論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

此公司 : x 咭服務顧僱中心.
他們會夾好工人, 到你家後1-2個月內做出惡意破壞家中物件 (但不會傷害你的小朋友), 因他們的目的係要你抄佢同補一個月代通知金.

如你不給代公通知金給工人, 此黑店便不會幫你做解僱的文件 和 同你講如你不補1個月代通知金便聯絡不到工人, 跟住佢地會好識玩勞工法例, .(佢地教工人由你解僱當日起計7天, 不接你的電話和不接受尾數同機票).

因如果你 僱主沒有儘力搵工人俾機票和尾數, 這個情況下, 工人便可去勞工處局你沒有於解僱後7日出糧同機票.

所以在此如解僱工人後, 如遇上此情況及搵不到工人簽收尾數及機票, 就用掛號, 電話SMS, Whatsapp等方法證明你 (僱主)已經出儘辦法搵工人同黑店...這樣做便可保障自己了.

大宅

回覆 BabyEcho 的帖子

咁果個一定唔係我, 因為我們已經將整個個情要Viedo錄起左.此原來仲有幾他人上去嘈,咁真係慘了.

大宅

回覆 BabyWinky 的帖子

1)工人沒有走佬2)朋友帶埋晒工人和行李到黑店,做解約手續
3)點解唔即係俾機票,請問晚上係邊到買機票呢 ? 勞工法例是要僱主於7天內俾到便可以了.
4)當天黑店識員,講自己約左人食飯一定要7:30離開.
5)當天已經係旺角報了警,當時我朋友於門外落口供,黑店識員已經7:30拿拿聲關門大吉.
6)我地錢都預備好晒除了機票,我都想知點解我們叫黑店做證人交收錢,佢屎都唔做.

此不是膠post, 我的戶口是n年前的.如係膠post請叫管理員block埋我戶口

大宅

回覆 ececbaby 的帖子

我們請工人都有一段時間, 而佢的答案唔係正常的公司.

好開心你沒有遇到此遭遇

大宅

係嗎 ? 眼鏡店的職員對我們說此公司都不是第一次有我們的遭遇.

眼鏡店職員第一時間唔係問我地野, 而係出去睇下間黑店有冇開門Wor.

仲講過之前有一次有個小插曲, 連警員都要問佢地落口供呢 ?

佢地樓下店, 多得黑店幫忙仲多些生意呢 ?
如果你係買眼鏡的客人, 點解咁得閒睇我的膠post:;pppp:.

如果我們真係影響人, 管理員都有權叫我們走啦或報警 (最好不過, 證明我地有搵黑店出糧俾工人)

大宅

回覆 BabyWinky 的帖子

點解你咁清楚當中的情況嘅!你對法律好熟悉哦!

大宅

你所講癲左果位一定不是我們。但相信係到的會員眼光是雪亮的

大宅

根據《僱傭條例》,外傭在特殊情況下包括蓄意不服從合法和合理的命令、行為不當、犯有欺詐或不忠實行為或經常疏忽職守,僱主可毋須給予通知或代通知金,而終止僱傭合。對於資方在勞資審裁處或小額薪酬索償仲裁處作出判決後,不肯如期繳付有關金額及賠償,勞工處發言人回覆本報查詢時表示,申索人(外傭)可聯絡勞資關係科分區辦事處以獲得執行判令的資訊及適當的協助,如有需要,會協助僱員向「破產欠薪保障基金」申請特惠款項。

好有用的資料, 一定要記住佢

新聞故事——
嚴重犯錯即炒無賠償 僱主揭對付惡傭招數
http://news.hkheadline.com/dailynews/headline_news_detail_columnist.asp?id=76679

大宅

推下先. 這間公司不想與朋友拉上任何關係, 現在工人明明係勞工處到話要告朋友, 點之現在失蹤了....大家小心, 佢的工作簽證一定過了期...已經可能是黑工了.

首頁

尾頁

跳至