0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

lolobae 發表於 20-6-30 23:56
我都係買Hipp,係無鐵,因為佢預咗家長用奶粉開,奶粉有足夠的鐵質俾BB,而且食咗一星期米糊 我就加蛋黃俾 ...
我又係買hipp純米糊,bb4個半月大,因為體重已經有出生時2倍,再加上其他條件都吻合,3日前我俾佢試食,第一日加咗佢飲開嘅奶開,唔肯食,因為佢飲開嘅奶係苦嘅。
第二第三日我用暖水開,bb就好鍾意食,我只俾佢食2,3匙,純粹係試味同試吞,bb都做得好好,食完唔夠喉仲想要大哭,我即刻塞支奶俾佢囉。
問題嚟喇,咁因為佢飲開嘅奶係苦,所以唔食,只可以用暖水開糊,咁之後食得多,但又冇奶嘅,咪唔夠營養?唔夠鐵質?

大宅

beeko 發表於 20-7-2 12:19
食得好,加D波菜補鐵質, 如果補奶唔飲,就要考慮轉第2隻奶粉
咁快可以加菠菜喇?我個bb得4個半月。

大宅

lolobae 發表於 20-7-5 17:03
我未試過用水開
咁諗,bb咪即係食少咗奶?
點解奶粉會苦嘅,請問咩牌子....
我仔飲低敏奶粉,a+親舒,我飲過係苦㗎。人地話因為係水解蛋白,就係咁嘅味。
加落米糊仲苦。所以佢唔肯食。
最近個幾月佢厭奶期,6,7個鐘先飲一次奶,仲要好難餵,所以都幾煩惱。

大宅

irene891 發表於 20-7-5 00:24
加固係其中一兩餐 唔會令佢唔夠營養 你咪加番啲蓉去溝糊仔

我見佢有出奶糊 你試下 我個個最鐘意深藍色個 ...
7.3kg有時每日總奶量先得600ml,係咪會唔夠營養?因為bb得4個半月,我唔敢咁快加其他嘢俾佢住。奶米糊係其他牌子嘅2號奶粉,我又怕變咗飲兩種奶粉,而且6個月先飲得2號奶粉。
我bb厭奶,但呢個時候轉奶粉又好似太遲,遲d6個月又要轉2號。

大宅

duckie919 發表於 20-7-6 22:57
乜嘢奶係苦?
A+親舒,因為係部分水解蛋白而且冇添加糖。

大宅

beeko 發表於 20-7-2 14:51
現在淨食純米糊都冇問題 , 你其他餐佢都會飲奶,有鐵質
BB斷斷續續厭奶個幾月,所以先打算咁早俾佢試加固。
平時每餐可以飲150ml至180ml,每日5至6餐。從厭奶開始,有時第一餐飲120ml,第二餐到4個鐘俾佢飲已經唔肯飲,從來冇逼過佢飲奶,唔要就算,每隔半個鐘又試下俾佢飲,都唔要,拖到6個鐘或者7個鐘先肯飲100ml左右,之後又順延4個鐘俾佢第三餐,又只飲20ml左右,又係每半個鐘俾佢試下肯唔肯飲,唔肯飲唔緊要,但係佢每次吸一兩啖唔吞,頂奶咀出嚟,再噗噗噗曬d奶出嚟,每日洗超過20條紗巾。。同埋人哋話bb噗口水係落雨,但係超好天都日日噗口水,我都唔明點解,好彩我買咗30條口水肩,每日最少洗10條。

大宅

duckie919 發表於 20-7-7 18:01
會唔會係吽牙仔呀?
吽牙仔從3個月就開始吽架喇?我唔知啊,第一胎。我個仔好多問題。

大宅

lolobae 發表於 20-7-9 11:59
我有諗過俾仔仔試呢隻,苦嘅 咁唔轉啦!謝謝你的資訊。
點解你要轉呢隻?呢隻係低敏奶粉,我仔係因為10幾日大開始腸絞痛先至轉,飲到依家,我諗住飲滿6個月就轉返普通奶粉。

大宅

duckie919 發表於 20-7-7 20:45
每個b唔同,3個月已可出牙,見到牙之前可能已經影響胃口,勁多口水
不過都可能厭奶,加油
...
嗯嗯,依家仲未見到牙,不過呢兩日胃口又好返。

大宅

amychuu 發表於 20-7-1 14:35
好呀,咁的都試下Hipp先
始終最出名都係依隻!
樓主,唔好意思,占咗你個post咁多位,想問下你依家試糊仔試成點?

大宅

amychuu 發表於 20-7-10 15:13
我未試呀,問定先咋(emoji)
呀B岩岩過左5個月...諗住6個月加固
因為佢飲奶都飲得幾好
原來係咁,不過應該唔好等到6個月先俾bb試,要提早,因為一開始唔可以食得多,樣樣試少少咁樣,試得嚟咁多嘢,都要用個幾兩個月時間。而且健康院姑娘叫我,如果bb5個幾月食得好,6個月就直接煲粥仔,佢話糊仔係化學嘢冇咁好喎,我心諗,乜唔係寫住100%有機純米糊咩,咁都算化學嘢。。

首頁

尾頁

跳至