家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 330 - 長升長有的好股票

C-PA 寫道:
其實想問好耐, 點解330單日升/跌幅可以咁多 (可以超過HK$1), 但其他股或同價股 (eg. 002) 就冇咁情況出現

其他股或同價股 (eg. 002)??...同價唔同質呢!Utility Stock 一向都冇乜大因素可以影響佢大升大跌架bor ...好似#002中電o甘, 你有冇諗到突然有乜因素導致大家用小左電?因而影響中電業績?or 用多左電, 利好#002 ? 好似冇乜呢....

大宅

355同78 都係同一個老細--YS Lo 羅旭X....
迪士尼概念, 78會受惠啲, 308都係

大宅

Ron38 寫道:

花旗美邦估計,05年上半年思捷盈利達13億元,增長45%,收入則上升25%。期內零售業務增長將超愈批發業務,估計除利息、稅項、折舊及攤銷前盈利率(EBITDA)可提升60點子。(yv)

Sorry, 只想了解清楚些....
EBITDA可提升60點子 -->60點子即係0.6%咋喎,...收入(是否指Net Profit/Net Income?)點能上升25% ??

大宅

I.T(#999)上市點睇?

大宅

亞里媽媽 寫道:
Hi Ron,

雖然持股量不多, 但看了你列出的大行分析,我也很有信心加碼哩, 昨天看了公開大學辦的一個關於理財的研討會,請了曹仁超等, 他說如要"加碼" 的話, 應該在股價升的時候買, 而不是一般人說在股價跌的時候"溝淡" ,我不明他的意思, 你覺得他說得有理嗎?

他說得有理, 呢樣叫:溝上唔溝落,....
你諗番#8仔既例子你就明

大宅

mickeywinnie3 寫道:
Hello Ron!!

如果有一百萬的話
怎樣投資可以又安全又有好好的回報呢???

回報同風險永遠成正比, 高回報必然係高風險,...世上沒有又安全又有好好的回報的東西,...

大宅

ricsuba 寫道:
Re: #330中期業績勝預期

引文:
--------------------------------------------------------------------------------

dummypimp 寫道:
For 你地information only, 今日見到有大户沽空#330,...
點interpret, 自己諗...我都唔知, 純Share吓資訊
--------------------------------------------------------------------------------

誰 ???

我唔講得係誰沽空架, 因為有Privacy Issue...
不過, 呢幾日佢都累積緊沽空既股票倉...#330係今日佢想沽空既, 掛緊不過未成到...

大宅

dummypimp 寫道:
我唔講得係誰沽空架, 因為有Privacy Issue...
不過, 呢幾日佢都累積緊沽空既股票倉...#330係今日佢想沽空既, 掛緊不過未成到...

沽空盤中左啦,...開頭我仲估中唔到, 佢掛到o甘高,...點知啞左,佢好似知一定再抽高o甘

大宅

maywei 寫道:
Ron,

家吓升到56.25, 真勁!

點解派息後可以升二成幾? 會否跌番?

Thanks

唔算派息後, 未派...
EX-Dividend 除凈後先跌番派息個數

大宅

順便一提:

若有睇報紙的話#330 有 75% income來自歐洲, 香港貢獻只得7%...

所以買#330不要單單睇身邊既香港Esprit舖生意好唔好, 而係外圍歐洲情況....

大宅

Mummy 寫道:
Ron 38,

另外今日睇左壹週刊, 又係講330, 佢地講緊阿刑生現時減持share數量, 套左一大筆先, 咁呢隻你所謂長升長有既股日後走勢會點睇? 另外, 又有提及同類型I. T. 招股, 但報導該公司只有香港業務, 只做代理, 好似講到好唔穩陣。

Thanks!

雖然你問股神Ron, 但我都多口插咀,請見諒 :
#330主要收益來自歐洲, 德國尤其重,香港比重好細, 冇記錯只得7%(所以唔好只看HK街邊Esprit舖d生意好唔好), 黎緊主要睇歐洲其他市場(Germany以外)同北美洲發展成如何?

I.T 係主要靠香港, Size細#330 好多, IT 不單只做代理, Izzue / b+ab 都係I.T自己品牌, 在HK 發展唔錯, Future就睇佢喺大陸市場表現如何?

大宅

其實作為小股民, 是很難對公司前景作預測呢!尤其是跨國大企業!就算講好似Esprit前景, 亦有很多變數去决定現況是否見頂, 例如:-
1.歐洲(除德國外)其他國家消費情況/前景如何?對Esprit既Brand image如何?在這些國家生意前景如何?
2.北美一樣如何?
3.德國呢?(#330既主力收入來源)

就算有好多Analyst Report幫自己分析, 其實以上三題既前景問題,..老實講, 都係估估下啫, 尤其係講緊成衣/Fashion呢類行業....

對於大部份分析員既報告, 我既主觀感覺係: 馬後炮、後知後覺,....唯一有用, 係睇果啲宏觀數據, 其他Forecast, 只不過靠估而已...

試想想乜野所謂:"全民皆股" 市見頂之時, 亦是大部份Analyst看好之時,...大市是這樣, 個別股票也一樣,...

試想想:
1. 有幾多Analyst 02/03睇好樓市?(淡友佔多數)
2. 有幾多Analyst 96/97睇淡樓/股?(好友通街都係...)
3. 有幾多買左#8仔輸錢?點解?...唔係吹到前途一片光明麼? (否則又點會炒上二十幾蚊仲keep住有人上車?)

大宅

StanleyChan 寫道:
Hi Ron :
我想多口問吓,你是否盛世的Ronson,因為我覺得你寫D 嘢同佢寫D 嘢都係一樣,再加上你D 口問都係似行家,個名又用Ron,所以我先覺得似係佢,.....

乜佢(盛世的Ronson)有在Public Media寫野咩?在那裡可看到?

Disclaimer: 我冇答過Ron 係唔係你所講既人呀!

大宅

Ron38 寫道:
dummypimp,

你無見過嗎 ? 感謝 神先, 之前有機會在經濟xx分享. 不過只是寫了3個月, 壓力太大, 又要寫得好, 又不可太直接叫人不要炒賣..... 哈哈..... 結果無寫了. 不過, 我希望第日會再寫啦. 不過, 我還是覺得出書好d.

^-^

Ron38

我一日睇二三份報紙, 其實冇睇o甘detail, 通常只看Factual 野....不過如果知係老哥你寫既, 一定連汁都撈埋

大宅

linus仔 寫道:
今朝遲左, 53.5入唔到, 結果54入左!

遲左 ?...
現在是53.5啦!...應該是急左!

大宅

查實我都唔係太明阿邢生既動機, 啲錢都要揾地方放架!應唔會只hold cash...

若你是邢生, 你會沽嗎? 咩情況下會沽?

大宅

ricsuba 寫道:
這是自03年5月以來, 邢生第五次配售思捷環球的股票,抽水達114億元。 有成功人士喜歡在數字上超越自己, 亦有成功人士會退一步, 享受生活空間. 唔知邢生是那一種

我相信唔會因為享受生活, 現金十億同一百億, 享受生活既質數不會有大分別, 況且間公司已經不需他操心, 他一早已退出由Fund佬run...

就算他乜都唔想理諗收山, 他沽貨後啲錢同樣要揾地方放, 放債市?冇可能, 息口升緊, 債市不會好,...股市/基金? -->又不是一樣要選好野嗎?為何不放在#330 ?...自己最清楚亦了解

其實果啲不是抽水, 而是good水, 袋袋平安

大宅

#330 真的很硬凈....
我早前已認為個大市會回落,...但估唔到#330可以o甘硬凈 !!!

大宅

Ron38 寫道:

今日睇'生'果日報, 有一句我覺得幾好, 就是 " 只與好股票談戀愛". 曾淵滄持有的嘉華國際(173)在長期持有後現在有4倍的利潤.

我不是建議嘉華國際, 只是想表達, 每人有不同的'明白', 曾淵滄出於對嘉華國際的明白而長揸不放, 升了 1 倍不放..2倍不放... 若不是出於明白, 我們若和曾先生同日買入嘉華國際, 可能很多只小升10-20%便很'高興'的賺錢回吐了. 日後看翻也只有感嘆....

人人有不同的'明白', 只買入的'好'的股票, "只與好股票談戀愛", 是我們長線投資的應有態度. 股票不用買太多, 不好的股票不留意也罷, 集中4、5隻留意, 投資成績已相當不錯.

曾淵滄對嘉華國際的明白, 可能是insider呢! :lol:
嘉華是澳門concept才炒上4倍....

他好可能是insider的明白呢.....但我們有很多人都不是insider 呀...所以有時侯也需要小心點

大宅

Ron38 寫道:
是意料之事, 歐洲也有排開發了. 美國市場若真的開發到....目前, 美國生意只佔思捷的2%。

以下只是向前看的一些資料:

其實有某大國際機構Analyst 對其德國業務(佔思捷的70%)有所懷疑, 正準備在德進行詳細調查看看其德國盈利能力是否真的那麼強勁...

香港而言, 現業務不是想像中的賺大錢...也只佔集團一少部份...

不竟, #330是近兩年最好的股票, 但我們也需時時緊記向前看呢!

首頁

尾頁

跳至