跳至

首頁

尾頁

洋房

Re: 有無2004年10月媽咪?

加埋我呀, 我上個星期照ultrasound, bb 已經有11mm大,亦照到有心跳啦!我之前有少少見紅, 都好擔心,依家總算安落晒.

不過,醫生話我個腎唔係幾好,有 d 擔心....

姓名 ======= 預產期(第几胎)
1) mon-mon-----1/10 (第一胎)
2) goofy---------4/10( 第一胎)
3) caba-----------5/10
4) 利太~ ----------- 6/10 (第一胎)
5) martha--------8/10 (第一胎)
6) cwmay1-------9/10(第一胎)
7) BB_Ahmond---14/10(第一胎)
8) chilli------------22/10(第一胎)
9) ciz-------------23/10 (第二胎)
10) ysandy---------25/10 (第一胎)
11) ireneMaMa
12) wanman
13) Mikey--------17/10
14) jennifer222----1/10 - 8/10 (醫生無講邊日) (第一胎)
第一胎, 心情又緊張又開心 :-D

洋房

yssandy, 我都係呀, 每日除左返工就係瞓覺, 都無時間溫書, 我就黎要 test 啦, 但係一d精神都無...連家務都無做,間屋好亂, 我已經請個鐘點做家務, 星期六會到, 希望到時好d啦.

洋房

Caba, Ysandy, 你地係咪都係住將軍澳架? 我住坑口架!
另外, 我想問健康院同醫院有甚麼不同?

洋房

ysandy,我打算係法國醫院生, 因為個醫生係朋友介紹, 話好好 wor, 仲未決定去唔去醫院排.

我上個星期睇左一次醫生, 已經照左一次 ultra sound, 見到 bb 有 1.1cm 大啦.

洋房

cwmay1, 你唔好自己嚇自己啦, 或者無事呢 ? 你千祈唔好咁緊張呀.

caba, 多謝你覆我, 我仲未決定去唔去排政府隊...

bb_ahmond, 我個醫生 quote 價係六千, 另外 package 係萬二至萬四, 兒科醫生價錢另計.

各位媽咪, 我睇到其他媽咪話去照唐氏, 你地話照唔照好呢 ?

洋房

雖然我都係第一胎, 但係我覺得壓力同bb成長好有關係, 因為我之前有同事好忙, 結果兩個早產, 一個小產, 大家不如抽多 d 時間做 d 平時鍾意做的事, 如插花, 聽歌, 睇書等, 可能會好 d.

希望所有媽媽同bb都身體健康啦 !

另外, 我上次睇醫生, 醫生叫我唔好食低溫食物如芝士, 乳酪等(奶類除外)(因為低溫食物容易有李思特菌, 會引致小產架!) 和有基因改造的食物, 如果你地都有興趣, 可以到以下網址睇下:
http://www.greenpeace.org.hk/truefood/categories.html

洋房

jennifer.c, 咁快已經照到 bb 的手同腳 ?

首頁

尾頁

跳至