烹飪搵食

跳至

首頁
12345...32

尾頁

男爵府

Re: 我的製成品

Monogram :
你個煙肉芝士麵包好正呀, 我想我要遲一步先可以整到, 要搞好蛋糕先, 因我覺得麵包好難整呀 :cry:

男爵府

Monogram 寫道:
Mayuki,

多謝你呀﹗

我以前未整過都會有呢個想法,但當我整過之後我就好鍾意整,可能第時你都會好似我咁諗。 :mrgreen:

明白,等我研究下先 :mrgreen:

Honney,
Thanks for your information of 紙包蛋糕 另白蠟紙在那兒可買到?

男爵府

Honney 寫道:
正話手痕,整左榛子muffin~ :mrgreen:

Honney :
真犀利, 手痕都可以整到咁靚, 比我要整一樣嘢, 要想清楚買咩先, 跟住將個食譜睇幾次, 覺得都不是太複雜先整呀~~~~ 你話高手真的是高手, 唔同我呢啲初初班, 真的要向你多多學習

另紙包蛋糕要用的白蠟紙, 不否用牛油紙代替?

男爵府

Honney 寫道:
尋日個雪紡蛋糕已經變左個生日蛋糕啦,係我為自己整既生日蛋糕 :mrgreen:

Honney :
明白, 另有事要請教, 你在12月咪整個以上的蛋糕, 我有一些事想問清楚, 因我今晚想整, 因老公明天生日, 想比驚喜他
1.你之前教個我, 面個層朱古力咪用lindt70%個隻朱古力再加cream-"係液体未打起個隻整", 咁想問下個情序是否先將lindt70%個隻朱古力溶左先變成"結他他", 然後再倒入cream, (咁呢隻cream需唔需要用打蛋機攪之起泡先? 定就咁倒入溶左朱古力內, 跟住舖上蛋糕面巳可以? (情況就好似倒牛奶落麵粉一樣?)

2. 你蛋糕面的士多啤利咪沾上了少少朱古力, 是不是都是用面個層點少少就可以?

3.另士多啤利上的白色曲型是用咩來, 同用咩整的? 是不是用唧cream個隻工具巳可以?

4. 中間有些白色一粒粒圍住一個圈是咩來?

不好意思, 又咁多問題, 因呢個蛋糕內裡的我知點整(巳研究了數天 ), 但現只欠面個層唔明, 所以要你多多指教

男爵府

Honney 寫道:
Mayuki,
1)cream唔駛打起架,將朱古力同cream一齊隔水溶就ok架啦∼
2)士多啤梨可以用埋(1)既黎沾上去
3)士多啤梨面既係白朱古力,溶左放佢入袋剪細lon,唧出黎就ok架啦∼
4)中間一粒粒個d係銀珠黎架∼
好易架其實,希望你成功啦∼ 

Honney :
明白晒, 但4)一粒粒個d係銀珠食唔食得? 定只是裝飾而巳?同埋整完後, 仲需唔需要雪凍2小時, 先食?
另非常感謝你的幫忙, 整好後, 我會影相比你睇的(如果可以見人

男爵府

Honney 寫道:
Mayuki,

d銀珠可以食用架,我細妹係英國買比我架,材料舖同吉之島都有得賣∼ 好呀,等你靚相呀 :mrgreen:

明白, 仲有問題呀(問漏左)~~~你個個蛋糕是否8吋?? 8吋是否等於1磅街買的蛋糕??? 如果我整6吋的我個海綿蛋糕分量應幾多??

男爵府

Honney 寫道:
Mayuki,

係呀,我個個cake係8吋,如你想整6吋,就將材料除2就ok啦∼

明白晒!!! 我今晚會努力的 哎呀~~突然想起, 我今晚整好個海綿蛋糕後, 係咪一定要放一晚(等個蛋糕涼), 先可以搽朱古力上面呀? 可唔可以今晚一次過整晒? 同埋整完後要唔要雪凍2小時先食得?

此外1排lindt70%個隻朱古力加1盒cream夠唔夠搽暈整個6吋蛋糕???

男爵府

foreverko 寫道:
Mayuki,
唔知做乜PM唔到比妳,妳唔好客氣啦!咁係唔係有他他粉就唔洗鷹粟粉呀?麻煩妳!

我巳覆你在PM, please check

男爵府

Honney 寫道:
Mayuki,
唔駛放一晚架,凍左就可以脫模查cream∼,整完可以即食架∼
你一排既係幾多g?我用細排個d架,一盒cream好大架喎

明白晒, 好緊張呀, 今晚有大工程要整(首個自製生日蛋糕), 希望成功, 現在正努力不斷睇過食譜呀~~怕一陣回到家手忙腳亂搞錯

呀~~~ 忘記講, 我昨晚用以下食譜整左合桃糊, 但係成攤水, 仲好多小粒粒的合桃肉(即粉碎), , 但個味道又可以, 只是個樣衰, 好"希", 同很多粉碎, 不同街外吃的咁"結" 所以現不知點算好, 有無高手知點樣可以整番"結"啲?

材料:去衣合桃肉4兩、冰糖6兩、粟粉4湯匙[加水半杯攪勻]

做法:
1,合桃入焗爐中,用中火焗10分鐘,或把合桃肉放入鑊中,不用油,慢火炒香。

2,合桃肉洗淨,放入磨碎機內,加水2杯磨幼。

3,冰糖加水3杯煮溶,下合桃肉,煮滾,放入粟粉攪勻,煮滾即成。

男爵府

Honney 寫道:
Mayuki,
係呀,你睇熟d先整會好d∼
合桃糊可以用磨碎既米放落去一齊煲,咁會結身架,再唔係落多d粟粉整結佢啦 :mrgreen:

Honney:
基本上昨晚見個合桃糊成攤水, 我都巳把心一橫落左好多粟粉, 心想會"結", 但都唔可以, 所以現在放了係度, 或者我今晚再試下用磨碎既米再煲下先, 睇睇點 希望都成功啦
Mayuki,
預祝你成功﹗

Monogram:
多謝你, 我都希望 另你個飽飽好正呀, :wink: 整飽是我下個目標 :mrgreen:

男爵府

Monogram & Honney,
保重身體呀!!!

你的蛋糕好"正"呀!!真係好羨慕你地!! 唔知幾時先會好似你地咁叻!!!! 唉~~~~~~~~~~~~我上星期整蛋糕失敗左, 好唔開心 :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

男爵府

catnapper, Monogram,

多謝你地! 我上星期整海綿蛋糕呀, 原本打算整來送我老公生日, 點知~~~~~~~~~ 衰左 : :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
現在請教緊Honney, 希望下次可以成功

呀~~~仲有呀, 我上次有朋友行過旺角, 她幫我買左一包高根粉, 同一包低根粉, 由於個2包粉是用水筆在袋上寫明這包是咩來, 點知啲水筆退色呀 :cry: 搞到現在唔知邊包打邊包, 有無人知點樣可以分到呀 ?-( ?-( ?-(

男爵府

NICK媽 寫道:
我屋企o個2包粉,高筋粉冇咁白,
低筋就白d,睇落幼滑d.
唔知岩唔岩呢.
有冇人識呀

NICK媽:
收到, 等我今晚睇下先, 謝謝
catnapper 寫道:
Mayuki,
我屋企包日清高筋都係帶點黃黃地, 應該NICK媽所講的係正確o既.

catnapper :
謝謝
Honney:
你個包包好正呀!!!! :mrgreen: 睇到流晒口水 :mrgreen:

男爵府

Honney 寫道:
catnapper , Mayuki,
多謝你地呀

Honney :
你唔好咁客氣啦, 我要多謝你至真 我今個星期會再嘗試整海綿蛋糕, 我會跟你教我的方法, 希望成功啦, :-P

仲有想請問, 我係用不秀鋼焗蛋糕, 當脫模時好黏底同黏到四周的邊都係, 你地點解決此問題?? 用牛油紙呀? 定點?

此外, 唔知點解我倒漿時, 個底成日都漏晒啲料出來, 我試過用鍚紙包住, 但都漏瀉晒, 係咪因為我整太水所以咁? 杰左就無咁嚴重呀?

Honney, Monogram
你地好番未呀? 你地要保重身體!

男爵府

Honney:
明白晒, 謝謝

Foreverko:
謝謝, 大家努力啦

Monogram:
你個2個包好"正"呀, 我下次目標整麵包! :mrgreen: 保重身體啦

男爵府

Honney:
你之前咪整個舊''叉''燒! 我想問你如果整舊''叉''燒應該買邊一個部位? 仲有點醃呀? 同要焗幾耐? 可否比個食譜我呀? 因突然想自己試下整 :mrgreen: 謝謝

男爵府

Mayuki,
我真係好鍾意整麵包嫁,除左鍾意搓麵粉外,就係可以整比老公做早餐,囡囡的早餐或tea time食。 :mrgreen:
我會保重嫁啦,你都小心身體呀﹗
你有時間快d整麵包呀﹗我諗你都會鍾意嫁﹗

Monogram :
我都想快d整麵包呀 :cry: 但我個蛋糕仲未成功, 所以仲要努力研究先, 然後再慢慢學你地整麵包
你同Honney的老公及家人真的好幸福, 成日都可以食都你地整的好好味蛋糕, 麵包..等, 而我就成日比人投訴, 你個蛋糕又失敗啦, 唔好食呀~~..等等字句, 真係激死我 :evil:

男爵府

lamlam816 :
你個朱古力合桃旦糕, 好"正"呀!! 我都要努力先 :mrgreen:
另外想問下你baking warehouse在那處? 係咪咩都有得買?(整蛋糕, 麵包..等)

男爵府

catnapper 寫道:
Mayuki,
大家真係同一遭遇, 我老公都係咁, 而家已經發展到, 見到我整野只會講一句 "又整野呀", 跟全就無理我lu.

catnapper

catnapper :
我都係呀

Mayuki,
其實我的麵包同蛋糕都係整得一般嫁咋﹗叫做入得口﹗ :mrgreen:
其實我估你老公好欣賞你的作品,不過你知啦﹗有時男人表達得好特別,唔會好似女人咁容易表達同明白﹗ 繼續努力,一定得既﹗

Monogram, lamlam816 :
多謝你地鼓勵, 我會努力的! 唔可以衰

男爵府

你係我地的良師益友,大家都好鍾意上黎傾下計,分享下,同埋大家都好開心同多謝你令到我地有興趣去整野食,除左我地自己本身外enjoy之外,我地個個的屋企人都好開心,一齊enjoy。

我真係好希望你繼續上黎同我地一齊分享,我地仲有好多野想學~~~仲有就係我地個個都好唔捨得你嫁﹗ :cry: :cry: :cry: [/quote]

Honney:
我同Monogram一樣呀!!!!

首頁
12345...32

尾頁

跳至