母乳餵哺

跳至

首頁
23456...11

尾頁

大宅

PM 左個membership no 俾你,thanks!

原文章由 Annamom 於 08-5-10 01:17 發表
Received! I also received my membership card today.

大宅

我之前未奶量急跌,依家升翻重勁過之前,我諗真係同排卵期有關.

因為阿囡D濕疹(因為乾燥,我自己亦係皮膚痕),今日睇中醫,中午食左劑葯.點知返屋企埋身阿囡食左幾啖就喊嘈晒...睇黎媽媽食的野真係好影響BB...醫師問我食雞多唔多,我話勁多(因為戒牛同海鮮,我唔係咁鍾意食魚,工人唔食豬肉煮少左,已經冇乜野好食),佢話食雞多濕疹會勁D...
連雞都戒我都唔知食乜好啦...

原文章由 Carman1112 於 08-5-13 12:53 發表
我想問大家有 M 未? 我仲未0黎, 不過唔知係咪上個星期排卵, 所以 d 奶跌得好犀利, 以為自己收奶, 但係呢兩日又回復正常, 今日仲俾之前多咗奶添, 我聽其他 BK mami 講, 就算我0地未0黎 M, 但係身體仍然會排卵, 所以 ...

大宅

因為我係CD-Rom(read only),好少發言..兼且冇加入購物團,又冇得係公司上網...

繼飯同菜之後,雞係我主糧,醫師話唔好食咁多我都好無奈..

除此之外,佢特別提到牛奶,汽水,凍飲(減慢條腸蠕動),茶餐廳奶茶(茶葉煮得耐傷肝).

依家D中葯好方便,唔駛煲一沖即食.不過都係好難飲...

大宅

之前唔知邊個POST個,flashcard 用處同玩法..
http://www.happyfamilynet.com/baby/
玩法重點: 1秒1張,每日最少3次. 每日10張. 每朝減兩張舊,換兩張新.

原文章由 S-Kwok 於 08-5-14 22:54 發表
嘩! 冇上嚟2日啫, d post 多咗咁多ge, 追c我la

我小b3個月都識得反身lu, 上星期保姆仲話見到小b識得反轉再反轉, 但之後就冇試過lu

Carmen, sorry, 太忙冇時間睇post, 所以到依家都未攞flash card, ...

大宅

因為工作太忙上少左黎,見到大家的email知道大家繼續shopping 中.

講下近排情況.之前睇中醫同戒口(唔食雞),加上同阿囡搽左皮膚醫生開的藥膏,勤用dml lotion,再用qv bath oil 沖涼,依家阿囡D濕疹明顯好轉,再現白滑

見到大家想整數點卡,其實有冇諗過係淘宝買現成?
http://auction1.taobao.com/auction/item_detail-0db1-a60cc043e9db1a34802b0aaa2e2120e9.jhtml
我之前同GC買都有D後悔,四百幾蚊,淘宝就二百幾...

我依家想買俾阿囡睇埋套百科卡,諗緊係電腦睇好定買套紙咭好,在淘宝搜索中....

大宅

我都開始左3日餵米糊俾BB食,食緊1茶匙,會唔會太少呀?我會係夜晚餵,雖然知通唔好,但要返工都無法...
依家覺得媽媽奶超方便,唔駛消毒,一埋身即食,

大宅

一匙唔頂到一餐呀...佢唔係好慣食. 我暫時唔志在佢食幾多,只係想佢習慣下.我跟手再餵媽媽奶.

原文章由 brbaby2007 於 08-5-23 22:42 發表
我想問你個bb食唔食呀?

但係一匙頂唔頂到一餐啊?

大宅

我OK.

原文章由 Annamom 於 08-5-24 00:05 發表
卖多次广告先....

幼潛报名 -

各位, recap 吓D资料先.

上課地點: 尖沙咀
時間: (八月份開始)Sat
首选: 2.15-3.15pm 次选: 3.30-4.30pm
人數: 8個BB一班.

时间/地点上有无异议呀? 我整紧张group list.想确定一 ...

大宅

我C6鬧我成日霸住部腦,搞到我幾日冇上BK,追post都追死我....

我依家用緊pampers紫色中碼,貪佢夠薄,nepia我覺得佢夠厚身好似好熱咁.可能呀囡個pat特別大,準備轉大碼,我同呀囡瞓埋同一個被鬥,成日聞到陣壓味,都冇諗到同條片有關..

近呢幾日我諗我又到左排"輪"期 (我唔記得左個輪字點寫), D奶力好差.一日三次最多450ml,完全應付唔到呀囡550ml需求.星期六日D儲備已經用完,今晚個雪櫃剩底250ml,加埋聽朝個水150ml都唔夠...我個冰格有好幾十包冰奶,終於出動,工人試過俾呀囡飲,呀囡扮嘔唔飲(工人話D奶好臭).佢又未識食糊仔,頂唔到一餐...已經放左罐奶粉係枱頭,睇黎都一定要用,但我都驚佢唔食...

好愁,今日已經啪左4粒nonichai,1茶包多奶茶,4-5碗西洋菜魚湯,再加上好多杯水...點解都係唔夠奶...排"輪"期快D完呀!!

S-Kwok,
係唔係為左BB先做全職媽媽?好偉大.我都好想,但公一份婆一份唔係話唔撈就唔撈... 近排開始睇育兒書(七田真,杜曼),發覺佢地都好著重0-6歲發展,所以我都想用多D時間培呀囡.但此時亦係我事業發展黃金時間,好難取捨..

大宅

年幾冇見過O個個親戚終於今日黎揾我....唔怪得D奶力急跌..

我諗食4粒nonichai應該冇問題,因為佢個官網都有建議過..

奶力咁樣急跌真係令我好狼狽.我冇預過會突然要用冰奶(我之前儲D冰奶只係積榖,冇真係用過),而我個囡又唔食. 今日我個工人賞試餵佢食奶粉佢又唔食(我用Friso,我冇諗過咁突然會冇奶,屋企咁O岩有2罐sample),我地聞下陣味,發現同D冰奶一樣味....呀囡結果係等我返工屋企. 我明知聽日唔夠奶,所以返到屋企用奶粉開米糊佢食,咁佢就肯食.呀囡真係好咀尖...

呀囡D濕疹都有返發,不過冇好似之前咁大規模.我已經冇食中藥,但都有keep住同呀囡專科覆疹搽藥膏...依排突然要補奶粉,我都好擔心佢D濕疹會勁D..

大宅

特然諗起一樣野關於幼潛,想傾下.

好以除左親身拎籌,仲可以打電話,所以我想除左adrian媽幫我地去拎籌外,我都可以出力打電話,希望勝算高D...

大宅

其實個contact list冇網名,map唔到邊個打邊個...

大宅

條頭帶好靚呀..

原文章由 Carman1112 於 08-6-1 20:48 發表
呢個就係新形象啦! 佢0地話成個公主咁喎!

http://photos-g.ak.facebook.com/photos-ak-sf2p/v250/162/23/675929146/n675929146_626158_1243.jpg

大宅

tautaub 你好細心呀,
carman 就見聞人脈廣,
s-kwok 就好偉大可以放棄事業,
subb 同 adrian 可以犧牲寶貴的瞓覺b同day off 時間俾我地(勁感激!)
Annamon 就係好好O既 organizer.
brbaby2007 係一個好努力O既奶媽,好有心機寫blog!

總結一句..各位奶媽都肯定係好錫自己BB

講開結婚,我都同adrian差唔多,Ugrad先拍拖, 拍咗三四年就結婚,三四年之後就生B啦 (聰明的同學又估到我幾大啦)

我諗Annamon知道我英文名的,係唔係呢...

hkpackage真係一個網名..係唔係覺得好怪?我以前用開呢個名賣software package俾人,用開味繼續用...所以個名同BB同自己冇乜關係..

大宅

BTW,如果聽朝有時間(830開始)都打電話去 2731-6374 ..

大宅

一個貼切得黎又無奈的形容詞...

原文章由 Carman1112 於 08-6-3 23:48 發表
咁你咪都係一個 IT 人?

大宅

我都驚我個囡第時叫我太太...
佢依家都唔係好跟我,成日要我個印印抱,我個印印又勁就佢,好怕縱壞佢..

原文章由 tautaub 於 08-6-4 00:20 發表
你地係唔係一個事業型既人呢?.....如果可以, 我好想唔做野, 自己照顧對小兄妹.....就係因為早2年勁忙, 假手於人,宜家豆豆脾氣好差...成日都唔聽人講野...有時見倒佢發脾氣比爸爸話到喊, 就會覺得好肉赤同氣餒...佢一 ...

大宅

我見adrian媽話自己矇,其實都唔係呀.我覺得你地個個都好醒喎,你就尤其添啦..

唔知條thread有冇限長?

原文章由 tautaub 於 08-6-4 00:51 發表
版主, 點解你無端端幫我地做總結咁.....呀, 唔知我地幾時要開part2呢......轉下眼已經返左工3個月啦...

大宅

原文章由 Annamom 於 08-6-4 00:57 發表
其实我是第一次玩旺旺这些instant messages. 一开始就唔知按左咩制发错野啦...

我之前用過web 版旺旺,乜都冇裝都ok喎,唯一係儲唔到history...
不過我用支付宝+visa,唔駛講數,所以唔keep history 都冇乜所謂.

大宅

東區oscar都好抵,記憶中係$4XX. 我都係東區生..

首頁
23456...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊