在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我很喜愛做手工及繪畫, 自從bb出生後轉做全職媽媽 (bb明天便3個月), 差不多全部時間都放在bb身上, 自己的興趣及娛樂都沒有, 認職的朋友中沒有一個是全職媽媽, 所以有時覺得好悶呀:-(

我打算好好重新安排生活, 希望可重拾自己的興趣:)

有無其他全職媽媽好似我一樣呢? 你地玩開邊種手工呢?

複式洋房

你好robin-him

我玩過好多唔同既手工, 例如黏土, 馬賽克, 十字繡, 絲帶繡....., 繪畫方面有畫素描同埋油畫

生bb前響黃埔吉之島學tole painting, 果個係日本人miss, 不過
miss識講d廣東話同英文, 所以都ok

宜家心絲絲想玩d手工, 差唔多日日係屋企對住bb, 無社交, 無娛樂, 有時好唔開心, 我老公都鼓勵我安排d時間攪d自己有興趣既野

你有無去過Mega Box度果間 Spotlight, 有好多唔同既手工材料, 我見到時當堂精神晒, 不過因為時間關係只係好快甘行左個圈, 都未睇真, 我好想再去多好多次, 唔買睇下都開心

你宜家多唔多玩水晶珠..或水晶花?

我住港島, 不過既然難得遇到喜歡做手作仔既全職媽媽, 若果你唔介意, 我都想同你多d交流

複式洋房

各位喜歡做手作仔同畫畫既全職媽媽你地好

複式洋房

yan511229

你除左整麵粉花同麵粉公仔, 有無整下d迷你食物或者係迷你屋呢? 宜家仲有無整?

我以前玩親個d手作仔除非唔玩, 玩親都要難開晒d材料同工具, 宜定難開得黎, 都唔知整得幾耐亞b醒 , 但我真係好想整d野呀:-( , 你地有無提議呢

複式洋房

其實有無人好似我甘, 想好似以前未生甘整d手作仔, 我估計主要係時間安排上好困難, 正如今日我亞b成個下午無點瞓, 陪佢玩一輪佢瞓唔耐醒, 攪到我有d煩

複式洋房

Twins_Mummy

黃埔吉之島學野都唔平, 我學tole painting九百幾蚊四堂, 每堂2個鐘, 連埋材料費每個月都要千多蚊, 不過我覺得個日本miss教得幾好, 而且我學既比較冷門, 所以貴d都值得

至於其他手工班學費等詳情我唔係好記得, 如果我無記錯, 併布斬係日本人教

複式洋房

Twins_mummy,

我無係果度學過拼布, 不過唔見果度有擺衣車出黎, 所以我估學既時候都係做d細件野, 用手縫ok

我都有興趣學下拼布, 聽其他mama講可以做下被單甘(我估甘大張要用衣車啦掛),唔洗做做埋埋剩係搵地方擺, 不過當然我地都enjoy做果個過程

複式洋房

Twins_mummy,

我無係果度學過拼布, 不過唔見果度有擺衣車出黎, 所以我估學既時候都係做d細件野, 用手縫ok

我都有興趣學下拼布, 聽其他mama講可以做下被單甘(我估甘大張要用衣車啦掛),唔洗做做埋埋剩係搵地方擺, 不過當然我地都enjoy做果個過程

首頁

尾頁

跳至