婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

原文章由 goat 於 08-10-20 19:30 發表
姑仔食煙、講粗口話你, 佢唔啱, 但亦道左歉(even唔係真心, 但要當住咁多人面前講, 唔係易事)。
但係, 樓主又有冇諗過自己都要道歉呢? (如果樓主完全覺得自己冇錯、唔需要道歉, 咁我冇野好講) ...

goat,

唔通我錯在話佢要"衛生d"咩? 道歉d咩先?

伯爵府

原文章由 acpurples 於 08-10-20 19:54 發表
我都好少會回應,但係真係諗唔明,樓主咁鍚bb,bb肺又唔係咁好,概然一開始都係打算係99屋企暫住,點解要將bb放係一個冇窗嘅房? 點解唔為bb好而暫且同bb同房? 相信樓主言談間,個人要求都應該一定唔會自己都係瞓係間冇窗嘅房。

...

acpurples,

因為我都唔想嫁, 有左BB之後, 老公唔俾我搬, 而我房又無位, 又要俾工人湊, 唆...........

伯爵府

原文章由 Ginsa1008 於 08-10-20 18:01 發表
anyway...點都已經係一家人啦...唔俾佢上你屋企同一定要叫你呀嫂呢2樣都幾咄咄逼人...俾我係你姑仔..我一定企硬同你撐到底...~

Ginsa1008,

屋企係私人地方既, 我有權俾哪些人上來, 係公眾地方我唔理.:;pppp:
阿嫂佢唔叫都無所謂, 不過, 佢叫我個名字, 我就唔會應law.

[ 本文章最後由 leopak 於 08-10-21 01:11 編輯 ]

伯爵府

原文章由 a子 於 08-10-21 01:03 發表

我唔係講你, 你唔好誤會, 我講緊我阿哥個老婆, 唉, 起碼如果你係咁, 你老公都會炳你, 你知唔知我阿哥有咩反應? 講出黎都羞家...
都係唔講, 又講番d唔開心野... ...

a子,

喎, 嚇死我.

伯爵府

原文章由 ABBC 於 08-10-21 12:53 發表
個表弟細過你就唔可以叫你個名架喇?真係怪~我老公佢果o的姨甥呀..姪仔呀...果o的都係叫我做姐姐..我覺得咁樣好好喎~~我唔覺得佢地係唔尊重我囉~尊唔尊重一個人係睇果個人平時既行為~而唔係一句尊稱囉~~如果佢個心入 ...

ABBC,

我都想佢叫我做姐姐呀, 好難嫁. 因為佢以前層經講過話我細過佢 (未發生呢件事之前), 所以佢話點可能叫個靚妹做阿嫂喎.

PS. 我細佢幾個月咋, 如果我細佢成十年, 都唔知佢條氣順唔順.

伯爵府

原文章由 kary512 於 08-10-21 21:38 發表
我覺得大家都唔使同樓主講咁多~~佢係一個幾麻煩既人..成日都要人尊重佢~但係又唔見得佢識尊重人囉~~呢d係人最恐怖!!

kary512,

其實我真係幾麻煩嫁, 不過, 我姑仔已經講明, 佢老豆同老媽子(即係我老爺, 奶奶) 佢都係用粗口罵佢地喎, 所以駛乜放我在眼內. 我老爺仲慘, 佢已經之前因為用粗口罵老爺, 老爺已經怕左佢無同我姑仔來往成年啦.

事後, 奶奶同我講, 佢真係教唔掂呢個女, 叫我忍下佢. 我話你地可以忍佢, 因為佢係你個女, 而我因咩事, 要就佢呢, 唔通我要接受聽佢d粗口呀. 先叫尊重佢呀.

咁都叫恐佈, 我無話可說.

伯爵府

原文章由 小肥猪 於 08-10-21 17:07 發表
其實真係無謂在乎個稱呼ga, 我外甥女到依家都係叫我老公xx哥哥, 因為慣咗, 改唔到口, 我同老公都無所謂, 後生d tim.

一家人都係要你氹下我, 我氹下你, 琴晚我姑仔先吃完飯成袋提子隊俾我洗, 當佢係自已細佬妹lor, ...

小肥豬,

你都好呀, 你外甥女叫你老公叫XX哥哥, 我只係聽過我姑仔"有事相求"個事, 咪叫阿哥阿嫂law, 無事, 叫我同老公中文全名XXX咋. 唆........

[ 本文章最後由 leopak 於 08-10-22 14:38 編輯 ]

伯爵府

原文章由 KiuShaBB 於 08-10-22 14:49 發表
leopak,

某程度上我好明白你的感受, 上來這裏可以呻吓, 唔駛屈住, 有人認同已經好好. 唔會每一個人都讚成你的做法, 因為佢地並唔係你, 好多細節外人唔會知, 就算在現場都可以有唔同反應. 以你的事來講, 我個人就覺 ...

KiuShaBB,

我都係咁唸.

伯爵府

原文章由 KC9 於 08-10-22 15:40 發表
唉...我家在個仲勁..
一碗湯一家幾口用湯匙就咁飲!
奶奶同姑仔.... 仲加個男朋友, 真係3個可以share 一碗湯一齊塞隻湯匙入去 ooo 睇到我想嘔

一碗湯一齊飲, 咩病都一齊
飲既時候仲發出好多 ...

KC9,

其實呢, 我仲勁, 試過, 一罐汽水(奶奶, 姑仔, 加我老公)每人飲dd, 係同一罐, 對個口落罐"豬", 個隻, 你話我點頂.

佢仲share埋俾我, 我真係多謝晒啦.

我已經私底下同老公講你已經大個, 唔係2, 3歲個時兩兄妹麻, 邊有可能咁大個仲咁嫁, 我唸福建人先係咁.

我同老公講你咪駛至意BB大個, 再分埋俾佢飲呀, 唔通我阿B要飲第5手既野咩? mouth:

伯爵府

原文章由 mkt 於 08-11-9 11:21 發表
如果我係樓主個姑仔,喺自己屋企飲碗湯夾件湯渣食,都無啦啦畀你鬧一獲,我都火大。就算你覺得咁樣唔衛生,都可以好聲好氣講丫,下次咁就下你,攞對新筷子出來冋囉,唔洗一開口就咁態度啩。

不過可能樓主同姑仔一早已經積怨甚深,所 ...

可能啦, 之前都有積怨, 而今次都唔係第1次, 因為我之前都有話過佢, 不過, 以前佢即刻, 再拿公快用, 今次佢既反應就激d.....................

首頁

尾頁

跳至