跳至

首頁
12345...17

尾頁

男爵府

原文章由 VVbaby 於 07-8-22 09:53 發表

如果你諗住間住買, 就冇左個優惠喎, 其實你鍾意去邊個多啲, 咪買邊個囉, 你今年咪同你個女係DL慶祝生日既, 出年又會唔會呢, 如果都會既, 就續証抵好多喎, 不過, 反正仲有成半年有多, 你慢慢諗啦!

係呀, 都係慢慢唸la, 出年先到期.

你問我個2個細佬就梗係去disney好玩d la. 你問我, 我就鐘意去op多d嘞, 有教育意義丫麻, 而且我覺得我屋企去op無咁遠.

今年唔買op 既annual pass係因為上年都去左幾個教育團, 而且long long過左3歲, 要比錢la, 我之前去幾次都係無比錢架, hehe...
咁買左disney又無咁多時間去op架la, 仲有, 等long long出年大少少, 就可以再去op, 我唔駛抱得咁辛苦呀! 其實家姐返左小學忙好多架嘞, 我又想買博物館既pass, 所以邊有咁多時間去咁多地方丫 (應該話我無咁多精力).

我星期日同細佬去完瑜景灣, 我得返半條人命炸, 晨早8點起身, 9點出門, 去到成11點, 玩到差不多7點先走, 返到屋企8點半, 第二日返工死死下.

男爵府

原文章由 VVbaby 於 07-8-22 12:42 發表

其實最初我老公都係鍾意op多d, 又係因為有教育意義, 不過, 去op就辛苦d, 因為地方大, 每次行去另一地方都好遠, 又冇野遮, 日曬雨淋, 想搵個室內地方坐吓都冇, d野又唔好食, 又污漕, 所以依家都少去左 ...

你講個d全部都中晒, 去disney可以好悠閒咁去行下, d小朋友去到見到mickey都已經好開心la. 但去op唔同, 佢地無咁興奮.

男爵府

原文章由 szesze.betty 於 07-8-22 14:48 發表
vvbaby & littlepigpig
係呀,又比佢食曬我d字,激氣!

童童有得玩就去邊度都咁開心,不過我就覺得依家去海洋公園好辛苦,熱到唔想行.去迪士尼都話可以去商店逛下,涼下冷氣.
所以我都無買到OP的AP,只係童童一個 ...

童童真係幸福呀, 成日有咁多人帶佢去街!

cherrychung,
你最近有無斬獲呀?

男爵府

原文章由 szesze.betty 於 07-8-23 09:07 發表
Littlepigpig
姨媽一向錫童童,應該話"縱"至arm!!

betty,
通常都會鍚到濃架嘞, 不過你同童童解釋返咪得law.

勁呀! 個市咁反覆都賺咁多呀!

男爵府

原文章由 冰極 於 07-8-23 12:57 發表
嘩 ~ 好耐冇入來,你地係到講 " 估市":lol :lol :lol
我唔識,冇得搭咀

喂, 幾時出黎見下面jet?

男爵府

原文章由 Littlepigpig 於 07-8-23 13:43 發表

喂, 幾時出黎見下面jet?

我地呢個topic就黎陸沉架嘞.......

男爵府

:tongue: :tongue:

男爵府

poonhui,
個個都開學la, 終於回復正常, 不過我就開始擔心阿女d功課呢!

cherrylung,
唔怪之得唔見你一輪la, 你媽咪而家好返d未呀? 要做手術咁大件事呀?!

唉, 工人呢家野真係無perfect架, 即使我個件表面無物野, 鍚阿仔又鍚到暈, 但佢真係唔係點抺野架, 屋企都好污嘈架, 我2公婆睇唔過眼都自己郁手, 我同老公講, 費事成日話工人, 我會每次指定叫工人清潔某一個corner, 咁就會執到好企理, 唉, 我都算嘞, 至緊要係睇掂d小朋友姐.

男爵府

原文章由 sandylam 於 07-9-3 12:56 發表
Cathy,

湋圖不嬲都好瞓得, 由其士搭車, 一搭車佢就睡摩急call....., 佢如果眼瞓, 試過企係度可以瞓左...
上次去日本, 去過程4個鐘機...唔係落機我叫佢都唔醒~

6樓有間燒肉我幾年前都試過, 個view就幾正, ...

sandy,
如果long long好似你個仔咁訓得就好嘞, 佢來回係機上都無訓過, 好在我回程有得同老公一齊坐, 2個仔女同姑媽坐, 本來姑媽唸住佢自己坐, 點知2隻馬騮全程痴住姑媽, 所以唯有佢地3個坐la, hehe.. 講真, 好在有姑媽睇住, 我地先無咁辛苦炸, 唔係2公婆同2隻馬騮去, 真係幾吃力. 真係邊度都唔駛去, 係酒店游水先得law.

男爵府

原文章由 sandylam 於 07-9-3 14:58 發表
littlepigpig,
我覺得2公婆同1隻馬騮去,都好吃力. 今次旅行, 我同老公都話好似冇去過日本, 冇休息過咁....

haha...... 當你湊過2個小朋友時, 湊一個你就覺得好輕鬆架la. 我去完旅行返黎, 星期六同2隻馬騮去行街, 唔知點解, 可能無去旅行時要"咩"住一個大袋, 所以行得好輕鬆. 有時剩帶一個去街, 我2公婆對住一個時, 我會覺得有d寂寞架!

個日星期六, 我係商場度睇野, 點知long long見唔到成塊玻璃, 想衝埋黎我度, 就咁撞埋塊玻璃度, 嚇死我呀, 佢即時成個嘴腫左, 佢喊左一陣就收聲, 之後仲話點解個嘴突左出黎, 我影左d相, 直情唔認得係佢黎, 個嘴成條孖潤腸. 真係可憐呀!:-( :-(

男爵府

原文章由 szesze.betty 於 07-9-4 11:12 發表
littlepigpig
咁都算不幸之中的大幸啦,塊玻璃無破到,否則真係諗都唔敢諗.咁依家消左腫未,記得同佢講以後係商場唔好走,好危險架!

woo...........都係怪我la, 我係港景峍個商場行左自動電梯走架嘞,點知我見到旁邊有city u既課程leaflet攞, 咪叫老公睇住佢地, 我又撘返電梯上去睇law. 當我背住玻璃睇時, 聽到後面阿仔好大聲咁叫"媽咪" , 我擰個頭過去, 已經睇住佢撞埋去嘞, 真係心都痛!

因為平時佢慣左一見到我就會衝埋黎攬住我鍚, 尋晚我去酒樓食飯, 家姐見到我就攬住我先, 細佬又係後面走埋黎攬住家姐, 大家攬埋一舊, 跟住細佬仲要係我後面鍚左我pat pat一啖, 再想鍚我腳跟, 嚇到我即刻stop佢, 真係太熱情, 無晒儀態.

男爵府

原文章由 szesze.betty 於 07-9-4 14:15 發表
原來long long熱情架!好好笑!!

佢d熱情唔知係咪係工人度學返黎, 你想像下, 佢可以鍚姐姐由頭到腳, 真係幾恐怖下!

係呢, 你搬左, 幾時可以去你度玩下呀?

男爵府

原文章由 mandymfl 於 07-9-4 16:32 發表

longlong個嘴唇消左重未呀? 佢對你又真係好熱情!

好返la, 不過仲有少少損左.

係呢, ballet其實真係唔急考試架, 而家係咪beginner? 你係邊度上緊堂呀?

男爵府

原文章由 szesze.betty 於 07-9-5 10:24 發表
咁你16日得唔得呀??

我得呀, 一齊食野先定係各自食呀? 如果各自食, 2:00pm左右ok嗎?

男爵府

原文章由 mandymfl 於 07-9-5 09:33 發表

盈盈而家上緊pre-primary, 其實幾歲先要考試?
老師話5歲可以考試, 所以出年可以考, 而家諗緊考唔考好!

其實佢有得話比你個女考, 就可以考, 唔考係因為慳錢姐.

我個女5歲幾先開始跳, 佢今年考完pp試, 而家跳緊primary.
其實pp個試都有家長無報考試, 只係齋上堂, 因為一報考試班, 就要一星期返2日, 無報考試既小朋友, 就只係返一日.

好depends on你點睇, 如果一直想佢學上去, 咁梗係報埋考試la, 因為始終有d 技巧係會教. 但好似我個女而家咁, 上到小二, 功課又多, 仲有學彈琴, 有好多好多興趣班, 真係無咁多時間一星期上2堂, 黎緊我都頭痕緊, 佢sat and sun都要返ballet, 但我個女sun要上童軍, 都唔知點算好.

男爵府

原文章由 szesze.betty 於 07-9-5 11:48 發表
mandy & littlepigpig
原來路德會有得試堂呀,咁我都問下先!

咁我地就決定16日,2時啦!
比個地址你地,check PM!

收到嘞. thank you! 咁一唔一齊食左野先呢?

男爵府

原文章由 mandymfl 於 07-9-5 12:34 發表
szesze.betty, littlepigpig,

好呀, 16號2:00pm見啦!

littlepigpig, 睇完你咁講, 我諗都會俾盈盈考, 襯而家功課唔係太緊! 老師冇講要一星期上兩堂, 可能距離考試仲有好多個月, 唔洗咁快要上兩堂掛! 唔記得答你, 盈 ...

ok, 遲d再講點樣去, 我唔識路.

間間學校要求唔同, 有d近考試先上2堂, 有d就差不多全年都上2堂, 再升班就要上3堂/4堂tim架.

係呀, 真係襯而家唔多功課, 比佢試下law.

其實我想問你係咪係d名校度返, e.g. 王xx, 個d就要執得好正, 要你考試.

男爵府

原文章由 szesze.betty 於 07-9-5 14:43 發表
等我又搭下咀先.童童去過王xx試堂,我地大家都好鍾意,佢地好有規模,可惜時間唔arm.搬左又覺得地點太遠.

依家童童的學校係小太陽+毛X合辦,本來貪佢近近地,點知原來屋企附近仲有其他選擇. ...

其實我都心郁過去王xx架, 因為有好多表演機會,不過我個friend問我, 係咪想阿女係呢方面發展, 我話唔係, 只係玩下架炸. 咁佢話如果玩下, 就唔需要花double既學費去學嘞. 而家我都係$60一堂炸,如果一星期返2晚, 就差好遠架嘞. 仲有, 佢考試時做既裙都貴d, 佢地要收400蚊, 我個間收200炸wor. 平時既跳舞服都貴d la.

男爵府

原文章由 mandymfl 於 07-9-5 16:34 發表
Littlepigpig,

盈盈果間唔出名架, $380/月, 唔太貴, 教盈盈的老師係校長, 佢幾識control班小朋友, d小朋友又好鐘意佢!

$380/月真係唔算貴wor. 不過都好呀, 咁少人一班, 仲有, 有人彈琴好好多, 我地咁平係因為無人彈琴架.

男爵府

原文章由 mandymfl 於 07-9-5 17:10 發表
Littlepigpig,

盈盈果間係冇人彈琴架,係童童果間先有,$165/堂!

如果要表演又要花多d時間,你要睇吓呀女有冇時間喎, 記得你話呀女功課都好忙!

...

咁童童個間叫咩名呀? $165/堂好貴呀!

所以我咪頭痕緊law, 唉.

首頁
12345...17

尾頁

跳至