單親天地

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 ms0665 於 09-5-28 18:04 發表

好開心呀...尋日社工幫我問已經派到屋啦...仲係新屋邨(入咗伙唔夠一年)
地點雖然唔算太理想,(唔近阿仔返學)不過已經好好啦,我地2個人比間2/3人單位我,當然唔會好大(尤其依家新起果d),但相信好企理,因為新吖嘛...
我 ...

ms0665,
恭喜你呀!
真係又羨慕又"鄧"你開心!!
可唔可以講係邊區?
有無諗住間房呢?
唔近你仔仔返學? 咁係咪好遠呀?
唔好意思, 好似好8咁.... ^^"

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 ms0665 於 09-5-28 21:48 發表
唔好咁講,我呢幾日都好開心四圍搵家人朋友分享我既喜悅
係大x既新屋邨,阿仔返學如果學校肯開架校車來到呢邊就好啦,都要聽日先問到,唔得既話同阿仔坐2程van仔都ok,點都快過依家個幾鐘先返到學
間屋都可以間到房所以都 ...

多謝分享呀!!
有時面對太多嘅負能量, 都希望可以接收番一d正能量!

要轉二程車真係好麻煩, 車錢又貴.
希望校車可到喇.
如果經濟許可, 我諗我都會好好咁整靚間屋, 始終係自己屋呀嘛.
收左匙之後, 再同大家分享一下呀!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 PTA 於 09-6-11 13:30 發表
我地下個星期終於可以去見房署啦......^^

恭喜你呀!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 ms0665 於 09-6-24 21:30 發表
PTA..想問你有好消息未呀..?

我已經入咗伙一星期啦...我無間房呀,因為想間屋空間感大d,又可以快d入伙所以唔間low
間屋大部份野都係朋友/家人提供,有一d野係當日離開c6時已經帶走,依家有用
地板我係砵蘭街找地板舖買 ...

睇左你d相, 好舒服企理呀!
但係點解無窗簾? 我好鍾意研究人地d窗簾架..

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 PTA 於 09-6-25 09:54 發表
我仲未有呀......
上星期見左房署啦,而家仲等消息
希望可以有你咁快啦 ~~

或者房署封信而家就係你信箱, 快架喇!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 PTA 於 09-6-25 14:59 發表
上次收到 面見信o個時,封信係開左ga......
好怕會比人拎左去 =.=

唉......唔知邊個好心過頭

咁你不如主動打話去房署問喇!
可能佢真係有寄信比你, 但係寄失左.
好似我咁, 申請法援, 寄晒文件, 等左二個月唔見回覆, 打電話去問, 原來有寄信比我約見, 但我收唔到, 咁梗係無去喇! 佢地見我無去, 就close左個file.....激死!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 PTA 於 09-6-25 16:27 發表
下............咁都得呀.....
有冇得再申請過???

有, 好在個度d職員都好好, 叫我再去拎表格, 但係所有文件要再提供一次, 無計喇!

你快d打電話去房署問喇!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 PTA 於 09-6-25 16:59 發表
好^^

打左未呀?

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 eric5354 於 09-6-25 21:32 發表

社工話我無收入, 做唔到體恤安置.

如果6個月後出左破產令,...同埋申請到綜援, 或者有機會.

請問我想先自己排隊先.

6個月後有體恤安置,才跟安置呢.

會唔會duplicate左呢?

請教下. ...

係咪而家多人申請破產, 所以要6個月咁耐?
我都係等左2個月就收到破產令.

至於體恤安置, sorry~ 我未試過, 答唔到...
其他媽咪應該會解答到, 你等佢地覆你.

ms0665,
唔知你知唔知呢?

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 eric5354 於 09-6-25 22:32 發表

我都你聽破產HOTLINE職員說:
1. 申請排期破產-2個月
2 法庭批出破產,要跟破產主任交文件,証據.
-前後十次左右 - 2個月至3個月
3 最後, 批出正式破產令, 開始破產-1個月

前後半年, 不是吗, 請代更正.

另外, ...

我都你聽破產HOTLINE職員說:(既然你搵律師攪, 點解唔問佢, 係你未比晒錢之前, 你有咩想問要問, 因為比晒錢佢就唔理你架喇.)
1. 申請排期破產-2個月 (我8月頭交晒文件, 跟住宣誓, 8月中收到法庭信話排左9月12日.)
2 法庭批出破產,要跟破產主任交文件,証據.
-前後十次左右 - 2個月至3個月. (法庭批出當日, 就打電話約法庭指定嘅律師交表格同文件, 我就係約左第二日, 去中環一間律師樓, (我諗係政府外判掛.) 你填表有唔明可以問佢, 佢只係負責收文件, 唔使緊張. 我只係去過一次就ok, 可能我比較簡單掛, 我只係幾拾萬^^", 無你條數咁勁呢.)
3 最後, 批出正式破產令, 開始破產-1個月
前後半年, 不是吗, 請代更正. (我10月中就收到正式破產令. 但係, 新聞都有講而家多左人, 所以會耐d.)

另外, 請教下, 我已經在律師樓寫出大部份支出與收入. (我都係比到一d, 比唔到一d, 其實問題不大, 你比到幾多得幾多.)

但我以前,沒有keep單, 大部份都沒有收據,
破產主任會否不比我破產呢?? (係我答你第二項, 法庭已經批左破產, 批左先至會叫你去交文件, 所以應該唔會有問題.)

請教下你當時點與破產官核對文件呢, (你收到"法庭排期日子"個封信嘅同時, 會有一份表格, 個份表格有說明你要提供咩文件, 如果唔明, 或交唔齊可以到時至問, 因為佢會同你一齊睇, 一齊對. 我上去個時都好緊張, 但係原來佢好好人.)
聽聞佢地要好多資料. 點比呢. (文件都係證明你所有支出:租單/水/電/煤/女女仔仔嘅書簿費付款收據. 你填有咩支出就交咩單據. 如果有d無keep, 話比佢知, 無問題架.)

你有無通知你d債主你已申請呀?

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 eric5354 於 09-6-26 01:34 發表

多謝你答得詳細, 我少了一些擔心了.

唔係詳細, 係長氣就真.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 eric5354 於 09-6-26 01:33 發表
你有無通知你d債主你已申請呀?

我無同債主講呀,
因暫時只有按金4000証明,
是否應立即通知債主,

同埋要比什麼資料佢呢??

通知債主係等佢唔使再追你數.
d文件係律師樓提供, 你再上去個時可以問埋.

只要律師一開始幫你正式申請, 債主就唔可以再追數, 咁你可以早d安心. (大耳窿除外. )

但係, 你要注意, 銀行一知道你申請, 就會凍結你個戶口, 你要好好打算. (唔一定要你通知銀行, 只要律師同你正式申請, 佢地就會知道.)

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 PTA 於 09-6-26 20:33 發表
個社工叫我等....唔幫我問 >

咁衰架!
好嘅社工真係可遇不可求.

但係你有無打去房署, 睇下會唔會寄失?

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 eric5354 於 09-6-26 21:10 發表

我D户口一早被凍結了。

咁你申請綜援個戶口呢?
我律師話而家d銀行係互通, 即使你無欠A銀行錢, 但係A銀行都有可能會凍結你個戶口. (係有可能, 唔係一定)
仲有, 你申請破產要將所有戶口資料比晒破產署, 到批左, 佢就會將你所有戶口取消, 你真係要問下律師, 如果唔係到時拎唔到錢, 我擔心你會好徬徨.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 eric5354 於 09-6-27 22:26 發表

我中銀個戶口暫時無事。

要問問律帥點做。︿︿

一切會係法庭收到正式申請及批出之後發生, 你真係要問清楚.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 PTA 於 09-8-3 09:58 發表
我9/8 搬啦~~~~

恭喜你~~

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 2CMom 於 09-8-11 22:51 發表
我個社工應承照幫我做體裇安置,睇吓佢點囉,依家我有個安安樂樂o既"竇"又平租,社署份租金津貼又cover到,所以我都唔太急.

啱呀!
你遇到個咁好嘅婆婆,
租金啱啱好係津貼個數目,
咁同你上樓一樣啫.
體恤安置都未必有而家呢度咁好喇,
真係唔使急,
放鬆心情, 唔好再諗咁多.

首頁

尾頁

跳至