跳至

首頁
12345...13

尾頁

別墅

Re: 2001年4月BB請進

花花,瑩瑩:
飛拖鞋一D都唔難,都係個句:熟能生巧。當你好似當年我老豆日日飛時(唔係坐飛機!),個種技術簡直出神入化,當年無論我呢係邊度,佢都會百發百中,你想像下情況,就好似周星弛係逃學威龍裡面被粉刷擲一樣!

如果大家想學,記住、記住、記住以下幾點:
*你個囡/囝既行為激到你好甘
*你好言相勸,佢仲要得寸進呎,無論言語或面部表情都非常不肖
*你當時要著住拖鞋,仲要係膠拖,最好係人字拖

-冇錯,係時候你可以一步、一步、一步出腳啦!

:-P :-P :-P

別墅

哎,口罩呢家野,晶晶唔帶就唔帶,你地講個D招數我通通試過,連佢至親既阿婆(係,冇我份!)同崇拜既偶像(9歲既表哥,唔係F4)出動都唔肯,如果佢肯帶口罩,我地明日出發去韓國啦,仲先放假幾日對住佢冇野做?

Jasmami:
我呢排D肩周炎又番發啦,所以想買部按摩椅好耐,呢排見到有幾部新野出米唸住買羅!我呀,廿幾歲好似人地D幾十歲,成日要用冬青膏,撒龍斯,脫苦海呢D野,以前都成日上深圳比人按既,不過而家都冇埋!所以趁呢幾日假我會快快趣買番張既啦!

花花,靖嵐:
我都有2部車(嬰兒車only),不過架士的車都唔係成日用,晶晶都好肯行,亦都唔駛我點抱,我會話:媽媽冇力呀!佢蹲低之後又會自己行,我同阿媽相距成個天水圍公園,都起碼要4個字,佢都係跑下行下唔駛抱個隻。同樣地,架士的車係 = 購物車,逢星期六日出動去超市既必須品!

Happy媽,Pauline.c:
你地係咪唸住8月讀書呢?我一心比晶晶下年2月先讀下學年,但一定要上午班,到3月報時我想讀個間都冇啦!因為個個都想要上午,而且我剩讀下學期間幼稚園要hold住個位比我既嗎,但後來我搵個同事就搞掂,哎,又唔係名校都咁,幾黑暗呀!我大肚時,D同事都已經話如果晶晶想讀St.Catherine或根德圓都冇問題,但一唸到自己住天水圍,就...除非學孟母三遷另計!

別墅

4日冇上黎,好似追金庸咁追你地呀,不過點解呢排咁多小朋友唔舒服既,都係個句啦:千祈,千祈,千祈,保重,保重,保重!

花花,
對唔住!我見到呀花囡件事居然覺得有D搞笑!咩原來平時耐唔耐見D新聞真係會發生既?不過我每次同個囡出街都“金晴火眼”+ 跟尾狗咁,就係怕有事
發生咋!

靖嵐,
咩野你次次D野都咁血腥同恐怖既,不過最仲要係你兩公婆每次都好冷靜同若無其事既,所以靖嵐都比你地訓練到好堅強!

Pauline.c
我已經放棄叫衰囡帶口罩,其實我仍然有帶佢去街,不過都係係番呢面臨,唯有勤D抹手及一番屋企即沖涼咁咋,唔去街D時間好難過既!
由於我做出版社既,所以D同事同D幼稚園呀,小學呀成日聯絡,不過始終要靠人都唔係咁好,我自己都唔係名校出黎,so far so good啦,所以都唔駛咁緊張!有咪當bonus!

Jsmami,
你緊係同老公好少不和既,所以先至咁唔開心!其實自從晶晶出世後,我同老公呢D場面不知幾多次,小朋友一年仲有D不妥既地方,佢會認為我過分大驚少怪,係度鬼殺咁嘈!好啦,到我行開啦,又認為我故意放低,發脾4連個囡都唔理(當然有時我真係專登咁做!)。
你講得好好,“作為媽媽的我怎會不愛兒子?”至緊張都係我地啦,好話唔好聽,你以為Justin撞到衰野都仍然抱住佢,我覺得呢D唔關迷唔迷信,而係係好自然會保護佢,even你自己都好驚唔知點做,呢D咪叫做“母愛”羅!Anyway,Justin無事咪好羅!

別墅

Hi CUTIE_MOMMY:
I brought two strollers for 晶晶 but not the Chicco type, maybe you can ask 花花 for further information as I know she brought two Chicco strollers for 花囡.
On the other hand, is it difficult to buy a stroller that allows your son to lay down? It’s because most of the strollers for children (not baby) without this function.

嵐嵐21,
很高興見你出關啦,BB點呀?同家姐相似嗎?

別墅

昨天同個囡磅下,點解成日停留係30磅既?佢每日都好似靖嵐同花囡咁不停食,3餐奶 + 1餐通粉 + 1餐飯,仲未計餐與餐之間既bread, biscuits, snacks同生果咁!我而家仲要迫住每晚同佢食乳酪或者Jelly,仲之就‘食’程緊密啦!
你地個個都話去沙灘,我都未帶個個囡去呀!原因就係佢老豆都唔係太好游水,反而我同我家姐上年就好多時帶佢去柏景灣度浸水,佢老豆就去踢波!其實呢,SARS會唔會係泳池傳染既?
上次比我阿媽打亂陣腳去唔成韓國後,我6月頭會同晶晶去Singapore5日豪下(訂左Swissotel Stamford呀,有冇comment?),而家唸緊落唔落印尼民丹島,因為個間BanyanTree 真係high都震呀(如圖)!不過仲煩緊晶晶唔肯帶口罩係飛機會唔會好高危?前日我confirm ticket時個世衛海曼又突然話飛機係散播源頭,搞到15/16!
仲有呀!比D意見,唔知好唔好探ex-boyfriend好呢?他是Singaporean來的,以前就耐唔耐去下,唯一唔同既係而家帶住個囡,同肥左20磅!你地個個都冇我咁勁啦,我陀住時重左70磅呀,又提番我D傷心事!

別墅

咩原來我地咁多人有埋同一款‘車’既?晶晶個部都係Hello Kitty,即同靖嵐個款一樣,好在平時可以摺埋!
我有同事試過買有欄同後面有扶把個隻,但佢就話反而唔好,小朋友會跌時就算有欄都會跌,而且那個扶把不是咁好控制!
靖嵐:
好耐冇見,我都想join埋你呀,你的package好嗎?因為黃金海岸時不時都比D discount我地既,等我下次update d 資料上黎先!最好可以group埋一齊去!
花花:
搞唔搞gathering呀?等你整野食益下我地呀!我買左個焗蛋糕電飯煲都剩係用來煮飯,仲未得閒用來焗下蛋糕,都唔知得唔得既!

別墅

我以為我去左上電腦班呀,不過我剩係睇到一堆xyz$%&,仍然睇唔明,原來呢度咁多電腦高手既!
我check過Gold Coast,佢比我地公司係package來的,2日1夜包早餐要$700幾,點計都冇可能好似靖嵐婆婆咁平既啦!不過我而家見康泰都係做 $410咋!
靖嵐:
6月8日我仲未返來呀,今次又見唔到面啦,好失望呀!又冇planning下次去邊度,再約過!
花花:
架車好搶眼,比我見到都買,$199你執到正貨呢,不過架車咁搶,小心比人偷車呀!

別墅

靖嵐,Christ,
我之前見到magazine講$410我又信!不過我剛打去check過,剩房計星期日至五係$490/590(w/breadfast),星期六就$738/938(w/breadfast)

別墅

哎,都唔知點講...
我今年真係流年不利呀,個囡甲狀腺單野都未搞掂,而家就輪到我,我昨日去檢查,發現生左過「子宮肌肉廇」呀,死唔死!有2cm直徑咁大啦,上年明明都冇既,雖然我聽就聽個人地去割,但好老實,我第一次做手術就係生囡,而家又唔係生第二個都要割一刀,是否要全身麻醉?我想睇多個先決定點!
咁你地gathering唔好去咁遠啦,就下我呢個“病患者”啦,I prefer 九龍地鐵沿線可以到!

別墅

日期 : 6月29日(星期日)
時間 : 1:30-3:00pm (1.5 小時)
地點 : 尖沙咀星光行老麥
招牌 : “on-line 4月份生日會”

1. 花花+花佬+花囡
2. Jsmami+Jsdaddy+Justin
3. 嵐嵐21+嵐嵐爸+嵐嵐
4. 靖嵐+靖嵐媽+靖嵐爸
5. 瑩瑩 +瑩佬+ Jackie
6. 聰聰+聰聰媽咪+聰聰爹地
7. christ + 爸爸+卡諾b
8. pauline.c + 凱喬爸+凱喬+仔仔
9. fannie + 爸爸 + 晶晶囡

別墅

花花,
有甚麼可以驅走衰運?我今年真係犯太歲呢,但我媽新年時明明有幫我去化既!

靖嵐,瑩瑩:
我家姐佢suggest我大概2個月後去睇下個瘤既生長速度有幾快,先決定幾時做!又係個句,唔生都生左啦都冇辦法,不過夜闌人靜時,都會幾傷,會想下自己唔係度時,個囡會點!(但我冇唸個老公會點!)

pauline.c:
我星期三出發啦,會去民丹島及新加坡,都係一家三口自遊行個隻,剛好佢廢除疫區話會大事興祝兼大減價,睇下有咩下星期返來報料啦!

別墅

Hi,各位好呀,我返來啦,一返到公司個位就立刻入黎追番你地呢幾日既野,同你地傾計,簡直成為我工作既一部份,仲要係最大份個隻!
又等我講下呢幾日既旅程:晶晶比起2月去日本時百厭左好鬼多,太有主見啦!佔左7成時間係唔受控制,最定定個時就係食野時,咁佢呢一樣從來唔會令我失禮,「只要有得食,即刻做乖豬」,每次同佢去親第到玩,佢都即刻唔駛點食奶,平時7點幾要食1支奶,但個幾日可以睡到成9點等我地梳洗完成10點先食早餐個隻!
話時話,我覺得晶晶適應力都好強,上次坐成5個鐘機佢都冇話特別點,當然要比野零食同D玩具引下佢,上次佢起與落時都會識話耳仔痛,今次仲冇咁既情況,不過反而有樣搞笑野:還有10分鐘機師咪會叫cabin crew坐低準備降落,佢老豆仲話今晚要同佢痾臭臭(因佢當日冇去),點知就係呢個時間,晶晶就話要去,仲要即刻去,於是我就駛左佢老豆抱佢去啦,由於個陣時應該係扣哂安全帶坐低哂,空姐一見佢起身即刻叫佢坐番低,不過後來見到有個細佬知道佢忍唔到就比佢去!點知到架機降落左,D人起身拿行李時,佢地仲未出來,我都打定輸數等其他客行哂先,真係等 D人開始行時佢地就出黎啦,個晶晶見到我仲大大聲向住我講:媽媽,好臭,我好臭!

別墅

冇見你地幾日,發現大家都好有心機教D仔囡:好似花花會整字卡,靖嵐又會畫日記,Kanax會教聰聰數到40、50,Jsmami同瑩瑩亦好努力同仔囡搵學校,Cutiemommy teach her son to toilet successfully, Pauline c. & Christ你地都好有心機去教D仔囡學野同think about their future。我呢,係呢方面都幾老子下 - 即「無為而治」,我當然想佢讀得書,但我就冇你地咁systematic同心機去教佢,睇見你地可以咁付出,我開始有D汗顏,連佢讀幼兒班都係我D同事幫我班番黎,哎!我同我老公一有時間都剩係掛住去邊度旅行,總之有3日去3日,有7日去7日,反而晶晶D學習情況我地都冇去旅行咁好planning呀!

Jsmami:
「乜格飛機唔係會係天空兜圈兜到你用完廁所先降落嫁咩?」當然唔會啦!如果係我仲唔即刻變左成機人既「人民公敵」?不過晶晶臨落機都要整一舊比人都幾搞野!

Pauline C.:
正如我之前話齋,晶晶而家根本不受控制,所以係旅程時都幾頑皮,睇佢多過睇其他,試過係商場係咁跑直衝去人地店舖塊玻璃度,成個額頭即紅。過去得旅行都開心既,佢係食、痾同睡都no problem,完全適應到,因為好多小朋友就係係呢D basic野搞唔掂而令到大人好煩。另外我見到你好似想去日本,若果你自己去睇下我有甚麼料可以報!

靖嵐:
ex-bf冇見啦,費事佢對住我話:「哎!好彩飛得快!」
我同其他媽咪有 D不同意見:若果靖嵐係資優既,點解唔好好培育佢呢?當然,壓力緊有,但就算一個普通資質既都有壓力啦!anyway,而家都只不過係一個beginning,可以慢慢再plan,最重要係你地兩公婆都要有同一個想法!

瑩瑩:
我個度會過2個月度去睇過醫生再睇,因為要等一段時間來compare下生長速度有幾快!反而晶晶就會去睇先,佢先至係我既擔心呀!

別墅

好似有一排冇上黎講,一來懶打字,二來忙於書展preparation,今年書展會延後至7月28至8月3日,你地會去逛嗎?

我下星期會再同晶晶去睇醫生,今次去威爾斯,其實我都睇過好幾個,但仍然未決定幾時做同係邊樹做,唔知有冇地方可以我地兩母女一齊去割既呢?起碼隔離床有個伴呀!(我老公話我痴線!!)

hohan:25/04/01,九龍法國醫院
fannie:11/04/01,浸會醫院,足月開刀生

別墅

哎呀!咩你地咁善忘,早於一歲生日party時我同pauline c.及另一位sman媽咪三個係同年同月同日生既,不過pauline c.好似係早上生,我係夜晚開刀既!

別墅

各位:
排左半年有多,終於今早去左威爾斯專科睇,真係由上年12月輪到而家,其實上星期已經同佢去左屯門醫院睇,不過呢個輪左半年唔睇又唔甘心,加上家姐話講設備始終威爾斯好D。阿囡今日好乖,冇喊,醫生叫佢look up,佢就look up(因為要睇佢下巴),叫佢open your mouth and show me your tongue,佢都照做,故此個醫生都會好心機d同佢睇,大致都係話非做手術不可,但如果佢唔發炎亦都唔會有特別事!

查實原因係佢甲狀腺生得唔好,呢d係天生既,做時要全身麻醉,割時連下巴一d骨都要切除,因為係相連既,醫生話手術都要做粒幾兩粒鐘,我好驚呀!你地有冇人聽個做完全身麻醉之後會蠢d,我有個姪仔就係咁,我自己生完都係呀!晶晶而家好好記性,我怕佢之後會變到蠢豬唷!

花花,sheryl:
其他出版社有幾多折就唔知,但係書展擺得既就實有折,我通常會係度訂雜誌,如Elle、Amy、媽媽寶寶咁,平d而且好多贈品送,一d過期既旅遊雜誌亦都係唔錯既選擇,例如中國旅遊,Taipei Walker等,至於兒童圖書我自己做個行厭個行,所以反而唔會好留意,冇辦法啦,我日日對住呀!不過書展今年會有人流控制,張飛分時段入場,再唔可以好似以前咁行一日!

如果你地有興趣書展各樣內容,有料時我會同你地share,好嗎?

別墅

哎呀!比瑩瑩剔爆我係邊度做我好危險既!因我係公司上網既,一過唔該比公司其他人睇到就唔好啦,你地可以私底下call我,Jsmami收到嗎!麻煩瑩瑩及有關人士delete個公司名好嗎?

其實生仔係咪真係好痛?我唔知,因為我係約好哂時間施施然由阿媽同阿哥(係呀,居然唔係老公!)陪住,冇陣痛因為我預產係16號,11號係醫生得個時得閒,到夠鐘開刀時我身邊有好多人:我阿媽,阿哥,家姐,老公,奶奶同好朋友,所以我唔係好驚!而且由於做手術唔淮帶contact lens,我根本好多野都睇唔清,矇查查咁!最搞野係我個醫生居然遲到左半個鐘,於是個姑娘咪放音樂比我係手術房等,到個醫生走入黎時我就立刻同佢講:好肚餓呀!佢話:一陣你唔識肚餓既啦!我話:係咪真係唔可以自己生呀?(而家先問!)佢話:咩自己生呀,開刀啦!如是者到我吸氣就眼前一黑...

我想問:我冇帶阿囡去2歲檢查,個日咪去醫院既,同佢度高佢有100cm及15.5磅,合比例嗎?

別墅

係15.5kg先真,不過真係有100cm呀,係咪佢甲狀腺有problem影響到佢呢?睇下今個星期六有時間帶佢去健康院check下好!

Jsmami,
見到你話7月5日飛,去邊度呀,講黎8下!

別墅

delete

別墅

花花,hohan:
我印象中好似唔準,不過其實我係唔知幾時有左至真,完全係accident!

靖嵐:
係好耐好耐之前,我同我家姐曾經入過靖嵐個網,你post左當時佢插喉同係個箱D相,我仲記得我地話你地好利害,因為覺得你好堅強!到而家一直同你keep住contact,更加覺得你同靖嵐了不起!

各位媽咪:
一直以黎多謝你地對我同囡囡既問候,thank you very much!我會同囡囡勇敢面對既!thanks again!

首頁
12345...13

尾頁

跳至