親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

兔媽兔 發表於 23-9-8 11:34
如題,有冇人試過可以分享下經歷? 我同C6 10月頭去台灣玩,如果touchwood打風點算。。。。
...

打風唔一定停機
打風一定亂
有以下可能:
Airline有機會安排另一班機俾你
Airline早一d宣布可免費改
亦有機會直接取消

一句講晒,等消息

損失嘅就靠claim保險

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ydoris 發表於 23-9-12 13:44
上次十號波我班機係日本delay左5個鐘,個時香港都改左三號波了。但因為保險係要求6個鐘起先有得賠,不過好 ...

我親戚仲「呢hea 」
佢本身10號返(假設)
9號收通知話10號機取消要改11號
好啦咁,即刻仆去book酒店
Book完了,國泰又通知話改返10號,但時間改咗少少
最大問題係4人組合拆兩班機,阿媽跟親戚飛,小學女女跟親戚老公飛
喂咁點啊!!!!

於是又要攪取消酒店(俾你cancel係人情,唔俾你cancel係道理),又要問保險,又要同國泰改人(分開唔緊要,唔好咁攪個組合丫)
張電話卡得data, 打電話勁唔方便,又要搵香港親人幫手 (攪親呢d唔係打一分半分鐘)
最後一日就喺奔波中渡過

王國長老

兔媽兔 發表於 23-9-13 11:52
嘩航空公司隨機幫人拆做兩班機都有嘅。。。仲要其中一個係小朋友
...

因親戚同另一親戚,張飛係抽獎(免費飛)
而另一親戚老公,同小朋友飛,就俾錢買

到打風轉航班,國泰就堅持免費飛一個航班,俾錢飛另一個航班
佢哋打hotline話交換時間,唔俾!
最後佢哋要全體一齊出機場同地勤再傾,地勤至肯幫佢哋改

嘥咗好多時間

王國長老

兔媽兔 發表於 23-9-13 13:04
唉⋯⋯不過都好彩係回程先發生呢啲事,否則真係好掃興

最後兩日不停處理呢件事,咩都玩唔到心情破壞晒
都好掃興

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊