論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 請問工人放假遲返點算???

我真係越睇越奇怪...

基本上我覺得foremind冇講錯,7點真係早左d,星期日話晒都係工人假期,咁樣restrict佢真係會剝削左佢既權利,8點比較reasonable,9點係夜少少,都可以接受..10點就no way啦.

點解個個都attack foremind呢?even在第二個topic,佢講得有道理,一樣俾人話...

我自己都有工人,我都有工人唔聽指示同偷竊兩種經驗,我唔會發神經,面對問題就work it out, 唔滿意我會warn佢,再唔聽就炒佢,一個兩個唔好,又唔可以一竹竿打一船人, 理智d好嗎?

如果foremind提出相反意見就唔可以容納佢聲音,咁就係一言堂啦
林月如

複式洋房

Karson媽 寫道:
2nd.helper--不服從指示,令我差點要看心理醫生(我想90%外傭僱主在這討論區出現的需要)

妳都話係"差點"o者...
同埋我唔同意90%咁誇張~ 如果請工人會令90%既僱主情緒出現問題,咁仲會有人請外傭嗎? 妳有冇evidence去support妳呢個數據?

林月如

複式洋房

算啦,其實每個人心入面有把尺,或者某人唔覺得自己比較restrictive,又或者有人會話佢唔算restrictive啦,阿水仲restrictive....咁樣比,比到幾時.

我同意做僱主唔可以太有同情心,不過都應該合理d,工人得一日假放,都要限制佢咁早返...照法例黎講,星期日係佢假期,佢有自由出街,僱主係咪有權剝削佢私人時間呢?
林月如

複式洋房

justjust, agree with you.

林月如

首頁

尾頁

跳至