母乳餵哺

跳至

首頁
23456...55

尾頁

大宅

Carman,
哈哈, 我比你笑史我~~ 搵bear bear來試~~

linglaulau,
我個仔2個幾星期大已經係全泵b, 所以好早已經唔肯埋身食, 係清晨5am果陣佢仲訓到慒成成先至肯啜我咋! 整到黑蚊蚊唔知得唔得呢? 等我今晚用大毛巾試下先~~~

大宅

尋晚最終都試唔到, 因為亞仔訓咗, 唯有比佢邊訓邊食樽, 怕格硬來整醒咗佢發蚊爭, 我就成晚都冇得訓lu~~~

大宅

你會唔會忙咗所以跌奶? 我上個星期忙到史都試過跌, 不過過咗個weekend再加上今個week冇咁忙又升返~~ 所以放鬆心情啦, 會好d架~~ 加油!!

原文章由 Elsamouse 於 08-3-11 16:45 發表
hi
我都係奶媽,返左工幾日啦,第一日11:00 & 3:00共泵2次,2支都泵滿哂,有480ml帶番屋企,但今日就跌啦,11:00泵得150ml, 下午3:00再泵210ml.
點解奶量趺得咁快
你地係埋都係咁 ...

大宅

Carman1112

奶量好返d未呀??

KongSiuBB

我之前又係頂唔順無時無刻喊食(太攰), 所以轉咗做全泵, 咁亞仔一次過食多d, 每餐就可以隔得耐d, 橫店返工遲早都要做全泵b, 定咗個schedule泵奶咁奶量就唔會跌 (我就6am, 11am, 1:30pm, 4:30pm, 9pm, 同埋泵完又可以叫屋企人幫你餵, 你就可以抖下~~ 不過我會建議就算轉做全泵, 一有時間都要埋餵身餵, 因為bb食得多奶樽就唔肯埋身架啦... 好似我個b咁, 日頭一定唔肯埋身, 我都覺得有d可惜...

大宅

你咁講我就明啦(一層層~~)

而家係屋企都會泵少d, 通常最多11oz就收手, 有時跌奶就5.5-7oz都會... 我諗我老公直情想我泵少一次, 因為佢話我泵得太密... 其實都明o既, 為咗泵奶, 好似真係少咗時間同老公&亞仔相處咁... 但現時真係泵遲d都谷到抽根, 仲要成日塞! 我左邊塞咗一條塞到上格甩底幾日都未通返, 舉高手都會痛!

原文章由 Annamom 於 08-3-12 13:27 發表

应该人人不同的.一开始泵个D奶比较透明,之后慢慢变奶白色.透明个D就是前奶.
一枝雪奶就好容易分出来.最上层是脂肪(好白色,会粘着樽),中层是奶,最底个的就是前乳(透明的).所以你看看你个枝奶有几多透明奶就知道大概 ...

大宅

我啱啱先知九菜收奶, 食嘢真係要小心d~~

啱啱諗起, 人地話黑荳漿仲催奶過荳漿, 咁通草加黑荳漿會唔會仲谷得勁d!?

Annamom,
我塞到上格甩底到今日都未通返呀!! 真係好痛~~

大宅

哈哈!! 飽晒...笑史我~~!! 我老公成日都話要埋身食, 不過我會一腳伸開佢~~ 唔通真係要"蟻"返佢幫我通返? 哈哈~~

CARMAN,
我朝朝都食白方包, 食完好谷架... 另外有一日因為肚all所以成日只食白粥+方包, 食得咁清都好谷, 所以我諗呢兩樣食物都可以催奶, 不防試試~~~

原文章由 Elsamouse 於 08-3-13 14:37 發表
我上兩星期試過半夜塞左痛醒,熱fu唔得,按摩唔得,自己一個人係廳喊,老公醒左幫我按摩熱fu又係唔得,搞左大半個鐘,好驚,好痛...
卒之係靠老公幫手啜,你地試下,一定得,前提係老公要抵得諗,真係要肯飲至得,佢飲完後,我就 ...

大宅

記住係白方包呀~! 我試過麥包係唔谷架!

大宅

我諗我塞係因為俾亞仔啜得少(一日埋身一餐only), 因為俾bb直接啜, 比起用泵或用手擠, d奶會出得平均d, 其次係因為有時做嘢忙遲咗泵同埋放工返去食埋飯沖埋涼谷到"行"晒先泵, 所以就塞lor~

乳線炎touch wood未試過, 我一發現有塞就會忍痛勁卒勁"full"佢, 我諗咁樣就可以避免~

原文章由 KongSiuBB 於 08-3-13 19:00 發表
haha...原來老公可以咁幫得"口"!

我想問在職奶媽係咪好容易乳腺塞或有乳腺炎?
點解你們已經定時泵, 又清, 又有埋身餵, 都會成日塞? 更要増奶..

仲有, 為左儲奶或追奶泵多左, 兩邊 ...

大宅

oh... 可能黑荳同通草起唔到化學作用~~
我唔知麥包係咪對其他人都係一樣呀~ 不過我食完真係會冇咁多奶~

原文章由 hkpackage 於 08-3-13 23:30 發表
我尋晚試過通草加黑荳漿,唔會特別谷...

好驚,食麥包會唔谷,我仲意為健康D成日食...

大宅

哈哈! 濁親tim呀, 勁呀!!! 睇來你囡囡就快介夜奶la wor~

原文章由 Carman1112 於 08-3-14 14:53 發表
自從我前日同奶奶講少0左奶, 佢前晚即刻煲通草梳籮魚湯, 琴晚又有番茄potato魚湯, 飲完又多返奶。

琴晚個囡又無起身食夜奶, 半夜12點幾餵完, 到今朝6點我又痛醒0左, 個胸變到好似石頭咁, 囡囡係7:15起身食 ...

大宅

係呀~ 囡囡要食咪餵lor, 其實大家側身訓係度餵都唔會好辛苦, 餵水又要拎個樽斟水, 又要試水溫 ,又要抱住餵, 仲煩~~ 同埋人奶b都唔建議餵水啦~~

提外話, 你同我亞b差唔多大, 你果個呢排埋身食有冇隻手勁"發", 又咬住係咁fing個頭, 有時仲一牶打過來?

大宅

我個仔已經可以將成隻手"質"入個口啦! 仲食到"tap tap" 聲~~

講開bb痴邊個, 我尋晚差d比我個仔嚇史! 尋晚我餵完7pm果餐之後, 佢就一直係咁喊, 喊到面又黑, 聲又吵, 咩都做齊(eg: 晒bb oil卒肚仔)都唔收聲, 我好驚佢有咩唔舒服, 因為佢平時係好少喊架麻! 大概喊咗15min, 我就急call我亞媽幫手, 10min後我亞媽到, 抱一抱佢就開始冷靜d, 隔咗一陣佢仲笑埋tim, 不過仲係氣速速咁... 真係比佢激史, 不過好彩冇事~~

唔通bb真係掛住婆婆!? (我亞媽平日幫我湊日頭, 夜晚我自己湊返)

原文章由 Carman1112 於 08-3-14 23:45 發表
哈哈~~ 我個囡成日打我同抓我0架! 不過呢排佢又興將隻手擺埋咀邊, 我估佢係想食人奶時都啜手指, 不過就塞唔入去, 所以只可以放係咀邊.

至於佢個頭就好少勁 fing, 除非佢發脾氣, 多數係著得太多衫熱得滯或者有氣頂住 ...

大宅

係呀! 星期一至五都係我亞媽湊日頭, 放工係我亞媽屋企食完飯就帶亞b返我屋企湊, 第二朝又帶過去, 星期六同日就自己湊晒~ 其少少攰啦, 又要湊佢, 又要洗奶樽(係公司用o來泵奶果d), 又要泵奶, 沖涼... 好快就一日! 幸好, 我亞b都算好易話為果d, 唔係好樓抱, 反而最鍾意坐搖搖椅... 夜晚10pm餐奶通常都係訓住食, 食完到5am先再醒要食, 食完又訓, 到7am就會醒晒, 朝朝對住你o卡o卡聲笑好搞嘢, 但都唔會樓抱, 只係大叫要搵人傾計~~

其實自己湊除咗攰仲冇咗好多私人時間, 但都係果句"值得o既", 我真係唔想錯失太多佢成長o既片段! 咪辛苦幾年lor, 而家有得攬下錫下真係要好好珍惜, d細路又會痴你幾耐丫... 講到呢度又眼淺啦...

原文章由 subb 於 08-3-17 15:55 發表

係呢 ! 你放左工即回去湊回自己家, 早上湊回你媽家架 ???
咁樣是否好tried呀 !晚上回到家會否什麼都做唔到 ??
bb會否早上咁早未起身又要抱她出街會"樓"架 ?

我現在星期一至四媽媽湊, 星期五先自己湊
有d想晚上都 ...

大宅

Heee…. 我哋D BB都好似, 我個仔又係成日左手同右手玩, 又成日望住對手開下合下咁好搞笑~~ 佢有時都叫到好high架, 又腳吔吔, 同埋佢都鍾意拎住個奶咀個咀然後啜個硬膠位, 啜啜下自己就係度笑, 以為自己好叻咁款~~ 哈哈, 我哋睇見佢d趣怪嘢都會好開心, 幾辛苦都抵~~~

我個仔樓計果晚我同我老公乜都做齊啦…過手啦, 抱高高啦, 卒肚仔啦, 探熱啦,除衫啦, 沬身啦, … 但佢都係喊到拆天+尖叫, 又喊到面色都黑埋, 嚇史我! 但我亞媽一到, 抱咗佢一陣已經冷靜返, 唔駛一陣仲笑tim! 或者佢認住抱佢個姿勢掛~~

Subb,
其實都唔怕囡囡早起o既, 因為bb一定會返訓, 同埋如果bb真係眼訓, o係bb車”凳凳”下都好易會訓返著, 你要諗o既反而係你頂唔頂得訓日日咁早起身, 尤其你份工會唔會好忙好辛苦~~

大宅

不過你地兩個都係靚女, 我果個就靚仔(hee.. 唔知醜~~)

btw, 我邊有五日工咁好, 長短週咋, 老公都係, 所以星期六我哋"卡拉"一人湊一個上午~~

大宅

Subb,
Heee... 可能女仔小器D(講笑咋~~) 我個仔如果訓咗, 我搞醒佢佢都只係會伸個勁長o既懶腰, 之後好快又訓返~~~ 如果你個女咁怕比人搞醒, 或者你試下訓唔訓練到佢早d起身?

係呢, 你個女幾多號出世架? 我果個12月6號~

大宅

Subb,
Heee... 可能女仔小器D(講笑咋~~) 我個仔如果訓咗, 我搞醒佢佢都只係會伸個勁長o既懶腰, 之後好快又訓返~~~ 如果你個女咁怕比人搞醒, 或者你試下訓唔訓練到佢早d起身?

係呢, 你個女幾多號出世架? 我果個12月6號~

大宅

BB有返咁大個, 食奶時間係可以控制架! 我果個係
5am, 9am, 1pm, 4pm, 7pm, 10pm, 都係"trian"返來架~~

原文章由 subb 於 08-3-18 15:08 發表

下..她已經6:30起身架啦喎 ! 食奶時間好難控制架喎!
我囡囡係16/12出世架

大宅

bb而家每餐食6oz(我吉大咗奶樽個咀佢就食多咗), 除咗5am果餐埋身其餘全部用樽餵.

其實佢未滿月已經開始trian佢, 其實都唔需要好狠心o既, 我冇特登餓佢呀, 因為未trian前佢已經好固定3個鐘一餐, 咁所以要控制只係第一餐(即9am)同最後一餐(10pm), 因為通常呢兩餐脾氣都係比較差, 朝早就未夠訓, 夜晚就樓眼訓, 但好快bb就會適應...

我朝早9am果餐其實係比佢原先食開o既時間早咗(本來係10-11:30am不等), 所以開始時佢都唔係食到好多, 但好快就成為習慣... 而夜晚10pm果餐bb係訓住食, 又ok wor~~ 所以你真係可以試下, bb適應力真係好強架~~ 佢定時定候自己咪冇咁辛苦lor~~

夜奶方面, 我亞b係返到屋企第二日(即7日大時)已經介咗, 我亞媽都話好神奇~~~

原文章由 tautaub 於 08-3-18 17:30 發表
我好羨慕你的bb有一個穩定的時間表, 所以有以下的事想問:-

你bb每餐的分量是幾多架?全部都係用樽定係有d埋身?係唔係train他時, 就要狠心未夠鐘唔准食或者係夠鐘就一定要食(不論他是否肚餓或者瞓緊)?同埋幾時開始tr ...

首頁
23456...55

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊