自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

月希 發表於 19-3-17 15:02
依個真係唔知...因..仔真係HEA學..
佢其實學左好幾年...
只係考過2級...老師話仔係學緊4級既野....

其實,仔仔都唔細,如果佢唔講、唔換,會唔會係唔想再學呢?
佢琴唔岩size係一定要換的,而且小提琴要開聲,買左新琴都要時間去「開」,你問問仔仔意見先,如果佢無心機就投資minimal好了

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

wcandtt 發表於 19-3-17 23:40
我仔考八級viola時,是用阿Sir部琴,我買$2萬的琴比佢練。

考完我仔同我講部琴值$30萬,嚇死我,立即飛車 ...

我女都係
佢無心機,十年前學左一年,十年後又再學,用cheap琴,(cheap到幾舊水),報左3級未考已經話考完唔再學
我都廢事投資啦
點知老師唔抵得,借左自己個琴俾佢,後來我知廿幾萬,學你話齋飛車即刻去還

王國長老

月希 發表於 19-3-17 20:58
THX...咁我睇多幾間先.....
如果3千幾既都OK....
平D好...

跑多幾間試琴,有時d琴行食水深都唔值果個價,所以一個3千vs第二個3千可以好大分別
我試過買個2手琴,成2千,老師話唔值

咁佢hea啫,起碼有咁大個識愛錫個琴,到時可以賣二手丫嘛

王國長老

月希 發表於 19-3-18 12:33
咁如果幾千我都OK..肯比的..
反而係我仔覺得太貴...
佢想買個平的...我想買個貴的...

好似買樓咁,Set個budget,遇岩心水就扑槌
其實學樓上話齋一件樂器三五千真係唔叫貴,你計埋有2手價值,唔怕投資,到時有咩e郁可以賣

王國長老

月希 發表於 19-3-19 08:24
但我覺得過萬既就有2手價值姐...
本身都係幾千蚊琴仔...
值得幾多丫..

都唔係架,唔同人有唔同需要,用開幾百嘅,就覺得幾千已經係靚左,有需要時都會入手

首頁

尾頁

跳至