興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

babycam 發表於 19-9-4 14:24
最近想平平買架車比老公代步, 見28CAR好多二手TESLA,但我吾知道值吾值得買,所以想請教各. THX! ...

俾少少意見你, 買純電動車,記住係講緊二手, 個折讓係非常之高, 唔信你自己走去問新車行sales, 電動車始終都係 ,因為電池高度損耗問題,所以好多人, 都唔會買車齡三年以上嘅電動車,就算買個價錢都係折養得非常嚴重, 雖然原廠 有八年保養,但係亦都有限里數, 買二手車 上手車主隨時出古惑 ,換個個里數錶 ,扮低里數賣出, 到你一返原廠check,先知原來架車已經因為高損耗,而失去保養,咁你就傻仔呀

所以既然model 3價錢唔係太貴,其實強烈建議你出保全新, 如果買二手車,強烈勸喻你買混能車會比較有保障

子爵府

babycam 發表於 19-9-6 08:23
謝謝你,請問你有混能車可有介紹嗎?Thx!

混能車大把款式, 唔知你 budget幾多同埋鍾意咩車款,所以好難畀意見你

子爵府

babycam 發表於 19-10-18 22:57
嗯,好多關於電池問題,謝謝你提醒(emoji)(emoji)

其實廠方提供八年電池保養,我又唔係覺得太大問題, 反而我唔鍾意佢嘅做工粗糙

子爵府

peachpeach99 發表於 20-7-5 01:15
自己係Tesla車主 啲電非常差

可否詳細分享下

子爵府

20150618bb 發表於 20-8-4 15:37
呢個品牌修理要排好長時間,同修理貴到.......................你唔信

願聞其詳, 可否分享下

子爵府

20150618bb 發表於 20-10-20 11:39
修理邊個部份?

請問你係咪車主, 如果係請問可否分享下用家心得

子爵府

20150618bb 發表於 20-10-20 16:49
係車主,但唔係呢個牌子,我再買保險時佢地保險員講有關呢個牌子的野,你出左呢個[T]牌子車?
...

係見到而家價錢非常吸引, 考慮緊會唔會買, 香港買真係好貴, 一河之隔嘅深圳,出一部全新model 3先至25萬有找, 心思思想出返部係大陸玩

子爵府

20150618bb 發表於 20-10-21 17:33
甘.....大陸..................平好多

其實香港買車真係好貴, 尤其是日本車,近年真係貴到痴線, 豐田corolla賣到差唔多20萬, 喺大陸hybrid版十五萬有找, 重要電池終生保養, 香港買本田fit, 要18萬, 大陸買同一部車八萬蚊搞掂, 所以國內對上十年汽車急速增長, 唔單止買車便宜, 最搞笑嘅就係二手價超高, 一部本田fit, 八萬蚊買入, 如果保養狀況非常良好, 使用8年之後,賣出去三萬蚊一樣有人接手, 所以大陸買新車,真係好似黃金敢保值

子爵府

20150618bb 發表於 20-10-21 18:10
[香港買本田fit, 要18萬]現在不能又貴左,大陸有車生產[有自己品牌.]

好忘記大陸嘅税係高過香港, 但係車價竟然便宜過香港, 証明香港食水係幾咁深, 所以喺大陸一定要買新車,因為揸一兩年放出去,只係蝕幾萬蚊, 係香港一定要買二手車,因為新車貴到堅尼地

子爵府

回覆樓主:

時移世易, 依家香港所有tesla電動車都係大陸製造,但係價錢就貴好多

首頁

尾頁

跳至