自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

giagia 發表於 24-3-17 18:41
咩原因搞到當時咁?

最窮嗰陣應該係啱啱出嚟做嘢,限住自己,每日只可以用$30,包括食飯搭車,中午由於食唔起飯,每只會食兩個麵包,早餐同晚飯喺屋企食

當時點解咁癲,就係要瘋狂儲錢,一個月六千蚊,比兩千蚊家用,每個月逼自己儲三千蚊,淨低嗰一千蚊,仲要限住

子爵府

dougiewoodie 發表於 24-3-18 08:15
我依家都喺每日只用$30, 過去十幾年都是這樣, 因為我慣咗慳錢. 我最窮嗰陣, 喺我剛出世時, 屋企窮到想$250 ...

我同你相反童年,我過得非常之好,我出世之後,屋企就富裕起嚟,但係我啱啱出嚟做嘢,媽媽就已經教我,必須要自力更生同儲錢,所以我第一個月嘅糧,買咗件一千蚊嘅外套,同埋一條levi's牛仔褲,第二個月,我用曬全副人工買咗當年嘅LD機

因為我阿媽自細就教我哋,屋企唔會比你享受,只會比基本嘅生活,我記得我讀中學嗰陣,一餐飯要25蚊,我媽每個月只係比100蚊零用,佢個目的即係要我自己死掂佢,一係你就搭車趕爆返屋企食飯,一係就自己買麵包食

依家啲怪獸永遠會覺得小朋友唔夠錢洗,我個年代父母係特登俾唔夠錢我洗,要我自己面對逆境同埋諗辦法解決所有問題

子爵府

noodle_noodle 發表於 24-3-18 13:26
我以前都係,搵7千,有時唔俾家用,有時只俾一兩千,果時無咩開支,都係食飯搭車,又唔鐘意去旅行,但儲錢 ...

我90年代出嚟做嘢,第一份工3800蚊,做咗半年之後,轉工已經六千蚊

當時比兩千蚊家用,剩四千蚊仲要強迫自己儲三千蚊,每個月死慳底慳之後,人工不斷加,就儲得越嚟越多

儲到第一個十萬,就學人玩股票,當時唔識死,又好好彩賺到少少錢,試過人生最巔峰一個星期贏50萬,但當然亦都可以一下子蝕幾十萬

後尾痛定思痛,25歲買入人生第一間屋,當時銀行冇壓力測試呢樣嘢,但係自己挖曬所有錢出嚟,再借多一百萬,仲要有兩個擔保人,銀行先批按揭

最記得當時係1996年一房單位128萬,好好彩雖然金融風暴,因為喺大上市公司做嘢,雖然比人減咗少少人工,但係仍然算好穩定,仲記得係食十蚊飯,其實嗰陣萬三蚊一個月都夠洗

子爵府

dougiewoodie 發表於 24-3-19 10:38
多謝你分享人生經歷. 你講你人生第1份糧用嚟買心頭好, 而我用人生第1份糧 1989年花4500蚊, 買一部80386電 ...

好多謝你嘅分享,其實選擇大於努力,呢一樣說話絕對係啱,初初出嚟做嘢,仲係唔知自己方向,父母亦都比唔到任何主意

媽媽教我,人可以冇尊嚴,但絕對唔可以冇磚頭,當年好感恩,自己係上市公司工作,雖然人工唔高,勝在收入穩定,金融風暴再加沙士,當時媽媽就帶咗我去,唔同嘅拍賣會

我哋嘅年代,個個都係想盡辦法脫離公屋,所以我對於依家啲人,成日講,得公屋得天下,呢句說話十分反感

當年一百萬可以買到修頓球場銀主盤,180萬可以買到匯景花園向海高層單位,土瓜灣農圃道倪豪宅都係兩百萬,嗰陣真係年少無知,完全唔識死,身上得雞碎咁多錢,就夠膽去拍賣會舉手

亦都因為唔識死,先令自己往後有輕鬆嘅日子

子爵府

orezo 發表於 24-3-19 19:05
中學lunch要 25蚊但你媽一個月只比100蚊?一星期都唔夠啦
同埋你媽叫你草錢但你一出糧買晒貴野咁茅盾既。 ...

正因為窮得耐,所以一出兩就要滿足自己嘅慾望,但好快痛定思痛,先至有今日

子爵府

dougiewoodie 發表於 24-3-19 18:23
我很同意你想法, 我同你一樣, 我哋嘅年代,個個都係想盡辦法脫離公屋. 我聴到依家啲人講, 得公屋得天下, 我 ...

25歲人人仲係吃喝玩樂,我就走去供樓,次次朋友聚會都唔敢食貴嘢,仲要比人笑on 居,但笑我嘅人,之後個個學我買樓上車,37歲前我嘅人生都係工作賺錢再賺錢37歲之後就正式躺平,結婚生小朋友,做自己鍾意嘅事

我嘅先苦後甜,唔係咁多人識得欣賞,個個只會質疑,使唔使咁樣刻薄自己

子爵府

orezo 發表於 24-3-19 20:18
明白,你父母都比左個好的開始你

所以依家呢一兩代嘅人,完全唔認同上一兩代嘅教法,其實以前嘅人,反而更有智慧

子爵府

cattz288 發表於 24-3-19 20:48
夠膽去拍賣會

果陣仲要自己供緊一層,廿幾歲根本唔識死

依家絕對唔夠膽咁做

子爵府

orezo 發表於 24-3-19 21:26
都唔係個個上一兩代的父母有智慧,你是幸運的

有冇發現以前的人特別勁,而家的人普遍心頭較高,但本事較低

子爵府

cattz288 發表於 24-3-19 21:38
真係勇字行頭,如果係凶宅點上會

銀行凶宅唔會借錢

子爵府

Astra00 發表於 24-3-20 12:48
而家新一代都真係幾多眼高手低,少少野話辛苦的人。

我自己都有教個仔,我話你若將來維持而家的水平生活 ...

其實我以前做嗰間上市公司,每年都要帶trainee,大陸嚟嘅大學生,同本地畢業嘅大學生,係各走極端

香港學生聰明,但總喜歡練精學懶,大陸來嘅人,相對較香港人冇咁聰明,但係專注力十分高,佢哋非常虛心學習,而且真係非常尊師重道,training講一個禮拜,第一日佢已經叫我老師,仲有佢哋要交report,真係會多謝每一位老師,你睇得出佢哋嗰種謙虛嘅態度,同香港人係截然不同

香港年青人就係嚴重欠缺虛心態度,真係十個都冇一個謙虛,佢哋充滿著同你平起平座嘅心態,仲會覺得好快就會超越你

好可惜咁諗嘅人,個個都係心頭高,本事低,自己唔成功就怨政府怨父母

唔係我踩低本地人,而係我眼見中國新一代嘅人,差太遠

子爵府

Astra00 發表於 24-3-20 13:09
內地可以好克苦耐勞。係超越你想像。

最重要係態度

子爵府

Astra00 發表於 24-3-20 13:19
你說出重點來。

帶咁多年trainee 得出結論

子爵府

orezo 發表於 24-3-20 15:29
香港的,係批判你,憑咩做導師呀!搵地方挑戰你,一係就大爺咁要求佢交功課
...

全因為成長環境唔同

嗰個香港小朋友都咁幸福

形成自我為中心

子爵府

mimi199188 發表於 24-3-20 18:12
但系食飽飯應該系人的基本需要,其實如果系咁應該比仔女帶飯,而吾系要佢食面包,攪到身體吾好,特別系發育 ...

當年學校邊度會有微波爐,而且最重要就係訓練逆境自強,你乜都幫佢安排好曬,小朋友就完全唔識面對逆境

子爵府

orezo 發表於 24-3-20 16:20
佢哋會教訓你,而家無刻苦耐勞的歌仔唱喇,你鐘意就做埋佢果份佢要work lazy play hard, 才是叫work life ...

我公司啲30歲以下嘅同事,每日十點半之後先返工,有啲人甚至乎十一點先至返,老闆因為請唔到人,對於班人隻眼開隻眼閉,雖然我哋返工係要打卡,但係啲人都肆無忌憚,十一點返工六點鬆啲就收工

子爵府

orezo 發表於 24-3-20 22:10
邊行呀,請我就好啦。佢地係咪人才黎

全部大學生,因為行業好專業,老板開多間公司一直請唔到人材

子爵府

orezo 發表於 24-3-20 16:20
佢哋會教訓你,而家無刻苦耐勞的歌仔唱喇,你鐘意就做埋佢果份佢要work lazy play hard, 才是叫work life ...

冇辦法,依家香港小朋友太幸福,個個自細在掌聲之中長大,所以個個都係玻璃心

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊