婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我媽媽及老公互不喜歡大家,雖然大家心知,但我老公都懂禮節,過年話同佢拜年,但我媽媽發火話今年唔好拜,唔想見到佢。其實佢地倆都有不對,我是否要等遲D再算,唔拜就唔拜。我唔想只有我帶小朋友拜年,咁做以後驚都係咁,冇左老公一起。

複式洋房

蜜蜂糖 發表於 23-1-18 23:24
成全你媽媽,唔拜年唔問候,等佢知道女兒已嫁人,有了孩兒,媽媽還是不收火,以後所有日子老公唔去,樓主小 ...

我媽媽做到咁出面,我老公也發火,話佢自私唔識做長輩,日後我唔知怎樣去破冰,佢始終是我媽媽,就算今年唔拜年,日後又唔可以唔理唔見佢,都唔知用咩心情面對自己媽媽好。。。

複式洋房

kwhkwh 發表於 23-1-19 10:19
一件事還一件事.既然雙方有錯, 就不評論錯。

你C6同老人家係點, 不影響你去拜年, 老公5去米5去囉。呢度有 ...

其實只是過年這些大節日想一家人去拜年,平時D小節日已冇特別攪,母親節,阿媽生日我都係自己同媽媽慶祝。最麻煩是我媽媽覺得她永遠是對的,說什麼想籍拜年教訓下我老公,而我老公又覺得自己冇錯。。。

複式洋房

bedwinfi 發表於 23-1-20 11:11
你有冇兄弟姊妹?你老豆點睇呢壇野?其實你阿媽明唔明白日後老左,跟出跟入既基本都係女婿,你老豆到時老好 ...

謝謝大家回覆。
我媽媽是離婚人士,哥哥獨來獨往幫唔到手,但她有班豬朋狗友所以常比較人家女婿怎樣好。
媽媽態度強硬,現在講親都發火,又話我偏幫老公。
因我媽媽口不擇言,老公不會讓我自己帶小朋友去拜年,怕她亂講嘢佢唔知。不讓她同小朋友獨處又是我媽不滿我老公其中一個原因。
怒火是否會隨時間減弱?到時再同媽媽講會好D?到時可能已幾個月後。。。

複式洋房

kwhkwh 發表於 23-1-20 15:43
小孩幾大?
如果你讓步不用老公見老人家,咁男人應該放行俾你帶小孩返娘家。
老人家脾氣唔好睇少。

由頭到尾都不是我老公唔想見老人家,雖然我媽有時講嘢好難聽,但我老公事後都好快消氣,但我老公有個原則,帶小朋友見我媽媽一定要有佢在場。。。

複式洋房

tansyneko 發表於 23-1-24 22:20
其實咩事兩人有心病?

老公有潔癖,阿媽相反,大家看對方不順。阿媽傳統人,覺得男主外女主內,我家相反,老公兩年前失業,小朋友剛上小學,現主力跟小朋友功課,家務...阿媽超不順,所以有時在老公面前話我好慘好辛苦(其實想暗踏佢),同孫仔講唔駛努力讀書搵個好老婆便得。。。

edhepp    發表於 23-1-28 12:03

複式洋房

Amypolo 發表於 23-1-21 09:52
回覆 mlmum 的帖子

我媽的觀感真係改唔到,過了數月,唸住再約,怎知一輪罵戰,鬧爆我老公過去的不是,又唔認自己對他及D孫口不擇言,又話我屈佢,話我唔幫阿媽,好煩呀!
我唸住同我媽講,唔好再討論我老公D嘢,我以後唔再約,唔想影響母女感情。。。這樣做對了嗎?

複式洋房

Amypolo 發表於 23-5-10 17:06
回覆 mlmum 的帖子

謝謝,我之後有這樣講,暫時休戰。

複式洋房

yuenmeimei 發表於 23-5-10 23:04
其實你媽媽愛唔你

只是愛自己多D 同埋企起自己角度唸。。。

複式洋房

crazypaper 發表於 23-5-14 07:38
呀媽有控制欲要話事,真係俾身邊家人遷就慣既原因之一,仔女太孝順無反抗,便會要求新抱女婿如此,唔聽人意 ...

仔女來說,我以前很就媽媽,哥弟不會,所以反而我媽很就哥弟,對我要求多多,現在佢嬲我老公,成日批評我屋企人,休戰數天又再黎過,又話我不孝企起老公個邊

首頁

尾頁

跳至