在職全職

跳至

首頁
56789...23

尾頁

琥珀宮

Re: 3-Kids Ma Ma Club (Part 3)

提起肥二,真係勞氣,佢100磅啦,8歲咋。上次暑假磅都係96磅,依家隔左3個月,又肥3磅,連我細佬都話我阿媽成日塞野佢食,再咁落去,真係驚佢個心臟有問題。

琥珀宮

Re: 3-Kids Ma Ma Club (Part 3)

程媽:

我大仔今年10歲半,都係70磅未夠,肥二真係過份,我幾廿歲,都係116磅咋。生左一個老夫子,一個大冬瓜,佢兩個撈埋除2,咁就冇得彈勒!

琥珀宮

3Kids,

真係估唔到純小都咁犀利,依家出生率低,津貼中學又有轉車制,於是私校更以英文超勁以招徠,生存之道。民生中學又係band 2頭,當然想谷番上去band 1啦,苦既係學生囉。

你都唔好俾自己咁大壓力,尤其男仔遲開腦,總之保持中間或中上,已經好好勒,一同女仔比,男仔成績會比落去。

得閒入下黎,傾下呻下,咁會開心d架。

琥珀宮

各位:

今日日頭真係好熱,我同阿女係條街度真係出到周身汗,依家好勒,出面好好風,聽講話聽日會番風,日內氣溫會跌到21度,大家要留意,著多件衫呀!

ABCD媽:

我屋企都有兩部電話,一部係廳既坐檯電話,一部係房既無線電話,依家我個大老細日日都有同學打黎,車輪轉咁,絕對明白你屋企有幾咁需要電話。

AK,

希望你囝囝快d康復啦,又轉天氣勒,要保重。

我都係覺得就近學活動會有心機,我指係大人有心機帶佢去,出面既師資我相信都唔錯既。

除非你係第一輪攪掂之後,唔去註冊,如果你註左冊,教育署唔會經幼稚園派第二輪既表格俾你架。

琥珀宮

程媽:

你就犀飛利啦,生左3個仲係咁窈窕纖瘦。

今晚終於食左一隻大閘蟹,應該係4兩,真係好多膏,非常肥美,但依家皮膚痕痕地,要食敏感藥啦。

琥珀宮

琴晚9點鐘上床,唔知點解睡魔急召得好犀利,同老細默書,一邊默一邊恰眼

琥珀宮

3loks, 程媽:

我既鼻敏感起左成10幾年架勒,再加埋皮膚敏感添,咁多年來時好時壞。我鼻敏感得黎又好怪,唔係朝早打乞嚏及流鼻水,只係鼻塞,出入冷氣,一凍一熱就會塞,入夜比朝早嚴重。噴鼻都試過,總之時好時壞,已經慣左不斷醒鼻。

程媽:

你就好啦,5天工作,我聽日要返工。執左位托賴啦,以前我果位坐我對面既男同事,輪到佢病勒,如果我繼續係果度坐,唔知會唔會輪到我病,因為每次我同佢都孖住病。

AK,

小朋友好快復原架

琥珀宮

程媽:

我以為你星期六唔洗做添!

我一去外地旅行,鼻敏感就會冇哂,我地香港人真係好可憐。

Hjm,

你好!我應該未遇過你,因為你果名都幾特別,如果遇過你,我諗我一定會記得。

AK,

我係9月頭自由行去泰國,而3Kids就今年暑假去。我自由行去曼谷,係向新華買套票,機票+酒店,佢送埋一日免費無限次BTS車票,BTS係架空鐵路,等如香港既地鐵,另包一晚住果間酒店自助餐及3朝早餐。我今次幾滿意新華,因為我訂果間酒店,上去「泰友營」睇,有人去完彈到一錢不值,又話個泳池維修保養唔開,攪到我地想轉酒店,果時已經俾哂錢,新華俾我地轉,冇乘機加價,只要求我地補番個差額。上去網睇,原來有d旅行社轉酒店要另收額外費用,果邊既網友都話我地咁好彩,唔需要另繳費用。但最後經我地開過會,都係決定唔轉。果次玩得好開心,原來自由行真係舒服好多,又可以食盡美食,而且好抵,不過跟團當然平過自由行,但一分錢一分貨。

你係唔係去曼谷?如係話我知呀,我想買Boots既護膚品,佢有條線既護膚品好平又

琥珀宮

ABCD媽:

C女係唔係傳染D仔?秋天理應比較少會出水痘架喎,又會咁既?

你去台灣玩定探親?咦,唔通你報到報紙賣廣告果個團?$1000全包食、住、浸,抵到喊果個 :-(

琥珀宮

ABCD媽:

我3個已經出哂,前年肥二老細暑假8月頭出,出完約一個星期後,到三老細出勒。我記得佢地係浸莞茜水,等佢地舒服D,冇浸金銀花。我當時上網摷,摷到話食 魚彭魚鰓粥,可以清體內既毒, 魚彭 魚鰓係中藥房有賣,我果時每日都煮一餐魚彭魚鰓粥餵佢地食,食左好耐,有成半個月。

出水痘都係一人人既,我大老細同肥老細出得好少,好疏落,但三老細就出得比佢地多。帶肥老細去睇西醫,俾佢鬧我地唔幫佢打水痘針,話我地知唔知第時會生蛇架,哼!我都唔輸蝕,話番佢,我話係咩?我親戚朋友中冇人生蛇喎,佢地個個都冇水痘針打架啦,包括我及我老公在內(我屋企及我老公果邊既老人家都冇人生蛇)。

琥珀宮

AK,

唔該哂! :-P

我3個都冇打水痘針架,因為打左唔係百份百唔出,只係出既嚴重程度會減低,而且成人出比小朋友出危險性大好多,我寧願佢地年幼出左好過。我有個同事最近出左,出到密麻麻,仲發燒,好恐怖,佢

琥珀宮

快樂假期轉眼又話勒,聽日又要番工做阿積。

ABCD媽:

今次台灣之旅,都有收鑊喎,你話拖手怪怪,起碼唔洗到老先知道拖手既感覺。話時話,我出街好少同老公手拖手,通常佢拖兩個,我拖一個,或者調轉。

雖然曾經過二人世界,但我同我老公都係家庭型人,結婚後好快生小朋友,依家如果唔帶小朋友去旅行,周身/心唔安樂。9月隻身同同事去泰國果次,雖然四日都好開心,但最開心都係番到屋企見到佢地,總之心情矛盾,逃不掉的兒女債。

希望C女快d復原啦!我記得如果水痘已經完全長出,係冇傳染性架啦,反而最易傳染俾人係潛服期或者開始出水痘時,即係話C女結哂焦可以番學,已經冇傳染性,不過係唔知所以驚

琥珀宮

ABCD媽:

宜蘭間民宿,外面好似「青蛙變王子」果間酒店。好似好近沙灘,

琥珀宮

D仔徵狀似係喎,咁出埋就皆大歡喜,上到中、小學就唔洗憂咯。

ABCD媽咪 寫道:

sandy
我下次就係想去觀美魚村玩下先..哈哈
現在c女退晒燒...傷口收左水
未完全結焦
今日見d仔成日想訓
摸佢有些少熱
但未到燒的地步
我感覺佢可能也谷緊
好想d仔快d出埋
一次過照顧

琥珀宮

Car-long,

我阿媽係馬鞍山住架,平時我好少去搵佢,琴日有幾個親戚由外國番黎,想見下我地,所以一家幾口拉大隊去我阿媽屋企食飯囉。

你2囡小幾?係唔係直資學校黎架?

琥珀宮

車長:

咁間學校用咩形式教學?我想應該係活動,咁教學語言又點呢?理間學校係唔係好受歡迎架?難入嗎?

琥珀宮

vv123,

撞到都未必知係你啦,由屋企去果處都幾遠喎。我平時好少去我阿媽處,多數家庭聚會都會黎我屋企,因為我小朋友眾多,佢地就我黎我屋企囉。

車長:

咁幾錢學費?你放棄瑪利諾神父?理間有直屬中學唔錯

琥珀宮

vv123,

嚴格黎講,我外家係深水

琥珀宮

車長:

瑪利諾神父依家咁恐怖?我阿妹以前都係讀理間小學,果時見佢又唔係咁辛苦,佢仲入埋佢間中學,不過都好多年咯。

依家d學校為保聲譽及轉車制,更加死谷爛谷d小朋友,阿羅太走得對勒。好似我屋企個校網係有間同聖瑪利中學結龍既天神嘉諾撒,但聽講好大壓力,所以我都個心好15/16,又想阿女入到好學校,但又驚要迫佢迫到自己都心痛,唉!總之好矛盾。

咁想問理間係唔係小一考入去之後,就唔可以參加第二輪大抽獎架勒?我開始有興趣俾小老細去考下試下。

琥珀宮

車長:

馬利諾神父咁快轉中中?轉車制都未實行,邊有咁快知道會轉?謠傳黎

首頁
56789...23

尾頁

跳至