夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 mini_mum 於 09-2-3 04:35 PM 發表
老公同我都有工作,兩人的收入也差不多,他無比家用我.
我一向也認為大家的支出不平均:
他出首期3成,我要供樓.之外又要負責家庭買餸及日用品開支及小孩的保險,另外是一小孩的學費.
而他就負責工人人工,家中水電煤,管理費,及另一小孩學費的開支
我覺得最不合理的是我要供樓而他不用供這部分.他的理由是他已出了錢做首期,所以他不用供樓.
更奇怪的是我們之前是買了新樓才賣舊樓的,而如果用賣舊樓的錢放到新樓上,我們根本就不用供樓,但他就把那筆錢儲到自己戶口內也不拿出來屬樓.或者是他拿去投資吧.而我屋企人都話我蠢.
每次一講到錢銀的分配問題,大家就吵起來.
我也不知怎樣做好.
你們夫妻間是怎樣分配支出的呢?

其實冇話點先係正常 / 唔正常~ 每對couple 做野方法都唔相同,只要自己兩公婆圍內講掂數就得啦! 但係我唔明點解咁既安排妳當初都會應承? 而家又話覺得唔合理......

我自己冇返工 + 仲未有小朋友,所有支出 + 供樓都係老公負責,佢另外仲會比家用我~ 樓係結婚前買,首期兩份比 (老公夾大份 + 我夾細份),供就老公一個人供.

男爵府

原帖由 mini_mum 於 09-2-4 05:59 AM 發表
之前果層舊樓原是我奶奶出首期的一半,由我老公供,是落老公名的.本來是用作投資用途,果時我同老公都未結婚.
後來我地二人決定結婚,就順理成章住入那層樓中.
結婚前,我地無傾過錢銀問題,初時我一個仙也不用出就住了進 ...

層舊樓妳冇份出錢 + 係結婚前既事,所以個人覺得妳冇權理買咗樓後妳老公點處理果筆錢~ 佢自己袋返d錢好合理!

至於而家層樓,妳一個人供 + 寫妳一個人名,我都覺得OK 喎!

首頁

尾頁

跳至