心聲留言

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

「打死都唔會返嚟」當口頭禪來聽會舒服啲
其實子女有自己嘅路走,父母在旁鼓勵,要保持良好關係
而家疫情飛唔到。正常下咪飛來飛去見面囉
假如將來在香港不同住,都可能幾個月見一次

我仔都飛走讀書九個月了。飛唔到見面。好掛住佢

公爵府

好媽媽勳章

你想達到 發表於 21-9-15 15:24
Phoebepanpan, 我細妹個仔剛飛左去UK, 差不多每日都會視象, 真心覺得佢地二公婆好利害, 完全唔會掛住擔 ...

上年11月飛去 東京讀日語。想達到專門學校日語門檻駁住明年四月入學
頭三個月住宿舍單人房。之後搬出來一人住。
住宿舍時還好,認識唔同國家既人有傾有講。
到搬出去一 人住時,不到一個月因學校假期日日吽在家對電腦,或一人外出食飯逛街,開始心理質素出現問題。果段時間就比較常開解佢。

所以佢一人在外。真係好心掛
我地唔係常視象。多數whatsapp 因為怕視象阻佢打機

住每月大約HKD5000
學費一年半約HKD90,000
佢自己好常買野煮飯。東京買野煮飯好平

公爵府

好媽媽勳章

你想達到 發表於 21-9-21 15:45
都好, 令到佢自立, 佢日文這年應該進步不少. 課餘有沒有做PARTTIME, 可以有多些機會學日文.

佢要專心讀好日文考N2 達到入專門學校門檻。所以冇兼職。而家考到了。遲下會搵兼職

公爵府

好媽媽勳章

cckchu 發表於 21-10-18 13:22
回覆 phoebepanpan 的帖子

我打 whatsapp 電話畀我仔,

係呀。所以我哋都係用WhatsApp. 要見住傾時,問咗得唔得先打

首頁

尾頁

跳至