烹飪搵食

跳至

首頁
34567...14

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我之前做的朱古力包包...大家得閒去睇下

http://www.baby-kingdom.com/?uid ... ewspace-itemid-7160

珊瑚宮

原文章由 amypekkle 於 07-11-18 20:09 發表

月希,
我睇左呀, 你都好有心思, 一次過做幾款不同的包.
係呢, 你係咪每盤包都要焗30分鐘? 有冇試過焗短d時間睇下熟唔熟? 因為我用焗爐有預熱就焗8-10分鐘都得. 上次試過用麵包機, 冇預熱就12-15分鐘d腸仔包都熟.
另 ...

10分鐘就一定唔熟...20分鐘我覺得都唔係好靚...30分鐘就靚仔d囉

朱古力.我係包果d煮食用朱古力架...上面果幾粒都係煮食用朱古力..就咁食都好好味
不過我之前怕佢d朱古力會漏出黎..又唔會喎..一凍左個心重硬硬地.我諗下次可能要加d牛奶煮溶左d朱古力先...再等佢cold番硬少少再包...咁加左牛奶d朱古力就唔會咁硬嘛

珊瑚宮

原文章由 amypekkle 於 07-11-18 02:57 發表
小b兜兜,
係囉, 部機冇事就好lu.
如果我部機壞左就慘lu. 因為我有左小朋友後, 屋企的野好混亂, 電器用品都冇寄保養證明書(新的)或續保(舊的). 如果d野一壞起上來, 維修就好麻煩同貴了.

Decem,
...

今日先睇到你張相..d包包好靚仔丫

珊瑚宮

原文章由 mandyyuen 於 07-11-20 00:58 發表
今日整左個牛奶麵包, 但不太成功, d包唔夠鬆軟, 我想問下會唔會關d鮮奶事呢? 因我次用左高calcium低脂奶呀??-( ?-(

點唔夠鬆軟法

我覺得呢..自己整既包包雖然都幾靚..味道都ok..不過同出面果d比都係差d架...我諗係發酵時間同手勢等問題..重有材料都有關囉

我整左好多多吐士同迷你包仔..都係覺得差d

珊瑚宮

原文章由 cherrylung 於 07-11-23 00:07 發表
Dear All :

最近整咗個朱古力牛奶包包,味道唔錯呢,我係用維他新出嗰款朱古力奶做呢

http://i206.photobucket.com/albums/bb40/ForYahooBlog/ap_20071118120247125.jpg?t=1195747185

http://i94.photobucket.co ...

好靚丫...份量係點架?淨係將牛奶改朱古力奶?

珊瑚宮

好似好好好好味咁喎..

係啦..其實我有個問題..你地點切吐司架?會唔會都切得比較厚?點可以切薄d呢?

珊瑚宮

原文章由 Decem 於 07-11-25 22:02 發表

真係好好味,一個大吐司今朝就食晒.
我係用呢個切吐司.:loveliness:

未見過d咁既野....等我得閒又去搵下先

珊瑚宮

原文章由 cherrylung 於 07-11-26 11:05 發表

Decem :

Thanks!

月希:

我係用牛奶麵包個譜,跟住稍作改動,我係加咗朱古力奶之外,仲加多咗隻蛋

今日好煮意推介: -

昨日整咗味翠(脆)肉瓜雲耳炒蝦仁,呢味餸快靚正呢

翠(脆)肉瓜雲耳炒蝦仁食譜已加入P ...

你整野食真係好叻丫..見到你d圖真係流口水..
不過我好懶..煮極都唔好食:-(

珊瑚宮

原文章由 amypekkle 於 07-11-26 23:03 發表

月希,
有關呢款吐司切割器, 可睇以下呢個topic ~
吐司切割器(click)

其實我都想買個吐司切割器架. 由其是昨天整了一條吐司想送俾人, 明明焗得好靚, 不過切的時候唔生性, 切得唔靚, 即刻扣晒分數啦.
不過我同老公 ...

其實唔買果個野..我都切得ok....我果時特登去買左把麵包刀

我又有野想問丫...我總係覺得麵包機做出黎既包包..個皮都係比較硬咁...點解呢

珊瑚宮

原文章由 amypekkle 於 07-11-28 10:13 發表

我覺得麵包機做出來的麵包皮係比街買的硬dd, 不過都唔算話好硬, ok都可以食埋. 不過我焗包包外皮"燶度"通常都係選"Low"的 (我怕熱氣).
另外, 街買的包包有寫成份的, 都見到會落什麼乳化劑, 麵粉改良劑咁, 所以會比 ...

咁當然唔會硬到唔食得..不過真係同街買果d冇得比囉

珊瑚宮

原文章由 cherrylung 於 07-11-28 14:22 發表

月希:

Thanks!

其實煮野食唔難呢,我有D朋友跟咗我D食譜做,佢哋都整得好好味呢,我介紹你整呢味餸菜先,包你試過一定掂!

欖菜肉鬆四季豆食譜Please Click→http://hk.myblog.yahoo.com/KellyandRuby-mami/article?m ...

你d餸菜整得好靚丫..淨係賣相都好吸引

不過我好揀食架 所以好多時見你地d餸菜好靚,好似好好味都冇跟住整..因為好多材料我都唔食

珊瑚宮

原文章由 Dinosaur 於 07-11-29 13:20 發表
我上星期六終於試過用p11整麵團, 之後再做形啦. 我用左火腿, 芝士, 朱古力粒等做餡, 跟住放返部機度焗, 結果都幾好食, 亞仔仲食得最多, 因佢有份一齊包餡, 食返自己制成品, 食得好滋味:mrgreen: :mrgreen: 不過我放 ...

係丫..所以我都係搵火腿包住d芝士...咁就係芝士心啦..如果淨芝士...最後會唔見晒d芝士架 而且我老公同仔仔都係like火腿芝士多d..咁我都唔搞咁多野囉..只係係d包上面再放d芝士...等個皮都好味d

珊瑚宮

原文章由 amypekkle 於 07-12-2 00:55 發表
噢, 搵左好幾頁才搵番呢個topic.

早幾日蒸左兩舊蕃薯諗住帶返工做早/茶點, 點知唔記得拎, 結果放了在雪櫃坐冷板凳. 其實之前係特登買多少少蕃薯想做吐司, 今晚特登上網搵蕃薯吐司的資料, 見到有個websi ...

咁你整左蕃薯吐司未丫?

其實我到依家都唔係好明d湯種 我理解力有問題...

珊瑚宮

原文章由 amypekkle 於 07-12-3 09:58 發表

整左了. 星期日零晨落料(又忍唔住做左夜鬼), 星期日早上七點出爐. 而家當早餐食緊.
由於星期五晚整了兩份湯種奶油吐司的湯種, 所以條蕃薯吐司都跟了湯種奶油吐司的食譜, 係落少10g牛油, 加多了牛奶, 同埋額 ...

但係我一家都唔係好like牛奶喎..
次次整牛奶包..我老公佢地都話麻麻地
反而改左用水..佢地就係咁食?-(

珊瑚宮

原文章由 jessjesswong 於 07-12-3 18:41 發表
請問有冇人可以 e 萬寧麵包機的說明書給我, 我唔見了. or 淨係做麵包份量果幾頁都得.
[email protected]

我屋企冇sanner....你想要邊個麵包份量?我打上黎比你

珊瑚宮

:-( :-( 我買唔到果個切包器丫...我去citysuper冇丫..
不過我見有果個12x12cm吐司盤....75蚊..如果有蓋既115...唔知買唔買好

珊瑚宮

原文章由 amypekkle 於 07-12-10 01:18 發表

月希,
個切吐司器好似要在樓上蛋糕材料店才有賣的.
有蓋的吐司盤 ~ 有易潔塗層嗎? 我鍾意易潔的, 可以唔使搽油.

我冇時間去樓上蛋糕店丫

個吐司盤..睇唔到有冇易潔塗層..因為係蓋住個蓋又包到實...
但係我都唔知買唔買好..因為我用開預較時間...一早起身有得食..如果用個吐司盤..我咪要一早起身換盤先焗得包包囉..好似好煩咁

珊瑚宮

原文章由 cherrylung 於 07-12-10 02:27 發表
Dear All :

想請問你哋有冇用過麵包機嚟整Pizza底呢?星期五晚我試過用麵包機發好o既麵團做咗個Pizza,雖然夠鬆軟,但係唔明點解條邊焗極都唔轉色o既!? 請問你哋有冇試過呢? Thanks!

其實之後我都有試過焗另一個Pizza,仲 ...

我冇整過pizza丫...
你個pizza好正丫..加左乜料?
等我搵日又整下先

不過我想問..點解個邊唔轉色?我見人地焗pizza果d都唔駛特別搽野係個邊位都會轉色架喎...

珊瑚宮

原文章由 Decem 於 07-12-10 09:31 發表

月希
我就係買咗有蓋果個喇, 可以做到兩款吐司, 果蓋你可以選擇用定唔用 . 不過個模要搽油又真係幾唔方便架.:cry: :cry:
我知而家已有易潔塗層既模賣. 你去d樓上蛋糕材料店找吓啦.
...

我上個weekend返黎hk同仔仔去迪士尼咋..所以都冇時間周圍去..琴日晨早又要返澳門囉:-( 所以只有近近地係citysuper度睇囉...
如果係旺角果頭..會唔會有樓上蛋糕材料店呢?

珊瑚宮

原文章由 Decem 於 07-12-10 10:14 發表

旺角應該有既, 我唔知地址呀! 我買吐司切割器果間是在長沙灣, 睇吓其他媽媽知唔知?
係呢而家迪士尼多唔多(自由行)呀! 22冬至果日大囡學校攪去迪士尼呀! 都唔知去唔去好 ...

嘩...學校去迪士尼咁好?
係好多自由行丫..今年係我第三年去..覺得最差係今年..d員工都冇以前果d咁nice...上年駿駿生日去..有個生日pin..真係個個都同佢講生日快樂...送貼紙比佢..今年都有個生日pin..不過只有幾個員工送貼紙比佢..幾個同佢講生日快樂..其他多數都唔理
排隊方便...前年同上年去都唔覺得有人打尖的..今年就勁多..行埋去前後左右都係國語人...係咁迫係咁迫...好彩我早去..2點前都玩晒d games..之後只係再玩多次同行街買野...如果下下排一小時重要有人打尖真係著火都似

長沙灣遠丫:-( 附近又冇得shopping..好難無啦啦走過去..而且我返黎hk都要帶住仔仔出街...

首頁
34567...14

尾頁

跳至