜 恭喜

係咪琳琳做左MYBB POSTER 個MODEL 呀? 叻女呀
我冇收到佢地通知, 可能我孖B冇份啦 :mrgreen: 有咁多BB咁得意,冇我地都唔其.

琳琳妹妹

[size=x-large]你真係好可愛呀!!!

大眼的細B哥哥止

男爵府

lalalam

pls check pm, thanks

琳琳妹妹

我媽媽話我同哥哥naughty, 要乖d先帶我地去 :mrgreen:

細b哥哥上

男爵府

孖bJAN

我當時好少出街, 有時間就SLEEP, 早D放產假, 我有用托腹帶 (唔知有冇用, 個肚好似冇咁聚)

男爵府

孖bJAN 寫道:
mrswong,

咁你用果d托腹帶係咪打交差在背脊果d呀, 因為我用圍在肚果d, 好似去廁所好麻煩, 我而家個肚好聚又好實, 仲成日宮縮

係呀!係交叉係背脊果d呀! 用左個肚好似冇咁聚.
你放寬d啦! 早產真係冇得講.

首頁
12345...11

尾頁

跳至